Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Klávesové zkratky pro práci s okny
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
MS Windows.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Úvod do operačního systému Windows
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Windows 7 – hlavní panel, základní nastavení Hlavní panel – zobrazování.
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
PowerPoint. PowerPoint Co je to PowerPoint? Program PowerPoint slouží k tvorbě prezentace. Pracuje se zde s tzv. snímky. Každý snímek tvoří jednu obrazovku.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Serverové systémy Windows
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_III/2_INOVACE_32_Hlavní panel a nabídka Start Hlavní panel a nabídka Start Miroslav Kaňok.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.17 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 1. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Práce s operačním systémem
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Windows 7 – hlavní panel, základní nastavení Windows 7 – ukončení nereagující.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Základy práce s OS Windows
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
MS EXCEL Charakteristika
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 3. ročník oboru.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Pracovní plocha, okno, schránka
Spuštění programu ve windows
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Kofigurace & napájení Windows
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Transkript prezentace:

Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace: Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III./2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 31.3.2011

WINDOWS 3 NABÍDKA START

K ČEMU SLOUŽÍ TLAČÍTKO START? Je výchozím bodem pro práci s programy. Zobrazuje nabídku a podnabídky Do nabídky START lze přidat program nebo složku, kterou potřebujete pro svou práci nejčastěji

START ►PROGRAMY Nabídka obsahuje všechny nainstalované aplikace Položky v obsahu je možné libovolně měnit Měnit znamená: přidávat a odebírat Položku aktivujete klepnutím

START►DOKUMENTY Pod pojmem dokumenty rozumíme: Dopisy Tabulky Zvukové soubory Grafické soubory Spustí dokument bez předchozího spuštění aplikace

START►NASTAVENÍ ►OVLÁDACÍ PANELY Obsahuje odkazy na konfigurační služby Mezi konfigurační služby řadíme: Nastavení klávesnice Nastavení myši Nastavení pozadí pracovní plochy Konfiguraci hardwaru Nastavení sítě Nastavení času

START►HLEDAT Slouží k nalezení dokumentu v počítači nebo síti

START►NÁPOVĚDA Aktivuje se nabídkou START a klávesou F1 4

START►SPUSTIT Slouží k přímému spuštění konkrétního programu Spuštění příkazového řádku 3

Příkazový řádek Příkazový řádek (zkratka CLI, anglicky Command Line Interface) představuje uživatelské rozhraní, ve kterém uživatel s programy nebo operačním systémem komunikuje zapisováním příkazů do příkazového řádku. Na rozdíl od textového rozhraní a grafického uživatelského rozhraní nevyužívá myš ani menu a nedovede pracovat s celou plochou obrazovky (terminálu). http://cs.wikipedia.org/wiki/ Příkazový_řádek Více zjistíte na HRÁTKY S ŘÁDKY

POLOŽKY PŘÍMO V NABÍDCE START Jak přidat zástupce do nabídky START? Přesun z plochy za současného držení klávesy CTRL PROGRAMOVÉ POLOŽKY PŘÍMO V NABÍDCE START

START►VYPNOUT VYPNUTÍ-po provedení ukončovacích procedur se počítač sám vypne RESTART-počítač se vypne a provede opět start – bootování ÚSPORNÝ REŽIM-systém vypne monitor a po určitém čase i harddisk a po pohybu myší nebo stisku klávesy se opět oživí.

Zápis do sešitu NABÍDKA START - VÝCHOZÍ BOD PRO PRÁCI S PROGRAMY 1 Dokumenty: Dopisy Tabulky Zvukové soubory Grafické soubory Nastavení – konfigurace: Nastavení klávesnice Nastavení myši Nastavení pozadí pracovní plochy Konfiguraci hardwaru Nastavení sítě Nastavení času Příkazový řádek – uživatel komunikuje s počítačem formou zapsání příkazu

OS – úkol č.3 2 Od učitele vyzvedneš nebo v informačním systému najdeš pracovní list „TLAČÍTKO START“ Doplň do volných popisek názvy jednotlivých prvků Doplň chybějící slova ve větách Hotový pracovní list vytiskni a vlep do sešitu

Použité zdroje informací Učebnice Informatika pro základní školy, vydavatelství Computer Media Obr. 1 http://www.gify.nou.cz/lid_skola.htm Obr. 2 http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Mozek Obr. 3 http://www.gify.nou.cz/s_horolez.htm# Obr. 4 http://grace2all.org/tsui/closetolord.files/frame.htm