Radikálně barokní architektura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Advertisements

PowerPoint 2007: Text s odrážkami
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Znaky barokní architektury
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Rozvoj klíčových kompetencí
Baroko.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Funkcionalismus I. polovina 20. století.
Baroko.
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
Evropské barokní sochařství
Gotická kultura.
Barokní umění.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Baroko v Čechách Malířství 2. část
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Barokní architektura v českých zemích
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_ 06 _CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování Test znalostí
Baroko III. stavitelé. Baroko III. stavitelé Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní architektura.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
Literatura, architektura, výtvarné umění
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc.
ITALSKÉ VÝTVARNÉ BAROKO
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Barokní architektura a sochařství v Čechách
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
3. Kompozice ve výtvarném umění
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Moderní a současná architektura Číslo dum: VY_32_INOVACE_DVK_4_17 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název.
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_16 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Renesance a humanismus Simona Charvátová HKS, 3. ročník.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Baroko v architektuře Tři definice původně adjektivní formy slova: „barroco“ – v portugalském 16. století a později „barrueco“ v kastilštině: nepravidelná.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S16 TEMA : Stručné dějiny výtvarného.
VY_32_INOVACE_DVK_3_2 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
Baroko.
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Moderní a současná architektura Číslo DUM:VY_32_INOVACE_DVK_4_14
Michelanagelo Merisi zv. Caravaggio
Malířské experimenty Leonarda da Vinci
Baroko.
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_12
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_11
Funkcionalismus VY_32_INOVACE_46_938
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
Kultura v 17. a 18. století, barokní architektura
Raně renesanční italská architektura
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Radikálně barokní architektura VY_32_INOVACE_DVK_3_5 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 / Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava

Okolnosti vzniku Tento typ architektury vzniká v 17. stol. v Itálii. Jedná se o tvorbu architektů, kteří mají výrazný a specifický rukopis. Jejich tvorba navazuje na Michelangelovu architekturu. Radikální pojetí je v přímém protikladu k pojetí klasicistnímu.

San Carlo alle Quattro Fontane – F. Borromini (obr. 1)

Výrazná plastičnost architektonických článků Základní znaky Výrazná plastičnost architektonických článků Princip dualismu – z vnější podoby stavby není možné odvodit podobu vnitřního prostoru Konvexní a konkávní vlnění průčelí i vnitřních stěn

Průčelí San Carlo alle Quattro Fontane (obr. 2)

Experiment s konstrukcí i dekorací staveb Základní znaky Půdorysy jsou vytvářeny složitým pronikáním geometrických obrazců Sochařské pojetí architektury Experiment s konstrukcí i dekorací staveb

Půdorys Borrominiho stavby (obr. 3)

Architekti Itálie: Francesco Borromini, Guarino Guarini Německo: Johann Balthasar Neumann České země: Kryštof Dientzenhofer, Jan Blažej Santini, Kilián Ignáz Dientzenhofer

K. Dientzenhofer – kaple Zjevení Páně ve Smiřicích (obr. 4)

Obrazová dokumentace 2. 5. 2014 Obrázek č. 1 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dome_San_Carlo_alle_Quattro_Fonta ne_2006.jpg Obrázek č. 2 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SCarloQuattroFontaneRome2.jpg Obrázek č. 3 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SantIvo_Geometry.svg Obrázek č. 4 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaple_Zjeven%C3%AD_P%C3%A1n%C 4%9B_ve_Smi%C5%99ic%C3%ADch.jpg

Použitá literatura a zdroje Toman, R. (ed.), Baroko: architektura, sochařství, malířství. Praha, Slovart 2007. Matějček, A., Dějiny umění v obrysech. Praha 1958