Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Označení DUM Ku - DUM Autor Příjmení a jméno: Kučejová Blanka, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Evropa – členitost Pobřeží je nečlenitější ze všech světadílů 1/3 území tvoří ostrovy a poloostrovy Největším ostrovem je území Velké Británie Největším.
Stepi Natálie Prokopová.
Východní Evropa. Rusko Bělorusko Ukrajina Moldavsko Estonsko Lotyšsko Litva Moskva Minsk Kyjev Kišiněv Tallinn Riga Vilnius.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS TEMA: Hospodářství.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EVROPA.
EU peníze středním školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Identifikátor materiálu: EU
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_15_22_POVRCH EVROPY.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Povrch České republiky
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
VY_32_INOVACE_Fi_II_13 Název Evropa – poloha a rozloha
GEOGRAFIE EVROPY POKRAČOVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Světadíly
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
SLOVENSKO. SLOVENSKO POLOHA V RÁMCI EVROPY1 SLOVENSKO hlavní město Bratislava rozloha cca km2 počet obyvatel cca náboženství římští.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola T. G
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - POVRCH
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Česká republika jako součást Evropy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Smíšené a listnaté lesy
14. d Poušť Žlutá Neprší Velké rozdíly teplot (den = horko/noc = zima)
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Stepi název step vznikl v ruštině pro travnaté
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ústecký kraj Marková Vendula.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Martin Klepl Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název: VY_52_INOVACE_1B_12_ Přírodní oblasti Evropy Téma: Zeměpis pro 2. stupeň ZŠ

Přírodní oblasti Evropy Evropu rozdělujeme na 8 přírodních oblastí Každá z oblastí je charakteristická podobným povrchem, podnebím, vodstvem, typickými společenstvy

Skandinávie Jádro oblasti tvoří nejstarší geologická část Evropy – Baltský štít. Východ oblasti je tvořen rovinami, na západě nalezneme Skandinávské pohoří. Pobřeží je charakteristické fjordy. Podnebí je drsné, velmi deštivé. Zimy jsou chladné a dlouhé. Krátké a prudké řeky jsou hojně využívány k výrobě elektrické energie. Lesní bohatství je využíváno pro dřevozpracující průmysl. Část Islandu je pokryta ledovcem Zajímavostí je využití termálních pramenů.

Britské ostrovy Převažují pahorkatiny a vrchoviny. Na jihovýchodě se rozkládají nížiny. Jezera jsou většinou ledovcového původu. Bývají velmi hluboká. Díky četným mlhám působí tajemně. Lesy lidé většinou vykáceli. Na pastvinách se chovají převážně ovce a skot.

Atlantská Francie V západní polovině oblasti převažují nížiny, ve východní vysočiny. Převládá mírné oceánské klima. Původní lesy byly většinou vykáceny a v nižších polohách přeměněny v zemědělskou krajinu. Francie je zaslíbenou zemí pěstování vína, které náleží k důležitým vývozním artiklům.

Hercynská střední Evropa Geologicky je tato oblast považována za pokračování východní atlantské Francie. Název této oblasti je odvozen od období vrásnění na konci prvohor = Hercynské. Jižní polovinu vyplňuje vysočina, která později na severu přechází v nížinu. Lesy této oblasti nyní zabírají asi třetinu (tohoto území). Původně zde byly smíšené a listnaté porosty, ale byly nahrazeny smrkovými či borovicovými monokulturami.     Do této oblasti patří i větší část České Republiky S hercynskou střední Evropou sousedí: Alpsko-karpatská oblast, Ural, Východoevropská rovina

Alpsko-karpatská oblast Alpské hřebeny vytvářejí často klimatické předěly. Čím výše jsme, tím víc klesá průměrná roční teplota a zvyšuje se množství srážek Mění se i skladba rostlin.

Středomoří Nejvyšší sopka je Etna, patří mezi činné sopky této oblasti. Klima je s mírnou deštivou zimou a horkým suchým létem. Často zde dochází k povodním. Původní lesy se nezachovaly a převládají zde macchie (Makje)

Východoevropská rovina Rozsáhlé území zaujímá východní polovinu Evropy. Je převážně tvořena nížinami. Řeky napájené vodou z tajícího sněhu náleží k východoevropskému typu. Převažuje mírné kontinentální podnebí přecházející na severu v subpolární.

Ural Protíná celou řadu vegetačních pásem od severu k jihu. Centrální část oblasti protíná stejnojmenné pohoří. Zima je drsná, studená, léto chladné a krátké. Nachází se zde jeden z nejrozsáhlejších národních parků na zemi Jugyn Va (1,9mil. ha). V této oblasti se nachází velké množství minerálů jako: malachit, topaz, slída,….

Zdroje Vlastní text autora