Základní škola Lednice Břeclavská 510

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
VÍTR.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Podnebné oblasti v České republice
Tvar a rozměry Země.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Určování zeměpisné polohy
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
VŠEOBECNÁ CIRKULACE ATMOSFÉRY
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Tlak a proudění vzduchu
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
POČASÍ.
Globální cirkulace atmosféry
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Co je fyzická geografie?
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KOLIK STUPŇŮ MAJÍ POLÁRNÍ KRUHY?
Počasí 5. ledna Cíl hodiny pracovat s porozuměním s pojmy počasí, meteorolog, tlak vzduchu, teplota vzduchu, proudění vzduchu, vítr pracovat s porozuměním.
AMERIKA Podnebí III2-Z7-I-04
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Atmosféra (X. Část) Název školy
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Podnebí, podnebné pásy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ opakování učiva 6. ročníku Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
3. PODNEBÍ AMERIKY VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
VY_52_INOVACE_ČLAJS_06_JF Počasí a podnebí v ČR
Všeobecná cirkulace atmosféry
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Název školy: Základní škola T. G
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Jak se rodí hory AUTOR: Mgr. Aleš Skála
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
PODNEBÍ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

Základní škola Lednice Břeclavská 510

Celkový oběh vzduchu v atmosféře Tajfun tornádo

Otázky 1)Co je vítr? 2)Teplý vzduch stoupá nahoru a studený dolů, jak to můžeme dokázat? 3)Co je to tlak vzduchu? Hmotnost vzduchu je malá a člověk si to neuvědomuje Výška vzduchového sloupce, který tlačí na povrch zemský je však velká. Sloupec vzduchu tlačí při hladině světového oceánu na každý cm2 zemského povrchu přibližně silou 1N a to je TLAK VZDUCHU

Proč vzniká vítr? Na Zemi není stejná teplota Tlak vzduchu není všude stejný a chce se vyrovnat Tlak vzduchu není stálý,s nadmořskou výškou se snižuje kde je teplo NT, Kde je chladno VT NT VT

Pravidelné větry Západní proudění - v mírném pásu Pasáty – z obratníku Raka a Kozoroha směrem k rovníku – stáčí se vlivem otáčení Z okolo osy sv a jv pasáty Západní proudění - v mírném pásu Východní proudění – ve studeném pásu

Cvičení 1) Jak vzniká pohyb vzduchu v atmosféře? Co je hlavní příčinou? 2) proč nemůže vzduch proudit přímo mezi rovníkem a póly? 3)Co jsou to pasáty? 4) Jaké proudění převažuje v České republice?

Literatura a odkazy http://www.lidovky.cz/pres-cesko-se-prehnal-silny-vitr-na-snezce-uderil-orkan-pid-/ln_domov.asp?c=A100314_150052_ln_domov_ter http://www.aquadino.cz/poradna/informace-vitr/ http://www.meteocentrum.cz/encyklopedie/vseobecna-cirkulace-atmosfery.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_cirkulace_atmosf%C3%A9ry KÜHNLOVÁ, Hana. Zeměpis pro pátý ročník základní školy. 3. vyd. Ilustrace Karel Zpěvák. Praha: SPN, 1991, 237 s. Učebnice pro základní školy. ISBN 80-042-5465-9. ČERVENÝ, P., et al. ZEMĚPIS : Učebnice pro šestý ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. 1.vydání. Plzeň : Fraus, 2003. 124 s. ISBN 80-7238-209-8.