Michelsonův interferometr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VRTÁNÍ.
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_720.
Jan Máca FJFI ČVUT v Praze Fyzikální seminář LS 2009
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Soustava částic a tuhé těleso
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Dynamika hmotného bodu
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Speciální teorie relativity - Opakování
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Jiný pohled - práce a energie
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
VII. Neutronová interferometrie II. cvičení KOTLÁŘSKÁ 7. DUBNA 2010 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Odraz světla Předmět: Fyzika.
Homogenní elektrostatické pole
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Fyzika 7. ročník Pohyb tělesa Anotace
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA
Úsečka Ve skutečné velikosti se úsečka zobrazí jen tehdy, leží-li v rovině rovnoběžné ( totožné) s průmětnou p nebo n. To znamená, že pokud je půdorys.
Hodnocení na konci letního období – zápočet
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_680.
16. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI I.- Oblouková míra
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
Mechanika tuhého tělesa
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Rovnováha a rázy.
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK V ROVINNÝCH GEOMETRICKÝCH OBRAZCÍCH
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_670.
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Moderní poznatky ve fyzice
STR Mgr. Kamil Kučera.
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Speciální teorie relativity
Důsledky základních postulátů STR
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Rychlost a dráha rovnoměrného pohybu. Vypracoval: Lukáš Karlík
Špeciálna teória relativity = „teória invariantov“
MECHANIKA.
Galileova transformace
F-Pn-P071-Michelsonuv_pokus
Speciální teorie relativity
Transkript prezentace:

Michelsonův interferometr Detaily experimentu

Michelsonův interferometr Soustava v klidu vůči éteru Z2 L z PZ L Z1 D

Michelsonův článek

Pohyb interferometru vůči étéru Z2 Z2 Z1 Z1

Odhad velikosti časového rozdílu

Vlastní provedení interferometru Celkový pohled na interferometr

Svislý řez Možnost otáčet interferometrem kolem svislé osy.

Získání dostatečného dráhového rozdílu Mnohočetné odrazy paprsků, kompenzace dráhového rozdílu na nulu pro východo-západní orientaci interferometru

Získání teoretické křivky ?soustava spojená s étérem anebo s interferometrem? S étérem – pohyb zrcadla S interferometrem – pohyb prostředí Zákon odrazu platí. Neplatí zákon odrazu!

Výpočet – soustava spojená s interferometrem Soustava 1. podle Michelsonova nákresu ( ) V ní se světlo pohybuje podél ramen (nečárkované rychlosti Pro soustavu spojenou s étérem je třeba udělat transformaci , přičemž éter se pohybuje rychlostí Z2 L L Z1

Výpočet – soustava spojená s étérem Se soustavou spojenou s interferometrem je spojena Galileiho transformací Velikost rychlostí v této soustavě musí být c Z2 Tento obrázek platí pro nulový úhel alfa L L Z1

Další postup Vypočítat hodnoty jednotlivých rychlostí Použít je pro vyjádření dráhového rozdílu v soustavě spojené s interferometrem

Výsledný dráhový rozdíl – soustava spojená s interferometrem Výsledek je tvaru Po použití Taylorova rozvoje dostaneme

Výsledky výpočtů – konkrétní úhly Pro úhly 0,180,360 stejné časové rozdíly (ve „vodorovném“ rameni DZ1 je paprsek rychlejší než ve „svislém“ DZ2). Pro úhly 90, 270 stejně velké časové rozdíly, ale s opačným znaménkem (ve „svislém“ rameni DZ2 proběhne paprsek rychleji než ve „vodorovném“ DZ1). Pro úhly 45, 135, … je rozdíl časů nulový. +případná kompenzace: vytvoří posuv podél osy x

Michelsonovy výsledky Výška tečkované čáry je pouze 1/8 teoretické křivky!

Michelsonovy výsledky -tabulky „hypotéza stacionárního éteru je mylná“

„Vy, ctěný doktore Michelsone, jste začal tuto práci v době, kdy jsem byl ještě mladíček sotva tři stopy vysoký. Byl jste to vy, kdo vedl fyziky na nové cesty a vaše podivuhodná experimentální práce uvolnila cestu pro vývoj teorie relativity.Odhalil jste zrádný efekt v éterové teorii světla, který v ní tehdy byl, a stimuloval jste myšlenky H. A. Lorentze a FitzGeralda, z nichž se vyvinula speciální teorie relativity. Bez vaší pomoci by tato teorie byla dnes sotva něčím víc než zajímavou spekulací; to vaše ověření poprvé postavilo teorii na reálný základ.“ A.Einstein