Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Houby bez plodnic Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Organismy jednobuněčné a mnohobuněčné
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
MECHOROSTY.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY
LIŠEJNÍKY.
Lišejníky v lese.
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY
Chaluhy, čili hnědé řasy
HOUBY ŘÍŠE.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
PŘECHOD ROSTLIN NA SOUŠ- členění rostlinného těla
Základní struktura života
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Jednobuněční.
Řasy zelené.
Nižší rostliny Řasy.
Stavba těla hub, rozmnožování
Houby.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
Rostliny - význam a jejich dělení.
Lyšejníky.
Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Lišejníky.
TŘÍDĚNÍ ROSTLIN.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
Mnohobuněčné organismy
HOUBY.
Říše: HOUBY Fungi.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Mnohobuněčné organismy
Podříše: Vyšší rostliny
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
Nižší rostliny Houby Řasy Lišejníky.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
VY_32_INOVACE_5/01_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Třídění živých organismů
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
Člověk a jeho svět 4. ročník
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
ŘASY – STÉLKATÉ ROSTLINY (po výkladu si zapiš do sešitu)
Říše: Rostliny Podříše: Nižší rostliny
Lišejníky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Mechy a kapradiny. Mechy  na vlhkých místech bez vrstvy listí  mechové polštáře – tvořené jednotlivými rostlinami  chrání půdu před vysycháním  žije.
HOUBY.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Řasy zelené.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
. VY_32_INOVACE_04-30 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_5/04_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Řasy zařazení do systému organismů stavba prostředí a význam v přírodě
Botanika.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy Datum: 29. 3. 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Název: Mnohobuněčné organismy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Materiál je určen k seznámení s učivem, které poskytne žákům přehled základních skupin mnohobuněčných organismů. Prezentaci lze využít také ke shrnutí učiva.

Mnohobuněčné organismy

Tělo mnohobuněčných organismů je tvořeno velkým počtem buněk Tyto buňky se specializovaly k určité činnosti Specializované buňky tvoří tkáně, u rostlin jim říkáme pletiva Soubory pletiv či tkání tvoří orgány Z orgánů se skládají u živočichů orgánové soustavy Soubor všech orgánových soustav tvoří organismus

Tkáně a pletiva: Pletivo krycí, pletivo vodivé u rostlin, u živočichů například pokožka – krycí funkce, kostní tkáň, svalová tkáň…. Orgány: u rostlin například list, stonek, kořen, u živočichů plíce, srdce, oko….. Orgánové soustavy: Jsou v tělech živočichů, například dýchací, oběhová, trávicí Všechny orgánové soustavy zajišťují život celého organismu

1) Mnohobuněčné řasy: Žijí ve sladkých vodách i v mořích Jsou zelené, hnědé i červené, zelené žijí v menších, červené a hnědé ve větších hloubkách Některé řasy jsou vláknité např: šroubatka – tělo je tvořeno několika buňkami, v každé z nich je šroubovitě stočený chloroplast

Další mnohobuněčné řasy tvoří větvenou stélku, dosahující rozměrů i mnoha metrů – chaluhy.

2) Houby: Těla mnohobuněčných hub jsou tvořena souborem vláken, nazývaným podhoubí Houby se dělí na vřeckovýtrusné – například paličkovice nachová, která tvoří podhoubí v semeníku lipnicovitých rostlin a postupně ho mění na útvar zvaný námel Mezi houby stopkovýtrusné patří houby s plodnicemi. Je jich určeno kolem 30 000 druhů Houby se rozmnožují pomocí výtrusů, případně pomocí podhoubí

Námel Hřib dubový penicillium

Do skupiny hub řadíme také plísně, které pokrývají svým myceliem substrát, na kterém žijí. Škodlivé plísně produkuji mykotoxiny, které mohou vyvolávat různá onemocnění rostlin, zvířat i lidí. Některé jsou také užitečné, využívají se například ve farmacii nebo potravinářském průmyslu. Nejznámější je využití plísně Penicillium notatum, která produkuje antibiotikum – objev Penicilinu r. 1928 profesorem A. Flemingem

Rozmnožují se většinou nepohlavně odlupováním části stélky. 3) Lišejníky: Tělo lišejníků tvoří vlákna hub a jednobuněčné zelené řasy, které žijí v symbióze. Stélka lišejníků má různý vzhled – korovité lišejníky, keříčkovité nebo lupenité. Rozmnožují se většinou nepohlavně odlupováním části stélky. Terčovka bublinatá Mapovník zeměpisný

4) Výtrusné rostliny – mechy, kapradiny, plavuně, přesličky: Řadíme je již mezi vyšší rostliny, tělo je tvořeno různými pletivy Tyto rostliny se rozmnožují pomocí výtrusů, které jsou umístěny na různých částech rostlin – u mechů v tobolce u kapradin na spodní části listů u plavuní a přesliček ve výtrusném klasu. Tyto rostliny se také rozmnožují rozrůstáním v podzemní části těla

Kapraď samec Přeslička rolní

Kapradiny, mechy, plavuně a přesličky již řadíme mezi vyšší rostliny, nejrozšířenější skupinou vyšších rostlin jsou rostliny semenné – patří sem nahosemenné a krytosemenné rostliny.

Použité odkazy: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spirogyra_sp.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nsr-slika-149.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Penicillium_Pengo.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fucus_vesiculosus.jpeg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Abies_alba0.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rhizocarpon_geographicum_on_quartz.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Equisetum-arvense-vegetative.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dryopteris_filix-mas_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-202.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Quercus_robur0.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006-10-07_Boletus_aestivalis_cropped.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hypogymnia_physodes_010108.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polytrichum_Formosum1.jpg