GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ
Vzájemné působení těles - síla
Keplerovy zákony.
Planetky, měsíce planet
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Fyzika Účinky síly.
Fyzika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Fyzika - opakování.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GRAVITAČNÍ POLE.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
GRAVITACE.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Gravitační síla, gravitační pole Země
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Gravitace.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Gravitační síla. Gravitační pole
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
Gravitační síla, gravitační pole
Sluneční soustava.
Planetky ve vesmíru.
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
UŽITÍ TŘENÍ Odporová síla prostředí Umíš odpovědět ? Kdy je tření užitečné a potřebné Kdy je neužitečné a nepotřebné Co je to odporová síla prostředí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva o projevu gravitace. Žák popíše gravitační sílu, gravitační.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_52_INOVACE_12: Fyzika 7.ročník TÉMA: Gravitační síla ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
Směr svislý a vodorovný
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Netvořice
Gravitační síla, gravitační pole. Vypracoval: Lukáš Karlík
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Elektrické pole.
Účinky síly. Účinky síly Síla a tvar tělesa Najdeš příklady, jak působením síly změnit tvar tělesa ? Jak nazýváme tělesa s dočasnou změnou tvaru.
NEWTONOVY ZÁKONY.
Fyzika – vesmír.
Vlastnosti těles a látek
2. Centrální gravitační pole
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

GRAVITACE

Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší Sluneční soustavy obíhají kolem Slunce po stabilních oběžných drahách

? Umíš odpovědět Proč padají tělesa k zemi Proč působí gravitace Je ve vesmíru gravitace

Co je příčinou těchto jevů? Je to gravitace. Kolem všech hmotných objektů existuje tzv. gravitační pole. Tělesa na sebe prostřednictvím tohoto pole působí přitažlivými gravitačními silami.

Gravitační síla přitažlivá síla, která se projevuje v okolí Země i ostatních vesmírných těles gravitační síla Země vždy směřuje do jejího středu gravitační pole Země – prostor v okolí Země, v němž působí gravitační síla

Zapamatuj si: každé těleso působí na jiné gravitační silou gravitační síla je vždy přitažlivá a působí ve směru spojnice obou těles čím větší mají tělesa hmotnost, tím větší je gravitační síla mezi nimi gravitační síla se zmenšuje s rostoucí vzdáleností mezi tělesy

Použitá literatura a zdroje obrázků : TESAŘ, Jiří; JÁCHYM, František Použitá literatura a zdroje obrázků : TESAŘ, Jiří; JÁCHYM, František. Fyzika 2 pro ZŠ : Síla a její účinky - pohyb těles. 1. vydání. Praha : SPN, 2008. 88 s. ISBN 978-80-7235- 381-1. www.office.microsoft.com Www.techmania.cz : Fyzika v pozadí [online]. 2008 [cit. 2011-09- 14]. Edutorium. Dostupné z WWW: <techmania.cz>.