Obecný pohled Chudoba v ČR Slovensko v boji proti světové chudobě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Zákon o sociálních službách
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Sociální problematika světa
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Bohatství versus chudoba
Problémy současné Afriky
CHUDOBA.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
PRROBLÉMY V AFRICE.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Michal Broža iCentrum OSN v Praze OSN.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_06_Chudoba a hlad TEMA:Člověk a.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
OSN.
Vsetín proti chudobě Vsetínské školy pro lepší svět Vsetín,
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Nástroj změny v místním prostředí
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Fungovanie bankového systému
Koncepcia multifunkčného centra pre užívateľov drog v slovenských podmienkach Silvia Miklíková Jún 2009.
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Sociálně aktivizační služby
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

Obecný pohled Chudoba v ČR Slovensko v boji proti světové chudobě Tereza Beránková Kristína Kovačovicová Barbora Michalková

Obecný pohled

Definice chudoby Absolutní Relativní Absolutní chudoba znamená, že člověk není schopen uspokojit své základní životní potřeby a tím je a nebo může být ohrožen jeho život. Relativní Relativní chudoba nastává tehdy, když je člověk schopen uspokojit své základní životní potřeby, ale jeho životní úroveň je výrazně nižší, než všeobecně uznávaný standard společnosti, ve které žije.

Historie 1944 založena Světová banka (WB) 1945 vznikla Organizace spojených národů (OSN) 1960 vznik Mezinárodní asociace pro rozvoj (The International Development Association (IDA)) v rámci Světové banky

Světová banka Poskytuje granty a nízko úročené nebo bezúročné půjčky s dlouhodobou splatností (35-40 let). Ty jdou na projekty zaměřené na vzdělávání, rozvoj zdravotnictví, infrastruktury, komunikací, atd. Poskytla již dlouhodobé půjčky v hodnotě 193 miliard USD. v současné době dává přibližně 10 miliard USD ročně. peníze putují do 78 nejchudších zemí světa z nichž 39 leží v Africe.

Granty a půjčky Světové banky Rozložení financí podle regionů: 50 % subsaharská Afrika 25% jižní Asie 16% východní Asie a Pacifiku 9% jde do zbytku světa Rozdělení financí dle států (miliony USD): Vietnam 1 193 Indie 837 Bangladéš 753 Etiopie  711 Nigerie 572 Republika Pobřeží Slonoviny 555

OSN Jedním z hlavních úkolů je hledat cesty k zajištění solidní životní úrovně pro všechny lidi, snažit se odstranit chudobu a zahraniční zadluženost států. Na celém světě se světová organizace snaží bojovat proti chudobě, snižovat dětskou úmrtnost, chránit životní prostředí, zlepšovat postavení žen a bránit lidská práva. V roce 2000 byly na summitu OSN stanoveny tzv. Rozvojové cíle tisíciletí: V plánu do roku 2015 najdeme na prvním místě odstranění extrémní chudoby a hladu. Tento bod zahrnuje snížit na polovinu počet extrémně chudých lidí (žijících z prostředků, které se rovnají, nebo jsou nižší než jeden dolar na den) a snížit na polovinu podíl lidí trpících hladem. Kromě přímého boje s chudobou Rozvojové cíle obsahují i další plány, které s chudobou nepřímo souvisejí. Mezi nimi najdeme například zpřístupnění vzdělání všem, omezit dětskou úmrtnost nebo boj s nemocemi.

Faktory ovlivňující vznik chudoby I geografická poloha státu a jeho přírodní podmínky politická nestabilita a válečné konflikty ekonomické faktory Lidé bez práce nebo s prací špatně placenou. Na konci roku 2002 bylo na světě 180 milionů nezaměstnaných a 550 milionů lidí pracovalo za méně než jeden dolar za den. špatný přístup ke vzdělání Statistiky OSN ukazují, že 860 milionů lidí je negramotných, více než 100 milionů dětí nemůže chodit do školy.

Procento obyvatel žijících s méně než 2 USD na den v roce 2004

Faktory ovlivňující vznik chudoby II zdraví a výživa obyvatel Nejčastější úmrtí chudých je na malárii, AIDS, tuberkulózu. Vsoká porodní, kojenecká a dětská úmrtnost. Nedostatek pitné vody Miliarda lidí nemá přístup k nezávadné pitné vodě a každým rokem zemře 2,4 milionu dětí na nemoci, které se šíří závadnou vodou.

Dětská úmrtnost v roce 2000

Podíl populace s přístupem k nezávadné pitné vodě v roce 2000

Chudoba – NNO v ČR

Chudoba – NNO v ČR Do roku 1989 Po páde komunizmu reálny pokles príjmu financií 1991 stanovené minimálne životné minimum Od mája 2004 hranica chudoby 60% príjmového mediánu Podľa štúdie OECD sú pod hranicou chudoby v ČR 4% ľudí

EAPN ČR - European Anti Poverty Network Založená v máji roku 2004 V januári roku 2009 spustený projekt NAPSI spolu ! „Cílem organizací sdružených v EAPN ČR je dosáhnout přijetí problematiky sociálního vyloučení veřejností a veřejnou správou v ČR a odstraňovat společenské a politické bariéry vůči osobám ohroženým sociálním vyloučením.“ „Občanské sdružení IQ Roma servis se pokusí společně se společností Člověk v tísni, Socioklubem, sdružením SKOK a občanským sdružením EAPN Česká republika v nadcházejících dvou letech zlepšit proces sociálního začleňování lidí, kteří se z různých důvodů ocitli na okraji společnosti. Mezi ně patří i desítky tisíc lidí žijících v uzavřených sociálních ghettech, jako jsou například ústecké Předlice či litvínovské sídliště Janov, které na podzim proslulo ostrým střetem mezi příslušníky pravicového extremismu a policie.“

Charita Česká republika Predstavuje najväčšiu neziskovú humanitárnu organizáciu, zaoberajúcu sa poskytovaním zdravotne – sociálnych služieb Poskytuje pomoc matkám s deťmi tiesni, ľuďom bez prístrešku, osobám so zdravotným a mentálnym postihnutím, sociálne slabým rodinám, drogovo závislým, opusteným starým ľuďom, osobám, ktoré sa ocitli v osobnej kríze, imigrantom a utečencom, väzňom a osobám vracajúcim sa z výkonu trestu. Okrem ubytovania poskytujú i ďalšie služby zamerané na pomoc všetkým vekovým kategóriám obyvateľstva. Zahrňuje domácu starostlivosť, domovy pre seniorov, denné stacionáry, poradne, chránené dielne, chránené bývanie, osobnú asistenciu, hospice pre ťažko chorých, zvláštne sociálne služby, poradenstvo v denných kontaktných centrách a v poradniach

Kofoedova škola Cieľom tejto organizácie je pomáhať týmto ľuďom objaviť, rozšíriť a využiť vlastné možnosti na riešenie nepriaznivej životnej situácie. V centre činnosti organizácie stojí metóda s názvom „pomoc k svojpomoci“. Spôsob práce spočíva v ponuke mnohých spôsobov, ako môže byť žiak aktívny a v podpore tejto aktivity. Usiluje sa o rozvoj v týchto oblastiach : oblasť profesných kompetencií – snaží sa o poskytnutie a rozvoj konkrétnej znalosti a zručnosti potrebnej na pracovnom trhu, oblasť sociálnych kompetencií – usiluje sa o naučenie znalostí, ktoré ľuďom pomôžu zaradiť sa do bežného života, oblasť osobných kompetencií – usiluje sa rozvíjať schopnosti, ktoré posilňujú osobnosť.

IQ Roma Servis, o.s. Združenie vzniklo v roku 1997 Zameriava sa na Juhomoravský kraj Poskytuje bezplatné sociálne právne poradenstvo, vzdelávacie a voľnočasové služby osobám predovšetkým rómskeho pôvodu, ktorým hrozí možnosť sociálneho vylúčenia Poslaním organizácie je : „Být prostředníkem, který podporuje možnosti, příležitosti a odhodlání Romů na cestě jejich růstu a společenského uplatnění a hájí jejich práva a důstojnost v rámci společnosti.“ Združenie sa zameriava na : „Mapování a analýzu potřeb a zdrojů místních sociálně vyloučených romských komunit a na podporu a vytváření podmínek ke zvyšování občanských, sociálních, ekonomických, vzdělávacích a pracovních příležitostí a úspěchů jednotlivců, rodin a komunit ohrožených sociálním vyloučením

Slovensko v boji proti svetovej chudobe

Človek v ohrození Integra Savio Magna – Deti v núdzi Platforma MVRO CONCORD

Človek v ohrození Vznik 1999 Humanitárna a rozvojová pomoc Pomoc po vojnových a prírodných katastrofách Afganistan: rozvoj OS adopcia na diaľku Moldavsko: pomoc roľníkom

Integra Vznik 1995 Vytváranie pracovných príležitostí Posilňovať ekonomický rozvoj Budovať demokratickú spoločnosť Keňa: podpora turizmu

Savio Podpora rozvojových a humanitárnych projektov Pomoc deťom a mladým ľuďom Stavba škôl, ambulancií, mládežníckych stredísk, pracovných dielní Projekt Tehlička

Magna – Deti v núdzi Vznik 2001 Pomoc deťom Rozvojové a humanitárne projekty so zameraním na lekársku a zdravotnú starostlivosť: zdravotnícke zariadenia, personál, lieky, prevencia HIV, výživa

Platforma mimovládnych rozvojových organizácií Vznik 2003 Združuje slovenské mimovládne organizácie zaoberajúce sa zahraničnou rozvojovou pomocou 31 inštitúcií Podpora a realizácia humanitárnej pomoci Zastupuje záujmy organizácií doma aj v zahraničí

CONCORD Združenie európskych neziskových organizácií pre pomoc a rozvoj Viac než 1600 inštitúcií Cotonouská dohoda: podpísaná v r. 2000 medzi EU a krajinami Afriky, Karibiku a Tichomoria

Děkujeme za pozornost