Temporalsätze/A Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Restaurant Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Zeitangaben Střední průmyslová škola Otrokovice
Konjunktiv I/B Střední odborná škola Otrokovice
Infinitiv mit zu/B Střední odborná škola Otrokovice
Realtivsatz Střední odborná škola Otrokovice
Infinitiv mit zu/A Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Zustandspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Čistá mzda a částka k výplatě
Souvislé příklady na účtování DHM
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Negation Střední průmyslová škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Vlčková Dostupné.
Temporalsätze/B Střední odborná škola Otrokovice
Konjunktiv I/A Střední odborná škola Otrokovice
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Věty časové Německý jazyk Mgr. Monika Bartíková
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Urlaub – Übungen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Souvislý příklad na mzdy
Německá gramatika – slovosled
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Geräte in der Klasse Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_NJ_3_4_7E_8E_SEI_15_SÄTZE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Soňa Strnadová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_34_Německý jazyk_věty jednoduché_souvětí Číslo.
Temporalsätze VEDLEJŠÍ VĚTY ČASOVÉ Mgr. Alena Písaříková.
Transkript prezentace:

Temporalsätze/A Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Vlčková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Mgr. Iva Vlčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-NJ/4-NJ-2/2 Název DUM Temporalsätze Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Německý jazyk Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální a skupinové výuce. Slouží k nácviku lexikálních jednotek, doplňuje a fixuje znalosti gramatických struktur, rozvíjí komunikativní pohotovost v daném jazyce Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Časové spojky, während, als, wenn, sobald, sooft Datum 19.10. 2012

Inhalt Dosavadní znalosti časových spojek Slovosled HV + VV Slovosled VV + HV Užití spojek – význam a zvláštnosti Cvičení

Als Wenn Sobald Sooft Seitdem Bevor/Ehe Solange Während Bis Když Jakmile Kdykoli Od té doby, co Dříve než Zatímco Dokud ne

Slovosled Slovosled je u časových spojek stejný jako u ostatních podřadících spojek. Podmět + ostatní vět.členy + určitý slovesný tvar Er besucht unsere Familie, sooft er nach Prag fährt. Er besucht unsere Familie, sooft er nach Prag fahren soll. Er besuchte unsere Familie, sooft er nach Prag fuhr. Er hat unsere Familie besucht, sooft er nach Prag gefahren ist . Vazba dvou infinitivů v perfektu Er hat unsere Familie besuchet, sooft er nach Prag hat fahren sollen.

Souvětí začínající hlavní větou V těchto větách následuje HV až po VV. Slovosled v HV je v těchto případech nepřímý přísudek + podmět + OVČ Věta vedlejší má stále stejný pořádek slov Sooft er nach Prag fährt, besucht er unsere Familie. Sooft er nach Prag fuhr, besuchte er unsere Familie. Sooft er nach Prag gefahren ist, hat er unsere Familie besucht. Sooft er nach Prag hat fahren sollen, hat er unsere Familie besucht.

Užití spojek Wenn/ když Užívá se pro všechny děje, opakují-li se. Als/ když Užívá se pouze pro děj minulý, který se udál pouze jednou Bis/ dokud ne Přesto, že se překládá dokud ne, je v NJ sloveso v kladném tvaru. Ich warte, bis du zurückkommst. /dokud se nevrátíš. Während/zatímco Užívá se, pokud děj HV i VV probíhá zároveň.

Doplňte vhodnou spojku ……. wir zum letzten Mal in Berlin waren, besichtigten wir den Alex. …………sie sich treffen, streiten sie sich immer über Politik. ………. er eingestellt ist, hat er nur wenig Zeit für seine Familie ……………man den Vertrag unterschreibt, kann man nichts tun. ……ich zur Prüfung gehe, muss ich noch etwas erledigen. ………. du in Prag ankommst, gib mir bitte gleich Bescheid. Er hat im Garten gearbeitet, ………………. seine Frau zu Hause gekocht hat. ………. du mit uns wohnst, kannst du dich auf uns verlassen. ……….. ich abreise, kaufe ich noch ein paar Geschenke. ……… wir in Prag sind, besichtigen wir auch die Prager Burg. Er ist glücklicher, …………. er geheiratet hat.

Kontrolní otázky Kterou časovou spojku nelze užít ve všech časech? Která spojka vyjadřuje současnost dějů. Jaký je pořádek slov po spojkách časových? Jaký tvar má určitý tvar slovesa s odlučitelnou předponou po spojkách časových? Po které spojce užíváme sloveso vždy v kladném tvaru? Jaký je pořádek slov v HV, následuje–li po VV?

Seznam obrázků:

Seznam použité literatury: