Vyjadřují vlastnosti podstatných jmen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Český jazyk 5 Autor: Mgr. Lenka Radošová Přídavná jména tvrdá smutný, pomalý, usměvavý, rychlý, zlobivý náladová,
Advertisements

Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Z obrázků vytvoř věty jednoduché Některé věty napište na tabuli.
OB 21 CJL STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN. PŘÍDAVNÁ JMÉNA ( adjektiva ) Přídavná jména označují vlastnosti podstatných jmen ( jasný, šťastný, hezký, velký.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Tato práce je šířena pod licencí CC BY – SA 3.0.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Jana Hofrichterová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Podstatná jména TÉMA.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE AUTOR: MGR.IRENA PŘEUČILOVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ROD PODSTATNÝCH JMEN TEMA: URČOVÁNÍ RODU PODSTATNÝCH JMEN ČÍSLO PROJEKTU:OPVK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_05_Český jazyk pro 8. ročník_Pravopis koncovek přídavných jmen Téma: Pravopis koncovek přídavných.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr. Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Tomanová Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_05- Přídavná.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová P J Á N V A D Í Ř A N É M usměvavá vysoký malá milé otcův matčin Petrův.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor : Jaroslav Bezděk, 2012 – 12 – 01 Název : VY_32_INOVACE_05_Český jazyk Téma : Skloňování.
fotbalový mí č bílá r ůž e chutné ovoce P ř ídavná jména IT ve škole CZ.1.07/1.4.00/
Český jazyk – Slovní druhy
Přídavná jména.
Přídavná jména vyjadřují: vlastnosti osob, zvířat, věcí a dějů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_16
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_12
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Zdeňka.
ZÁJMENA KDO TATO JÁ NIC SE MŮJ NAŠE KTERÝ ŽÁDNÝ
Pravopis přídavných jmen
VY_32_INOVACE_04_SLOVNÍ DRUHY_PŘÍDAVNÁ JMÉNA 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vzor pán CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
MLUVNICKÉ KATEGORIE PODSTATNÝCH JMEN
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
PŘÍDAVNÁ JMÉNA VÝKLAD A PROCVIČENÍ.
Autor: Mgr. Jana Šulcová
Přídavná jména.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 09_Určování podstatných jmen
OPAKUJEME SLOVNÍ DRUHY
PÁN.
VY_32_INOVACE_47_TK projekt v rámci vzdělávacího programu
Podstatná jména pracovní list
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Přídavná jména přivlastňovací
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_PRIDAVNA_JMENA Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_27_Přídavná jména přivlastňovací.
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
VY_32_INOVACE_12_Vzory přídavných jmen
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_23CJ_4_SLOV2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
SLOVESA číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Milena Závorková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Iveta Vališková
Rod podstatných jmen Mgr. Iveta Vališková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
VY_32_INOVACE_18_ Slovní druhy ohebné, přídavná jména
Opakujeme přídavná jména ČJ 6.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
TVAROSLOVÍ SLOVNÍ DRUHY – SLOVA OHEBNÁ A NEOHEBNÁ
Transkript prezentace:

Vyjadřují vlastnosti podstatných jmen. PŘÍDAVNÁ JMÉNA přidáváme k podstatným jménům Vyjadřují vlastnosti podstatných jmen. jaká jaký velký černá pes který kočka která divoká lovecký čí Petrův čí Zuzančina jaké žluté kuře které malé čí babiččino

Vyjádři pomocí přídavného jména vlastnost podstatného jména Chlapec, který nevyrostl, je malý Jaký? Dívka, která se ráda směje, je veselá Sešit, který ti nepatří, je cizí Auto, které nejede, je rozbité Který? Prsten, který nosí maminka, je maminčin Ptáci, kteří odlétají do teplých krajin, jsou stěhovaví Brýle, které patří dědečkovi, jsou dědečkovy Čí? špinavá Podlaha, která se nemyje, je Žák, který se rád učí, je pilný

V koruně stromu zpíval černý kos. Přídavná jména se shodují s řídícím podstatným jménem v rodě, čísle a pádě. V koruně stromu zpíval černý kos. kos 1. pád, číslo jednotné, rod mužský 1. pád, číslo jednotné, rod mužský černý Nejlepší sirup je z lesních malin. malin 2. pád, číslo množné, rod ženský lesních 2. pád, číslo množné, rod ženský Rod, číslo a pád přídavného jména snadno určíme podle rodu, čísla a pádu řídícího podstatného jména.

Druhy přídavných jmen tvrdá měkká přivlastňovací otcův otcova otcovo matčin matčina matčino ten mladý mladá mladé jarní ta to -ův -in -ý -á -é -í -í -í -ova -ina -ovo -ino Přídavná jména odvozená z názvů zvířat jsou vždy měkká. psí, želví, krokodýlí, soví, orlí, rybí,

Přídavná jména tvrdá -í ý -í píšeme pouze v 1. a 5. pádu čísla množného rodu mužského životného 1. pád, číslo jednotné 1. pád, číslo množné vybíravý hravý drahý známý hladový zdravý rockový strávník pes přítel spisovatel chlapec sportovec zpěvák vybíraví strávníci hraví psi drazí přátelé známí spisovatelé hladoví chlapci zdraví sportovci rockoví zpěváci ý -í

Doplň i/y. Na komíně opuštěného pivovaru se usadil čáp bíl-. Je to nejznámější brodiv- pták. Čap- hnízdo se skládá z větví a klacků. Čápi tvoří věrný pár po cel- život. Samice snáší 3 – 5 bíl-ch vajec. Starostliv- rodiče naučí mláďata vše potřebné pro život. Klapot čap-ch zobáků je slyšet na velkou vzdálenost. Čápa s jeho jeden a půl metrov-m rozpětím křídel nelze na obloze přehlédnout. Skvěle ovládají plachtění, při letu dokážou využít tepl-ch vzdušných proudů. Do tepl-ch krajin se vracejí na zimu, jsou to stěhovav- ptáci. pád číslo rod druh vzor opuštěného nejznámější čapí bílých velkou metrovým stěhovaví 2.p. jednotné mužský tvrdé mladý 1.p. měkké jarní střední množné 4.p. ženský 7.p.

Použité materiály: Ilustrace – www.office.microsoft.com Texty - vlastní