Somatometrie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Advertisements

Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
MĚŘENÍ POSUNŮ STAVEBNÍCH OBJEKTŮ
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Vibrace a Zraková zátěž
První – učebního oboru „Mechanik opravář motorových vozidel
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Obsah statistiky Jana Zvárová
Žena a sport.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
2. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů Chyby měření úhlů -Dostředění přístroje a cíle -Chyba ve čtení -Chyba v cílení -Přístrojové.
Přesnost a chyby měření
Měření úhlů.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
projekt disertační práce
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Výpisky z fyziky − 6. ročník
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Metody zpracování očních pohybů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Úvod do anatomie.
ZÁTĚŽOVÁ DIAGNOSTIKA LABORATORNÍ TESTY TERÉNNÍ TESTY DIAGNOSTIKA
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
Vybrané testové baterie
Fyziologie sportovních disciplín
Měření rozměrů hlavy.
Somatometrie.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
© Tom Vespa. Měkota 1) reakční rychlostní schopnost: a) jednoduchá: od podnětu do začátku pohybu (podněty mohou být dotykové - taktilní, sluchové - akustické,
Vývoj orgánů Periodicita – střídání odb.pomalejšího a rychlejšího vývoje orgánů Alternace – vzájemné střídání při vývoji orgánů Akcelerace – fáze zrychlení.
Zátěžové testy anaerobních schopností Wingate test Výskoková ergometrie (kyslíkový dluh/kyslíkový deficit)
Měřící přístroje pro kolejovou dopravu. Obsah prezentace O společnosti. Hlavní oblasti, specializace. Automatické měřící systémy pro kontrolu tvarů a.
Centrum progresivního tréninku UK FTVS Cílem našeho centra je vytvořit komplexní centrum pro péči o sportovce ve všech stádiích sportovního života a zejména.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Centrum progresivního tréninku UK FTVS
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
jen pro vnitřní potřebu
Laboratoř tréninkové adaptace UK FTVS
Měření hmotnosti.
Komplexní testové systémy
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ VLASTNOSTI MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Somatometrie.
Zátěžové testy W170 Jan Horáček.
Měření kožních řas.
Měření hmotnosti.
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
Hydraulika podzemních vod
Měření rozměrů hlavy.
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Jak postupujeme při měření délky
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Statistika a výpočetní technika
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Přesnost a chyby měření
2. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů
Transkript prezentace:

Somatometrie

Je jednou z antropometrických metod. Podle Hrdličky je to: systém technik měření a pozorování člověka a částí jeho těla nejpřesnějšími prostředky a metodami k vědeckým účelům. Je omezena pouze vlastnostmi a účelem problému, který pomáhá řešit. Není sama cílem, ale prostředkem k jeho dosažení.

Pravidla, rozdělení, hranice a kvalifikace – jsou vytvořeny uměle, jsou věcí dohody a úmluvy. Na základě kolektivní zkušenosti byly vytvořeny a definovány hlavní antropometrické procedury. Je v zájmu možnosti porovnávání výsledků, dodržovat je. (co nejpřesněji!)

Zákonitosti vývoje: (nutné si uvědomit) Dědičnost (genotyp, fenotyp)

Zákonitosti vývoje: (nutné si uvědomit) Infantilní růstové období Dětské růstové období Pubertální růstové období Zákonitosti růstu

Zákonitosti vývoje: (nutné si uvědomit) Puberta a pohlavní diferenciace

Zákonitosti vývoje: (nutné si uvědomit) Závislost tvaru na funkci (zatížení – nečinnost)

Zákonitosti vývoje: (nutné si uvědomit) Variabilita (oscilace kolem průměru)

Zákonitosti vývoje: (nutné si uvědomit) Korelace a kompenzace (týká se všech částí těla, projevuje se v určitých základních vzájemných poměrech růstu těchto částí – hlava a trup, kompenzační mechanismy - zbytnění nebo zakrnění jiné části těla aj.)

Zákonitosti vývoje: (nutné si uvědomit) Plasticita, elasticita, reakce a adaptace (3D, elasticita po pominutí tlaku má snahu zaujmout původní tvar, při dlouhodobém působení – adaptace, při trvalém působení – trvalé změny)

Co lze touto metrickou metodou objektivně zjišťovat: (u jedince, populace) Růstové změny Vlivy prostředí Vliv práce Vliv výživy Vliv sportu

Reprezentativní vzorek: Měření tělesných znaků u velkého počtu jedinců určité populace – standardní norma. Praktický význam existence takovéto normy: Sledování postupu léčby růstových poruch, rehabilitace… Pro lehký průmysl – zpracování oděvů (velikosti oděvů, bot, klobouků, rukavic) Pro tovární zhotovení užitkových předmětů (nábytek, madla, v dopravních prostředcích sedadla, u strojů ovládací panely…) V kriminalistice – identifikace osob Ve vojenství – uzpůsobení zbraní, helmy, (ženy – muži) Umění

Unifikace metod: zajišťuje srovnání výsledků jednotlivých měření dříve – dnes, na různých územích, podmínkách… Při odklonění se od stanovené metody – zvážit co přinese, zda neztrácíme víc, než můžeme získat!!!

Somatometrická laboratoř: Dle potřeb a zaměření pracoviště. Výhoda mobility vybavení.

Instrumentarium: (antropometrické nástroje) Antropometrická stěna Osobní váha

Antropometr

Torakometr

Pelvimetr

Pelvimetr s goniometrem

Dotykové měřítko (kefalometr)

Kefalometr

Pásková míra

Kaliper Popis: Kaliper Somet harpendenského typu se stupnicí od 0 do 10cm s přesností na 0,1 mm. Využití: Určený pro měření kožních řas ke stanovení složení těla (např. dle Pařízkové, Matiegky, pro stanovení endomorfní a mezomorfní složky somatotypu).

Dynamometr (ruční): Popis: Elektronický ruční dynamometr je určen pro měření síly flexorů prstů. Příslušenství: Nabíječka, sonda pro měření se záznamovým zařízením. Využití: Pro měření maximální síly stisku ruky

Analyzátor tuku Popis: Váha + přístroj k měření podkožního tuku v těle. Váží do 136 kg, dílky po 100 g, měří a analyzuje: tělesný tuk. Příslušenství: váha Využití: Hodnocení tukové složky v těle pomocí bioelektrické impedance.

Tonometr

Bicyklový ergometr: Popis: Bicyklový ergometr s možností nastavení zátěže (od 20 do 999 W). Maximální hmotnost pacienta 120 kg. Přístroj je vybaven automatickým měřičem tlaku. Využití: Pro simulování zátěže při testovaní. Ergometr je využíván při spiroergometrii, testu W170 apod.

BĚHÁTKO: Pro Run Waru V1 (Sapilo) Popis: Běžecký ergometr s možností ručního nastavení rychlosti (od 0,5 do 25 km/hod) a sklonu (od 0 do + 15 %). Pohyblivý povrch 1.5 x 0,5 m. Využití: Pro simulování běžecké zátěže v laboratorních podmínkách. Ergometr je využíván při spiroergometrii.

PULSOX-300i CONICA Použití: Neinvazivní měření saturace hemoglobinu kyslíkem a kapilární krvi. Součásti: Sonda je fixována suchým zipem na distálním článku prstu ruky, k němu je kabelem připojeno záznamové zařízení na zápěstí.

Spirometr

Obecné zásady měření: Měříme probandy po jednom, ne za přítomnosti dalšího (pouze rodičů – u dětí) Na nahém těle (pouze - spodní prádlo) Měříme na levé straně těla (nedominantní končetině), sledujeme-li asymetrii – na obou stranách Měří jeden, zapisuje druhý (zapisovatel - nemusí být odborník) Při únavě nutná přestávka

Před měřením umýt ruce, dnes i dezinfekční prostředky na ruce (alkoholové) Nástroje otíráme po použití a mezi měřeními 80% etylalkoholem Měříme vždy dopoledne Větší cenu méně rozměrů a více probandů Kontrola nástrojů – verifikace měřidel (před měřením)

Podmínky měření: Výška, výškové rozměry – provane stojí při stěně, dotýká se jí patami, hýžděmi a lopatkami, špičky u sebe. Hlava je v rovnovážné poloze – orientační rovině (určená horními okraji obou zvukovodů (tragion) a dolním okrajem očnice (orbitale) – vodorovná), provane se dívá před sebe Měření s antropometrem – pravou rukou za objímku nadzvednout (do svislé polohy), před špičky probanda, pozor na vyklonění z osy, předáme do levé ruky a pravou sjedeme jezdcem k antropometrickému bodu. Odečteme hodnotu.

Přípustná chyba: Výsledky výzkumu mohou být zatíženy určitými nedostatky, příčina: Pozorovací chyba (způsobená pozorovatelem, nebo vadnými pomůckami) Variabilita přírody Nedokonalé zpracování dokladového materiálu zaviněný: nedostatkem vhodných metod neznalostí vhodných metod nesvědomitostí

Přípustná chyba: přípustná chyby při měření na výšky na těle je ± 1 cm přípustná chyby při měření měr na těle je ± 0,5 cm přípustná chyby při měření měr na hlavě je ± 0,1 cm