Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Advertisements

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Pohybová energie - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Vypařování a kapalnění - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Zdroje světla Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Přímočaré šíření světla. Prochází-li světlo čistým vzduchem → NEVIDÍME JE Světelné paprsky „VIDÍME“ → procházející světlo se odráží na částečkách prachu,
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Zápis slovních úloh VY_32_INOVACE_28_Zapis_slovnich_uloh Matematika - 3. ročník Veronika Biskupová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
VY_32_INOVACE_04- Lípa srdčitá Přírodověda - 5. ročník Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze.
VY_32_INOVACE_47_Tulacka Tulačka Český jazyk - 2. ročník Hana Štrosová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výkon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Slovní úloha 1.třída VY_32_INOVACE_44_Opakovani_petim_1tr Matematika a její aplikace, 1.ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní škola a Mateřská škola.
Řády čísel– Matematika, 2.ročník
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Paralelní zapojení rezistorů
VY_32_INOVACE_18_obvodtrojúhelníku
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Procvičení – výkon a jeho výpočet
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
Schematické značky - opakování
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
VY_32_INOVACE_21- Strakapoud velký Přírodověda - 4. ročník
VY_32_INOVACE_05– Rovinné útvary, 2. ročník
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Vypařování a kapalnění
Kočka domácí - opakování VY_32_INOVACE_34_Kocka_domaci_opakovani
VY_32_INOVACE_02- hrách setý Přírodověda - 5. ročník
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Zobrazení zrcadlem dutým.
Římské číslice – Matematika, 3.ročník
Římská čísla – Matematika 3.ročník
Polohová energie - úlohy
Opakování geometrie - pojmy VY_32_INOVACE_33_Opakovani_geometrie
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Cesta do školy VY_32_INOVACE_56_Cesta_do_skoly Prvouka - 2. ročník
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Učíme se poznávat hodiny II, 3. ročník
VY_32_INOVACE_01 – Kružnice, matematika, 3. ročník
VY_32_INOVACE_12- Buk lesní Přírodověda - 4. ročník
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Opakovací pětiminutovky VY_32_INOVACE_34 _Opakovaci_petiminutovky
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek
VY_32_INOVACE_27_Ucime_se_hodiny Matematika a její aplikace,
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
VY_32_INOVACE_32- Magické čtverce Matematika - 3. ročník
Planeta Země VY_32_INOVACE_ 27_Zeme vlastivěda, 4.,5. ročník
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Dělení čísla dvojciferného číslem jednociferným
VY_32_INOVACE_33_Pes_domaci_opakovani Přírodověda - 4. ročník
Paralelní zapojení rezistorů
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
Autor: Hana Štrosová, Základní škola a Mateřská škola Jivina
Sériové zapojení rezistorů
Rozvinutý zápis čísel VY_32_INOVACE_14 –matematika, 4. ročník
Transkript prezentace:

Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Světlo se šíří přímočaře [2] Světelné paprsky se šíří po přímce. Pokud narazí na neprůhlednou překážku, tak za ní neproniká. [1]

V listu papíru si propíchni malou dírku V listu papíru si propíchni malou dírku. V zatemněné místnosti osvětli papír svíčkou. Umístíš-li za dírkou jako stínítko další papír, objeví se na něm převrácený obraz svíčky. Čím menší je otvor, tím ostřejší obraz vzniká. [3] [4]

Camera obscura (z lat. temná komora), dírková komora [5] [6] - optické zařízení používané jako pomůcka malířů a předchůdce fotoaparátu. Je to krabička, v jejíž přední stěně je malý otvor. Zadní stěnu tvoří stínítko, na kterém se vytváří obraz předmětu. Dírková komora využívá přímočarého šíření světla.

Vyrob si malou dírkovou komoru viz. učebnice: str. 99 [7] Z menší papírové krabičky odřízni jednu stěnu a nahraď ji tenkým průsvitným papírem. Protější stranu krabičky propíchni jehlou nebo špendlíkem. V zatemněné místnosti zobrazuj osvětlené předměty. Všimni si, že obrazy jsou převrácené. Zdokonalením dírkové komory vznikl fotografický přístroj.

Základní údaje o DUM Autor DUM: Pavlína Čermáková, ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště Období vytvoření DUM: 2. pololetí školního roku 2010/2011 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Optika Téma: Dírková komora DUM byl vytvořen jako doprovodný materiál pro výklad v předmětu Fyzika v sedmém ročníku ZŠ. Je určen k prezentaci pomocí datového projektoru. Obsahuje návod pro výrobu předchůdce fotoaparátu – dírkové komory. Lze ho zaslat mailem žákům, kteří v době probírání nového učiva chyběli.

Zdroje: Doc. Dr. Ing. RAUNER, Karel , et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 128 s. ISBN 80-7238-525-9. Obrázky: [1] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Princip_vzajemne_nezavislosti_paprsku.svg [2] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Princip_primocareho_sireni_svetla.svg [3],[4] Skeny – str. 99 - Doc. Dr. Ing. RAUNER, Karel , et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 128 s. ISBN 80-7238-525-9. [5] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Camera_obscura_box.jpg [6] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Camera.obscura.17.jh.jpg [7] Sken – str. 99 - Doc. Dr. Ing. RAUNER, Karel , et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 128 s. ISBN 80-7238-525-9. Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště