Lékařská ultrasonografie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Advertisements

ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
METODA LINEÁRNÍ SUPERPOZICE SUPERPOSITION THEOREM Metoda superpozice vychází z teze: Účinek součtu příčin = součtu následků jednotlivých příčin působících.
Příklad 2 Vypočítej chybějící hodnoty Příklad 4 Reproduktor na koncertu rockové skupiny má akustický výkon 15 W. Jakou hladinu akustické intenzity.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Digitální fotografování Číslo DUM: III/2/VT/2/3/43 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Ultrazvuk A. Neumann Radiologická klinika FN Brno.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Detekce kolejových vozidel Počítače náprav Kamenický Dušan.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno.
Senzor mechanických vibrací s využitím optických vláken Hlavní řešitel: OPTOKON, a.s. Spoluřešitel: Vysoké učení technické v Brně Projekt:MPO FR-TI4/696.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
Senzory pro EZS.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Geometrická optika Mirek Kubera.
Optický kabel (fiber optic cable)
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Proudové chrániče.
Ultrazvuk – vlnové vlastnosti
Ultrazvuk – vlnové vlastnosti
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Vlnění a optika (Fyzika)
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vznik a šíření elektromagnetické vlny
VLASTNOSTI ZVUKU.
Základní vlastnosti antén
Barva světla, šíření světla a stín
Radiologická fyzika a radiobiologie
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Důsledky základních postulátů STR
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Foton jako 1 nebo 0 Tomáš Husák1, Marie Hledíková2, Lukáš Beneda3
Elektromagnetická slučitelnost
Elektromagnetická slučitelnost
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Číslicové měřící přístroje
Číslicové měřící přístroje
Analogové násobičky.
Mechanika a kontinuum NAFY001
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
Digitální učební materiál
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Paprsková optika hanah.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Mechanické kmitání a vlnění
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Moment hybnosti Moment hybnosti L je stejně jako moment síly určen jako součin velikosti ramene d a příslušné veličiny (tj. v našem případě hybnosti p).
Zvukové jevy.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

Lékařská ultrasonografie „ULTRAZVUK“ Tato technika je podobná echolokaci , kterou používají, velryby a delfíni, netopýři, stejně jako SONAR, používaný ponorkami

Lékařská ultrasonografie „ULTRAZVUK“ Je nejrozšířenější a nejdostupnější zobrazovací diagnostická metoda Princip UZ vyšetření PRINCIP: elektroakustický měnič vyšle do zobrazované tkáně krátký ultrazvukový impuls. Část energie tohoto impulsu se na tkáňových rozhraních odrazí. Velikost odrazu (ECHA) závisí na akustických impedancích zobrazovaných tkání. Odražený signál je měničem zachycen a transformován a obraz. vysílá se ultrazvuk v mikrosekundových impulzech s opakovací frekvencí řádově 102-103 Hz a registruje se intenzita odražených signálů i doba, za jakou se po vyslání vrátí do senzoru Do těla vyšetřovaného pacienta je vysíláno ultrazvukové vlnění vytvářené piezoelektrickým měničem o frekvenci (2-18) MHz a intenzitě maximálně 10 Wm-2. Měkké tkáně se chovají jako tekutina

Co to je? zvuk:mechanické vlnění, tedy vlnění jehož nositelem jsou částice prostředí ve kterém se šíří ultrazvuk:zvuk o frekvenci vyšší než 20kHz

Impulsní odrazová metoda Sonografie Impulsní odrazová metoda rozhraní Přijatý signál Čas – vzdálenost rozhrani

Ultrazvuk se vysílá v mikrosekundových impulzech s opakovací frekvencí řádově 102-103 Hz a registruje se intenzita odražených signálů i doba, za jakou se po vyslání vrátí do senzoru

Vlastnosti ultrazvuku šířením ultrazvuku se nepřenáší hmota, ale energie ultrazvuková energie se šíří v prostoru podélně ve formě paralelních svazků rychlost šíření ultrazvuku není frekvenčně závislá 331,7 m.s-1 + 0,61t (t=oC) ve vzduchu UZ se odráží na rozhraní dvou prostředí UZ se lomí na rozhraní dvou prostředí, nedopadá-li vlnění na toto rozhraní kolmo UZ postupně ztrácí svou energii a průchodem hmotným prostředím a předává ji do okolí ve formě tepla

Akustická impedance AI = veličina určující vzájemný vztah ultrazvukového vlnění a prostředí, ve kterém se vlnění šíří AI = součin hustoty prostředí a rychlosti šíření UZ tímto prostředím (Z=ρ . c) ekvivalent k indexu lomu v optice platí Snellovy zákony

Akustické parametry prostředí hloubka [cm] I nebo P [dB] Útlum ultrazvuku Jestliže vyjádříme intenzitu UZ v decibelech, vidíme, že amplitudy odražených vln (ech) klesají lineárně útlum

Akustická impedance

Ultrasonografie modifikací průmyslové defektoskopie se během půl století vyvinula v nejrozšířenější a nejdostupnější zobrazovací diagnostickou metodu je založena na detekci a obrazovém zpracování amplitudového a frekvenčního obsahu UZ vln, rozptýlených strukturami vyšetřovaných tkání PRINCIP: elektroakustický měnič vyšle do zobrazované tkáně krátký ultrazvukový impuls. Část energie tohoto impulsu se na tkáňových rozhraních odrazí. Velikost odrazu (ECHA) závisí na akustických impedancích zobrazovaných tkání. Odražený signál je měničem zachycen a transformován a obraz.

Zobrazení

Způsoby zobrazení způsob A (amplitude) způsob B (brightness) jednotlivé odrazy jsou zobrazovány na monitoru osciloskopu jako samostatné impulsy na časové ose X způsob B (brightness) odrazy jsou na monitoru zobrazovány jako body na časové ose X (stejně jako u zobrazování A) a intenzita odražených vln je interpretována v různých odstínech šedi

2D zobrazení Dvojrozměrný obraz je získán jako řada vedle sebe položených úseček jednorozměrného zobrazení v B módu (jednorozměrné zobrazení, při kterém se amplitudy odražených signálů převádějí do stupňů šedi-tuku). . Technicky lze získat několik UZ paprsků buď vychylováním paprsku jednoho měniče, nebo použití řady (array) měničů pracujících současně. Stroj vypočítá vzdálenost mezi sondou a tkání nebo orgánem (hranicí) pomocí rychlosti zvuku ve tkáni (cca 1, 540 m / s) a dobou jednotlivých návratu echa, s opakovací frekvencí řádově 102-103 Hz, lze měnit nastavení - změnit frekvenci i délku trvání ultrazvuk. impulsů. Stroj se zobrazí vzdálenost a intenzitu echa na obrazovce, které tvoří dvourozměrný obraz, jako je uvedeno výše.

3D mód- je trojrozměrná rekonstrukce řady dvojrozměrných snímků Trojrozměrný obraz vzniká jako počítačová rekonstrukce z řady za sebou ležících dvojrozměrných řezů. Aby bylo možno takovou reko-nstrukci provést, je důležité znát informaci o umístění jednotlivých řezů. Je nutné použití běžné sondy doplněné o snímač polohy Pomocí dvojrozměrné matice měničů lze provádět snímání z oblasti zájmu velmi rychle, pokud máme k dispozici dostatečně výkonný počítač, lze získávat a zobrazovat data v reálném čase, pak hovoříme o real-time 3D sonografii nebo také o 4D sonografii. Prahovou hodnotu na stupnici šedi je vybrána provozovatelem (např. na úrovni, která odpovídá tuku). z různých tkání umožňuje různými barvami reprezentovat jednotlivé anatomické komponenty, jako jsou kosti, svaly a chrupavky. Nicméně, vnitřní struktura jednotlivých prvků není v tomto režimu provozu vidět.

Základní myšlenka 3D scaningu použitím zařízení s řízeným posunem sondy nad sledovanou oblastí použití běžné sondy doplněné o snímač polohy použití jednorozměrné řady s úhlovým vychylováním (manuálním, mechanickým nebo elektronickým) použítí dvojrozměrné řady (matic e) měničů

Získání jednoho „řezu“

Princip trojrozměrného (3D) zobrazení Sonografie Princip trojrozměrného (3D) zobrazení - Sonda se lineárně posunuje, naklání nebo rotuje. Data o odražených signálech v jednotlivých rovinách jsou ukládána do paměti výkonného PC, který následně provádí matematickou rekonstrukci obrazu. Nevýhodou některých 3D zobrazovacích systémů: relativně dlouhá doba potřebná pro matematické zpracování, cena.

Synthetic Aperture RAdar (SAR) SAR radarový systém, který využívá na letové dráze platformu pro snímání anténu extrémně velké apertury, která vytváří high-rozlišení snímků např. z dálkového průzkumu Země. Postupně jsou jednotlivá vysílání / příjmy cyklů (PRT), doplňovány údaji z každého cyklu a jsou ukládány v elektronické podobě. Ke zpracování signálu se používá velikosti a fáze signálu po sobě přijatých impulzů syntetickou aperturou. Po určitém počtu cyklů, jsou uložená data recombined (s přihlédnutím na Dopplerův jev) v různých vysílač s cílem vytvořit obraz terénu( cíle) s vysokým rozlišením

CPU je „mozkem“ 0ultrazvukového přístroje CPU je „mozkem“ 0ultrazvukového přístroje. CPU je v podstatě počítač, který obsahuje mikroprocesor , paměť , zesilovače a napájení pro mikroprocesor a snímače sondy. CPU posílá elektrické proudy do snímače- sondy vysílají zvukové vlny, a také přijímají elektrické impulsy ze sond, které snímají echa. CPU dělá všechny výpočty v oblasti zpracování dat. Jakmile prvotní údaje jsou zpracovávány, CPU tvoří obraz na monitoru. CPU může také uložit zpracovávaná data nebo obraz na disku.

         

Čtyřrozměrné (4D) zobrazení (čtvrtým rozměrem je čas)

Sonografie Akustický stín způsobený absorpcí a odrazem UZ ledvinovým kamenem Hyperechogenní oblast pod cystou (nízký útlum UZ během průchodu cystou ve srovnání s okolními tkáněmi)

1962 – obraz žlučníku s kamenem

1982

2002

To je on

a jeho využití v medicíně DOPPLERŮV JEV a jeho využití v medicíně

Co to je- DOPPLERŮV JEV? jev poprvé popsaný Christianem Dopplerem v roce 1842 fyzikální jev, který se projevuje změnou vlnové délky vlnění v závislosti na vzájemném pohybu přijímače a vysílače vlnění. zvuk přijíždějící sanitky je pozorovatelem slyšen jako vyšší, po minutí pozorovatele je zvuk naopak slyšen s nižší vlnovou délkou a frekvencí – jeví se jako nižší

Výpočet f výsledná frekvence f0 frekvence zdroje v rychlost vlnění (zvuku) v daném prostředí vz rychlost pohybu zdroje vd rychlost pohybu detektoru

Využití v medicíně ke zjišťování směru a rychlosti proudění krve a vizualizaci proudění krve v různých orgánech nebo plodu ultrazvukový měnič vysílá pod úhlem jiným než kolmým ultrazvukové kmity směrem k cévě. krvinky v proudící krvi působí jako odrazná plocha a stávají se tak vlastně pohyblivými zdroji signálu, který je zachycován piezoelektrickým přijímačem kmitočet přijímaného signálu je pak porovnáván s kmitočtem signálu vysílaného a ze zjištěného Dopplerovského posunu je pak vypočítávána rychlost pohybu krve a její směr

Schéma-princip zjištování pohybu krve

děkuji za pozornost