Lehké nebo závažné DN? © L. Čírtková, 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DN na mužích z pohledu teorie a praxe
Advertisements

Domácí násilí z pohledu teorie
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Copyright © 2010 Intervenční centrum Hradec Králové.
Poslání Intervenčního centra
Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE
Sylabus pro prezentační dovednosti I.
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
PRVOKONTAKT Fórum terénní práce, Tomáš Žák, Hana Viktorová, Pavla Pohlreichová, Miroslav Giljan.
Sociální práce s rodinou 3
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Fotbalové stadiony mohou být místem dobré zábavy a bezpečí
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
STŘEP české centrum pro sanaci rodiny Podpůrné služby pro ohrožené a náhradní rodiny z pohledu NNO Nadační fond J &T, PSP ČR,
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Bagatelní kriminalita Domácí násilí Stalking Sexuální násilí Seminář - ÚPV PSP Evropský den obětí zločinu.
Nová pravidla bezpečnosti na fotbalových stadionech Ivan Langer ministr vnitra Praha
ADRA „ Nejsme tu sami pro sebe, jsme tu s Vámi pro druhé“ ADRA „ Nejsme tu sami pro sebe, jsme tu s Vámi pro druhé“  Projekty v ČR  Poradna pro oběti.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím. Proč? K dispozici není žádný kvalitní komentář k zákonu č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
„Násilí věc (ne)veřejná“ představení projektu konference k průběhu implementace EHP a NF, Praha Nositel projektuSPONDEA, o.p.s. Poskytovatel komplexu služeb.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Desátý rok zákona na ochranu před domácím násilím. Proč i dnes jsou některé případy domácího násilí podceňovány a méně závažné přeceňovány. Krajské.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Specializovaný tým MŘ PČR Brno na problematiku DmN
Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu?
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Stop násilí ve vztazích
Mgr. Tereza Brumovská, M.Sc.
INTERVENČNÍ CENTRUM LIBERECKÉHO KRAJE
MOŽNOSTI ŘEŠENÍ NEDOSTATKU PARKOVACÍCH MÍST PRO NÁKL. AUTOMOBILY
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Školská sociální práce
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Lehké nebo závažné DN? © L. Čírtková, 2016

Současný stav řešení DN v ČR 10 let od zavedení systému dvě třetiny případů „týrání“ končí již ve fázi prověřování zpravidla jako „konfliktní soužití“ naopak těžké případy – opakované dojezdy policie nezabrání tragickému konci

Aktuální problém DN v ČR Tendence k podceňování závažných případů a přeceňování lehkých případů Intuitivně se zdá, že přeceňování lehkých případů není tak riskantní/závažný problém. Ve hře je zásada ochrany O: každý případ DN je vhodné brát jako týrání, dokud se neprokáže opak.

Aktuální problém DN v ČR JENŽE intuitivní předpoklad neplatí paušálně. Zkušenosti z roku 2007 – nebezpečná vykázání Přecenění případu se podepsalo na rodinné tragédii. Hl. příčina setrvačnost prvního vyhodnocení I tendence k přeceňování případů DN je problémem. Může odstartovat ESKALACI ! škodí – jak OO tak údajným NO, demotivuje systém zejména P ČR

Aktuální problém DN v ČR Shrnutí Přeceňování lehkých, podceňování těžkých případů DN Jde o problém praxe, nikoliv legislativy!! V teorii DN interaktivní paradigma Lehké DN časté (konfliktní soužití) x těžké DN je občasné (týrání)

Příčiny problému Vstupní úvaha: Policie je vstupní branou do systému pro většinu OO Ochrana OO je primárně úkolem policie Policie je prvním místem formálního, oficiálního posouzení vážnosti domácího násilí Klíčová role P ČR

Příčiny problému Proč? Jaké jsou příčiny „špatných diagnóz“ DN? 1. změna praxe: díky změně legislativy a medializaci problému policie kontaktuje se širší varietou narušených partnerských vztahů, tzn. vyznat se v DN je objektivně složitější Neplatí, že DN je vždy týráním!

Příčiny problému 2. Téma DN zevšednělo, přetrvávají mýty o DN 3. Slabé znalosti o dopadech DN: apelativní, sugestivní vystupování nepravých obětí u konfliktního soužití versus mlčící, pasivní oběti u týrání – v prvním kontaktu propadnou 4. setrvačnost etiketování v prvním kontaktu s ohroženou osobou

Příčiny problému Nejednotná praxe (existuje dobrá i špatná praxe zejména ohledně postupů policie při dojezdu na místa akutních incidentů) – náročné situace (senioři, STO, muži) žádoucí je více proškolení, sdílení zkušeností Využívání SARA DN Psychologie oběti závažného DN/týrání

Náměty/návrhy osvěžit zájem policejních funkcionářů i výkonných policistů o téma domácí násilí a pěstovat specialisty na problematiku domácího násilí opakovaný výjezd na místo incidentu se znaky domácího násilí i bez vykázání, kde jsou však přítomny děti, by měl být důvodem pro předání informací o násilí v rodině na intervenční centrum anebo OSPOD

Náměty/návrhy důsledněji uvést do praxe rozhovor s ohrožovatelem s cílem doplnit SARU DN o odhad rizika na základě rozhovoru s ohrožovatelem (po vykázání) – pojistka „dobré diagnózy“ Podpořit SKPV instruktážním manuálem pro výslech oběti DN (sestava otázek pro rozlišení konfliktního soužití od týrání)

Náměty/návrhy důsledně předávat při každém výjezdu k incidentům se znaky domácího násilí ohrožené osobě kartičku s místy diskrétní a bezplatné pomoci optimalizovat školení policejních specialistů, do kterého je třeba vpouštět i novinky o tématu – interaktivní paradigma DN !!!

Závěr vzrostly kontakty policie s falešnými a nepravými oběťmi domácího násilí, které demotivují k demotivaci nastaveného systému i jednotlivců v něm přispívají oběti těžkého domácího násilí, které z různých pochopitelných důvodů mění zásadním způsobem svou ochotu spolupracovat s OČTŘ

Závěr Rozlišování lehkých a těžkých podob (vzorců) domácího násilí v praxi je třeba výrazně zlepšit Poučení: Nemá smysl mluvit o DN, když neřekneme o jaký vzorec/typ DN se jedná.

Děkuji za pozornost.