A. Mrkvičková, K. Pernicová, R. Řezáč, S. Schniererová, D. Šabatová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vrozené poruchy sluchu
Advertisements

Indikace k celotělové densitometrii
(MNOHOČETNÝ) MYELOM.
DĚDIČNÉ CHOROBY.
Preimplantační genetická diagnostika
Choroby gonozomálně dědičné recesivní
NORMÁLNÍ ŽENSKÝ KARYOTYP
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Poruchy mechanizmů imunity
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Neinvazivní prenatální diagnostika na základě fetálních nukleových kyselin přítomných v mateřské cirkulaci Určení pohlaví u plodu neinvazivně Prof. Ilona.
- definice, charakteristika, průběh
Downův a Edwardsův syndrom
Preimplantační genetická diagnostika Oddělení lékařské genetiky FN Brno Gynekologicko - porodnická klinika Masarykovy univerzity v Brně.
- vnější vlivy, vlivy výživy, vnitřní faktory
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
PRIMÁRNÍ IMUNODEFICIENCE
Alzheimerova nemoc.
Teratogenní faktory - vliv na vývoj plodu
Využití cytogenetických metod v reprodukční medicíně
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
Imunodeficience Kurs Imunologie.
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
Vrozené chromosomální aberace
Diagnostika imunodeficiencí
IMUNODEFICIENCE ANNA ŠEDIVÁ. Evoluce imunity procaryota, bakterie 1.5 eucaryota 0.5 mnohobuněčné organismy miliardy let.
Mikrodeleční syndrom 1p36
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základní typy genetických chorob Marie Černá
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
GENETICKÉ VADY.
Genetické poruchy - obecně
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Karcinom prostaty MUDr. Marek Krolupper Primář Urologického oddělení Nemocnice Na Bulovce.
Z čeho mají genetici radost V. Hořínová V. Hořínová Genetická ambulance Jihlava Genetická ambulance Jihlava.
Mikrocytogenetika Prenatální diagnostika VCA Renata Gaillyová LF MU 10/2006.
Současný stav klinické genetiky a její perspektivy v klinické medicíně.
Imunologie a alergologie
IMUNODEFICIENCE Martina Řezáčová.
PORUCHY ŘEČI V DĚTSKÉM VĚKU
Klinický popis projevů
Mikrocytogenetika Prenatální diagnostika VCA
Prenatální diagnostika
Syndrom prodlouženého Q-T intervalu
5. ročník Klinická genetika
Z. Bednařík, I. Belancová, M. Bendová, A. Bilek, M. Bobošová, K
Barbora Valtrová David Váňa Jakub Turan Timotej Vataha
Vrozené srdeční vady Denis Lekeš, Jakub Švarc, Ján Jedinák,
Myotonická dystrofie Helena Šimíková David Schneider Silvia Slamová
Syndrom Patau Vypracovali: Radek Bárta Jakub Rouchal
Syndrom Patau Pavol Rendek, Markéta Couralová, Veronika Tomášková, Lucie Moťková, Alžběta Moravová Skupina 16 - pediatři.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Williams-Beuren syndrom
Wiliams-Beuren syndrom
Wolf-Hirschhorn syndrom
Achondroplazie (CHONDRODYSTROPHIA FETALIS )
Autoimunita, příčiny ztráty imunitní tolerance
Williams Beuren syndrom
DIAGNOSTIKA HIRSCHSPRUNGOVY NEMOCI
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Přednáška 5 vývoj krční krajiny – branchiální aparát: žaberní oblouky a brázdy vývoj jazyka vývoj slinných žláz.
Edwardsův syndrom trisomie 18
Di George syndrom Jakub Rada, Veronika Sedláčková, Zuzana Pazdičová, Simona Patronová, Lucia Maceková, Simona Oravčíková.
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Poruchy mechanizmů imunity
Prenatální diagnostika
Transkript prezentace:

A. Mrkvičková, K. Pernicová, R. Řezáč, S. Schniererová, D. Šabatová Syndrom DiGeorge A. Mrkvičková, K. Pernicová, R. Řezáč, S. Schniererová, D. Šabatová

DGS též velokardiofaciální syndrom , patří mezi takzvané mikrodeleční syndromy či syndromy genů naléhajících na sebe, byl popsán v roce 1968 dětským endokrinologem Angelo DiGeorgem, prevalence: 1:4000.

Etiologie a patogeneze Nejčastější příčinou je delece na dlouhém raménku 22. chromozomu (úsek 22q11, přítomná u 90 % pacientů. ) Vědci předpokládají, že ztráta určitého genu na chromozomu 22 – T-BOX 1 genu (TBX1) – tedy specifického transkripčního faktoru, je zodpovědná za některé charakteristické znaky (např. defekty srdce).

Pro DiGeorgův syndrom je nejtypičtější delece úseku 22q11.2 Syndrom se vyskytuje většinou sporadicky Pro potomky pacienta je riziko opakování 50% - AD dědičnost

Vzhledem k podobným fenotypovým projevům (obecně velokardiofaciální anomálie) a stejné deleci jsou v poslední době DiGeorgův, Shprintzenův a Takaův syndrom řazeny pod označení CATCH 22 : Cardiac Abnormality (especially tetralogy of Fallot) Abnormal facies Thymic aplasia (T cell deficit) Cleft palate Hypocalcemia/Hypoparathyroidism.

Klinický obraz Předpokládá se, že delece na 22. chromozomu způsobuje poruchy v migraci buněk neurální lišty. Dochází k poruše vývoje třetí a čtvrté žaberní výchlipky, jejímž následkem je omezený vývoj (až úplná absence) brzlíku a příštítných tělísek. Narušen může být i vývoj štítné žlázy. Typické jsou rovněž vrozené vady srdce a velkých cév a různé abnormality v obličejové krajině včetně rozštěpů (například patra). Relativně častá je i mentální retardace.

Postižení je variabilní a jeho závažnosti je úměrný deficit T-lymfocytů, které jsou přítomny pouze v nízkých hladinách a v některých případech T-lymfocyty zcela chybí. Redukovány jsou i orgánové thymodependentní oblasti jako parakortikální zóny lymfatických uzlin. Deficit T-lymfocytů má sklon se s věkem normalizovat a okolo 5 let věku mohou T lymfocyty dosáhnout normálních hodnot. Mimo poruchy imunity a náchylností především k některým virovým a mykotickým infekcím se syndrom vyznačuje i hypokalcémií (kvůli nepřítomnosti parathormonu z příštitných tělísek) a případnou tetanií. Nemoc doprovází hypothyroidismus, hypoparathyroidismus, trombocytopenie.

Diagnostika klinické vyšetření – celkové vyšetření pacienta, echokardiografie, RTG vyšetření genetické vyšetření – detekce delece 22 q (pomocí metod FISH, MLPA, CGH, aCGH ) fetální echokardiografie prenatální diagnostika – prenatální screening může zachytit pouze podezření při detekci srdeční vady u plodu, jinak musí být vyšetření cílené

Terapie léčba je symptomatická, v těžších případech je možnost transplantace kostní dřeně s periferními lymfocyty či transplantát z kultivované thymové tkáně, obličejové a srdeční vady je možno řešit chirurgickou cestou.

Zdroje: BARTŮŇKOVÁ, Jiřina. Imunodeficience. 1. vyd. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0244-4. Wikipedie.cz, wikipedie.org. www.orpha.net

Fish analýza DiGeorge syndromu

Děkujeme za pozornost 