NEZMAR OBECNÝ Žahavci VY_32_INOVACE_08_23.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Advertisements

PLOŠTĚNCI – ŽIVOČICHOVÉ S PLOCHÝM TĚLEM
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Živočichové rybníka Žahavci.
POLYPOVCI.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Žahavci - Cnidaria HCl, BIGY, 2009.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
ŽAHAVCI Žijí ve sladké i slané vodě Většina žije trvale přisedle
Mnohobuněční živočichové.
Kmen: Žahavci vodní mnohobuněční živočichové sladké i slané vody
Základní škola Kladruby
Žahavci.
Živočišné houby.
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
Žahavci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př4
Žahavci.
kmen. Žahavci vodní mnohobuněční živočichové
Žahavci, ploštěnci, měkkýši
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_256.
Mnohobuněčné organismy
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ŘÍŠE: živočichové (bezobratlí)
Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Rozmnožování hub a žahavců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření.
Stavba těla  tělo tvořeno řadou speciálních buněk, netvoří ani tkáně ani orgány  pohárek s mnoha drobnými otvory = póry (ostie) ve stěnách, které nasávají.
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ HUSTOTA A TVRDOST VY_32_INOVACE_01_23.
Obecná charakteristika, polypovci. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_11_TEMA.
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
VY_32_INOVACE_31_Žahavci – 1.část Šablona Identifikátor školy:
LIST VY_32_INOVACE_13_23. Funkce listů: Fotosyntéza Fotosyntéza Dýchání Dýchání Odpařování Odpařování průduchy Pomocí interaktivní učebnice nakladatelství.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Žahavci – žahaví dravci
Žahavci 24. listopadu 2013 VY_52_INOVACE_210204
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Kmen: Žahavci /Cnidaria/
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
NOTA PŮLOVÁ.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přírodopis: ŽAHAVCI.
Žahavci.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
zpracovaný v rámci projektu
KUŽEL A JEHO POVRCH VY_42_INOVACE_ 31_02.
Další vlastnosti nerostů
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
6.ROČNÍK Žahavci VY_32_INOVACE_ Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
Odpověz na otázky v pracovním listu:
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
PLOŠTĚNCI Ploštěnka mléčná VY_32_INOVACE_09_23.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Transkript prezentace:

NEZMAR OBECNÝ Žahavci VY_32_INOVACE_08_23

Motivační úloha 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Jedlá, chutná lupenitá houba, běžně prodávaná v obchodě Léky vyráběné ze štětičkovce Houbová vlákna nacházející se nejčastěji v půdě Jednobuněčné houby, pro které je typické kvašení Drobné útvary, díky nimž se houby rozmnožují Jiným slovem rozkladač Rod většinou dobrých, chutných, rourkatých hub, které často sbíráme v lese

Řešení Ž A M P I Ó N T B O K D H U Í V S Y Ý R E C Ř

ŽAHAVCI (láčkovci) Uvnitř těla je trávící dutina – láčka Mají žahavé buňky s jedovatou tekutinou mnohobuněční živočichové vyskytují se ve sladké i slané vodě sladkovodní zástupce: nezmar obecný

Nezmar obecný – stavba těla přijímací a vyvrhovací otvor ramena s žahavými buňkami láčka pučící nový jedinec nožní terč

Nezmar obecný Výskyt – stojaté až mírně tekoucí vody s dostatkem kyslíku Potrava – plankton, rybí potěr Dýchání – celým povrchem těla Vylučování – celým povrchem těla Nervová soustava – rozptýlená (jako síť) – při podráždění – smrštění těla

Rozmnožování: Nepohlavní – pučení na těle pupen  nový jedinec (později se oddělí od mateřského organismu) Pohlavní - hermafrodit = obojetník – jeden jedinec tvoří samčí (spermie) i samičí (vajíčka) pohlavní buňky jejich spojením vzniká oplozené vajíčko přečkání zimy na jaře se líhnou noví jedinci

Další informace nezmaři žijí přisedle – polypovci při pohybu se přidržuje střídavě rameny a nožním terčem tělo je paprsčitě souměrné mají velkou regenerační schopnost

Texty a obrázek jsou vlastní originální tvorbou autora. Zdroj: ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1., přeprac. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, c1999, 103 s. ISBN 80-723-5068-4. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty a obrázek jsou vlastní originální tvorbou autora.

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: Nezmar obecný. Žahavci Autor: Mgr. Miroslava Málková Vytvořeno: 2. února 2013 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: Žahavci Pomůcky: dataprojektor, notebook, sešit, psací potřeby Anotace: Vzdělávací materiál je určen jako pomůcka k výkladu učiva o nezmaru obecném. Je doplněn úvodní motivační úlohou, kterou je možné použít k zopakování učiva o houbách.