Nukleové kyseliny obecný přehled.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. Hlavní jejich funkce je uchování genetické informace.
Advertisements

Molekulární základy dědičnosti
Báze Struktura NK DNA RNA konec.
Digitální učební materiál
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
NUKLEOVÉ KYSELINY Základ života.
PROTEOSYNTÉZA A BIODEGRADACE
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Pravidla hry Hra je rozdělena do tří částí
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
VY_32_INOVACE_05_PVP_257_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Transkripce (první krok genové exprese)
Transkripce (první krok genové exprese)
Transkripce a translace
Chemická stavba buněk Září 2009.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Biologie buňky chemické složení.
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
KVÍZ Tajomství života: DNA Tatiana Aghová CZ.1.07/2.3.00/ Věda všemi smysly.
Nutný úvod do histologie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura, vlastnosti a typy nukleových kyselin
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Nukleové kyseliny NA = nucleic acid Reprodukce organismů
Molekulární genetika DNA a RNA.
STRUKTURA NUKLEOVÝCH KYSELIN
METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny (NA) jsou makromolekulární látky a spolu s bílkovinami tvoří nejdůležitější látky v živé hmotě. Funkce: V molekulách.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Molekulární základy dědičnosti
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
Metabolismus purinů a pyrimidinů - testík na procvičení -
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Od DNA k proteinu.
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Sacharidová složka nukleotidů
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny II. - RNA, proteosyntéza Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/16 Šablona: III/2.
1. 1.Molekulární podstata dědičnosti. Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Metabolismus bílkovin biosyntéza
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Buňka  organismy Látkové složení.
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Molekulární základ dědičnosti
Molekulární základy genetiky
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
08-Nukleové kyseliny a proteosyntéza
DUM č. 18 v sadě 22. Ch-1 Biochemie projekt GML Brno Docens
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Nukleové kyseliny obecný přehled

Nukleové kyseliny objeveny r.1868, izolovány koncem 19.stol., 1953 objasněno jejich složení Watsonem a Crickem (1962 Nobelova cena) biopolymery nositelky genetické informace v buňkách DNA, RNA

Nukleové kyseliny - struktura Dusíkaté báze Pentóza – monosacharid Fosfát Nuleosid Nukleotid Polynukleotid

Nukleové kyseliny - báze Purinové - A, G Pyrimidinové - C,T,U DNA - A,G,C,T RNA - A,G,C,U CHARGAFFOVO PRAVIDLO - poměr A/T nebo C/G = konst. = 1 (je tam stejný poměr těchto bází)

Báze –keto a enolforma uracil

Nukleové kyseliny - báze

Nukleové kyseliny – cukerná složka DNA – 2-deoxy-D-ribóza (ribofuranóza) RNA – D-ribóza rozdíl na 2´uhlíku

Nukleové kyseliny – cukerná složka

Nukleové kyseliny - nukleosid N-glykosidickou vazbou se sváže cukr a báze – je třeba umět navázání všech bází Př.: adenosin, guanosin, cytidin, thymidin, uridin

Nukleosid - uridin

Nukleové kyseliny - nukleotid K nukleosidu je navázán esterovou vazbou v poloze 5´ fosfát Př.: uridin-5´-fosfát, Další nukleotidy: adeninový, guaninový … Nukleotidový koenzym: nikotinamidadenindinukleotid

Adeninový nukleotid

Nukleové kyseliny – nukleosid-fosfáty mají významné postavení v metabolických pochodech, při biosyntéze nejvýznamnější jsou polyfosfáty – na 5´uhlíku je více fosfátů – makroergní sloučeniny – adenosintrifosfát, adenosindifosfát atd. ATP-hlavní koenzym energetického metagolismu, aktivátor AMK při proteosyntéze, aktivace mastných kyselin, podílí se na biosyntéze řady koenzymů (NAD, FAD, CoA…) UTP-(uridintrifosfát) – aktivace monosacharidů pro biosyntetické účely, biosyntéza polysacharidů CTP-(cytidintrifosfát) – aktivace meziprodůktů při biosyntéze lipidů GTP-(guanidintrifosfát) – enzymatika citrátového cyklu, proteosynt.pochody

Nukleové kyseliny – primární struktura Je dána pořadím nukleotidů spojených esterovou vazbou do polynukleotidového řetězce Polymolekulu tvoří -[fosfát-cukr]- Báze stojí kolmo (jsou to ploché kruhy) pak stupátka žebříku Dochází k vytvoření esteru v poloze na 5´a 3´ uhlíku sacharidu –diesterová vazba DNA – má 3´konec (s volnou –OH skupinou na pentóze) a 5´konec (s volnou fosfátovou skupinou na 5.uhlíku)

Primární struktura polynukleotidu

Nukleové kyseliny – sekundární sturktura Je dána prostorovým uspořádáním polynukleotidového řetězcetězce polynukleotid se od konce 5´ (OH konec) zapisuje pomocí písmen, vše končí malým písmenem p, který charakterizuje konec fosfát : např.: AUCGp, podobně z druhé strany d(AUCGp) to je deoxypolynukleotid DNA – dvě vlákna polynukleotidového řetězce, dvoušroubovice , jsou proti sobě (5´konec proti 3´konci) RNA – obvykle jedno vlákno, dvoušroubovice vzniká mezi dvěma částmi téhož řetězce Spojení se realizuje pomocí vodíkových můstků mezi komplementárnimi bázemi, báze stojí kolmo na řetězec C-G (3 v.m) A-T (v DNA), A-U (v RNA) (oba 2 v.m.)

Párování bází A - T

Párování bází C - G

Zápis tetranukleotidu RNA

Nukleové kyseliny – terciární struktura Je dána prostorovým uspořádáním šroubovice

Nukleové kyseliny - DNA Hlavně v jádře, ale také v mitochondriích, v chloroplastech, v cytosolu U prokaryot je volně v cytoplazmě

Nukleové kyseliny - RNA m-RNA (messenger, informační, mediátorová) obsahuje přepis informací z DNA o primární struktuře bílkovinné molekuly, je matricí pro syntézu bílkovin r-RNA (ribosomální) je součástí ribozómů, v nichž probíhá syntéza bílkovin t-RNA (transferová) přenáší AMK z cytoplasmy na místo syntézy bílkovin (do ribozómů), kde dochází k jejich spojování do polypeptidových řetězců. Pro každou AMK je alespoň jedna t-RNA

Nukleové kyseliny-poznámky V alkalickém prostředí se RNA dokáže štěpit na jednotlivé nukleotidy Kvůli dvoušroubovité struktuře je DNA stabilnější na obrázcích modrá=zásaditá (velmi slabé báze), červená=kyselá část, bíle neutrální část u fosfátů je molekula výrazně červená, f.směřují ven, mají – molekuly, mínusy se odpuzují báze se váží vodíkovými můstky, přitahují se Celková délka molekul DNA je až 1m, v buňkách, které mají řádově nm Molekuly DNA se obtáčí kolem bílkovin (histonů), tím si snižují délku, histony se shlukují k sobě

Nukleové kyseliny -proteosyntéza replikace - zdvojení DNA transkripce – přepis z DNA na m-RNA (aby se informace dostala pomocí malé molekuly z jádra) translace – vlastní přepsání informace z m-RNA na proteiny , kodóny-trojice bází iniciační kodón je jen 1 AUG – je komplementární s tripletem pro methionin UAA, UAG, UGA – tři terminační STOPkodóny