ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ CHYBY PŘI MĚŘENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Chyby měření Bc. David FURKA
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
FI-02 Fyzikální měření Hlavní body Fyzika je založena na experimentu. Plánování měření a zpracování dat. Chyby měření. Chyby.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
CHYBY MĚŘENÍ.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_07  Název materiálu: Fyzikální měření  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Síla a její měření.
Postup měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
KONTROLA MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Měření fyzikální veličiny
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Charakteristiky variability
Chyby jednoho měření když známe
Bezpečnost v elektrotechnice
Elektrotechnická měření Základní měření a analogové přístroje
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Experimentální fyzika I. 2
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Přesnost a spolehlivost v účelových sítích Bc. Jindřich Poledňák.
Rychlost rovnoměrného pohybu
Měření fyzikálních veličin
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Měřicí přístroje a metody
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Měříme délku s různou přesností
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hodnoty tP pro různé pravděpodobnosti P
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
Chyby měření číslicového měřicího přístroje
Teplo ZŠ Velké Březno.
Tato prezentace byla vytvořena
Maximální chyba nepřímá měření hrubý, řádový odhad nejistoty měření
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Úvod do fyzikálního měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce 2 Nejistoty měření.
Experimentální metody v oboru – Přesnost měření 1/38 Naměřená veličina a její spolehlivost © Zdeněk Folta - verze
Měření odporů Kelvinovou metodou velmi malé odpory
Chyby měření / nejistoty měření
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ VLASTNOSTI MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ.
Elektrické měřící přístroje
Úvod do praktické fyziky
Elektrické měřící přístroje
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ MĚŘICÍ METODY.
CHYBY PŘI SOUČASNÉM MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDU
Měření odporů Ohmovou metodou větší střední odpory
Tato prezentace byla vytvořena
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
Název prezentace (DUMu): Přístroje k měření elektrických veličin
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Metody a chyby měření Zpracoval: Vladimír Michna
F-Pn-P062-Odchylky_mereni
Transkript prezentace:

ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ CHYBY PŘI MĚŘENÍ

SPRÁVNÉ MĚŘENÍ ZÁKLADNÍ PRAVIDLA: 1. KAŽDÉ MĚŘENÍ musí být REPRODUKOVATELNÉ - tzn. Každé měření musí být možno zopakovat za stejných podmínek (stejný postup, přístroje) 2. SPRÁVNÉ MĚŘENÍ je takové, které získalo stejné výsledky, jako MĚŘENÍ REPRODUKOVANÉ 3. Při KAŽDÉM MĚŘENÍ vznikají CHYBY - tzn. Chyba vzniká při každém – i správném měření

Z TOHO VYPLÝVÁ POŽADAVEK: 4. CÍLEM MĚŘENÍ je ZÍSKAT CO NEJPŘESNĚJŠÍ HODNOTY měřených veličin Z TOHO VYPLÝVÁ POŽADAVEK: A) Znát a správně volit měřicí metody B) Znát podstatu a vlastnosti měřicích přístrojů, správně je pro měření vybírat a pracovat s nimi C) Znát podstatu a příčiny vzniku chyb při měření a podle potřeby a možností tyto chyby eliminovat D) Z každého měření pořizovat protokol, podle kterého pak lze měření reprodukovat

CHYBY PŘI MĚŘENÍ ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ: 1. CHYBY SOUSTAVNÉ (STÁLÉ) budou vznikat při KAŽDÉM a to i při OPAKOVANÉM měření PŘÍČINA – neodstranitelný vnější nebo vnitřní vliv PŘÍKLADY: - nepřesnost použité měřicí metody - nepřesnost použitých měřicích přístrojů - nevhodně zvolená měřicí metoda

2. CHYBY NAHODILÉ (NÁHODNÉ) mohou, ale nemusí při měření vzniknout, při opakování měření se nemusí, ale mohou znovu opakovat PŘÍČINA – odstranitelný, zpravidla vnější vliv PŘÍKLADY: - nezodpovědný přístup obsluhy MP k práci - nepřesné odečítání hodnot ze stupnice - vnější fyzikální vlivy: = špatné osvětlení = vliv teploty na výsledky měření (odpor) = vliv magnetického pole např. na funkci MP

ELIMINACE CHYB POJEM „ELIMINACE CHYBY“: - odstranění nebo častěji stanovení velikosti chyby a následně zpřesnění výsledku měření jejím vyjádřením spolu s naměřenou hodnotou SOUSTAVNÁ CHYBA – známe-li její podstatu, určíme její velikost a vyjádříme ve výsledku měření NAHODILÁ CHYBA – měření mnohonásobně opakujeme, z naměřených výsledků určíme průměrnou hodnotu a chybu v podobě odchylky od střední hodnoty (Složitá teorie chyb bude detailně probrána až na VŠ)

ZPŮSOB VYJÁDŘENÍ CHYB ODCHYLKA OD SKUTEČNÉ HODNOTY Dm = M – S kde M- naměřená, S- skutečná hodnota SKUTEČNÁ HODNOTA S = M + (- Dm) k naměřené hodnotě přičteme zápornou odchylku ABSOLUTNÍ CHYBA - vyjadřuje se odchylka v jednotkách měřené veličiny PŘÍKLADY: U = 230V + 8V U = 10V - 0,2V C = 560nF 100pF

RELATIVNÍ CHYBA (procentní) - vyjadřuje se poměrná hodnota odchylky k naměřené hodnotě v procentech z naměřené hodnoty POMĚRNÁ HODNOTA dm = Dm / M x 100 [ % ] PŘÍKLADY: U = 230V + 10% U = 5V – 5% C = 100 mF 20% ZPŮSOB URČENÍ ODCHYLKY SI UKÁŽEME NA KONKRÉTNÍCH PŘÍKLADECH MĚŘENÍ VELIČIN