Daňový systém České republiky 8 Rezervy Ing. Yvona Legierská 22.2.2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
Advertisements

Daňové dopady vymáhání pohledávek
Nedobytné pohledávky. Pohledávka po lhůtě splatnosti ztrácí na hodnotě Není pochyb o tom, že pohledávka po lhůtě splatnosti ztrácí na hodnotě, neboť pravděpodobnost.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Správa daní a daňové řízení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_295.
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Novinky v přímých daních – zákon o daních z příjmů a zákon o rezervách
Zdanění subjektů terciárního sektoru
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_285.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP Jedná se o příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, Příjmy z podnikání vymezuje § 7 odst. 1 ZDP takto: a)
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Daň z příjmů právnických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.12 RočníkDruhý.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Problematika bezúplatných příjmů
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
9b Daň z nabytí nemovitých věcí
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Daň z příjmů právnických osob
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Zdaňování ostatních příjmů
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Insolvence - oddlužení
Daň z příjmů fyzických osob
Insolvence - oddlužení
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Daňový systém České republiky 8 Rezervy Ing. Yvona Legierská 22.2.2016

Literatura Povinná VANČUROVÁ, A., LÁCHOVÁ, L. Daňový systém ČR 2014. Praha: VOS, 2014. 391 s. ISBN 978-80-87480-23-6. KUBÁTOVÁ, K. Daňová teorie a politika. 6. aktualiz. vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2015. 275 s. ISBN 978-80-7478-841-3. Doporučená VYBÍHAL, V. a kol. Mzdové účetnictví 2015, praktický průvodce. 18. vyd. Praha: Grada Publishing, 2015. 464 s. ISBN 978-80-247-5499-4. DUŠEK, J. DPH 2015, zákon s přehledy. Praha: Grada Publishing, 2015. 256 s. ISBN 978-80-247-5434-5. 22.2.2016

Obsah předmětu Úvod do daňové problematiky. Klasifikace a funkce daní, daňová harmonizace a konkurence, daňová kvóta, základní prvky daňové techniky. Zdravotní a sociální pojištění. Zdaňování příjmů fyzických osob. Specifika zdaňování příjmů z nezávislé a závislé činnosti. Zdaňování příjmů právnických osob. Daňové odpisování majetku. Daňově uznatelné a neuznatelné náklady. Majetkové daně. Spotřební a ekologické daně. Daň z přidané hodnoty – tuzemsko. Daň z přidané hodnoty – intrakomunitární plnění, dovoz a vývoz 22.2.2016

Rezervy, pohledávky a opravné položky Obsah : 13.1 Rezervy na opravy hmotného majetku. 13.2 Daňový odpis pohledávek. 13.3 Tvorba opravných položek. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Rezervy na opravy hmotného majetku mohou vytvářet: ► právnické osoby; ► fyzické osoby, které vedou účetnictví; ► fyzické osoby, které vedou daňovou evidenci; ► fyzické osoby, které mají příjmy z nájmu (podle § 9 ZDP) Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Rezervy mohou vytvářet poplatníci daně z příjmů, a to : ► mající k majetku právo vlastnické; ► organizační složka státu (příslušná hospodařit s majetkem státu); ► státní organizace (příslušná hospodařit s majetkem státu); ► podílový fond; ► svěřenecký fond; ► pachtýř hmotného majetku na základě smlouvy o pachtu obchodního závodu (smluvně písemná zavázanost k opravám tohoto majetku); ► poplatníci procházející reorganizací nebo oddlužením (jejich vlastnické právo nebylo insolvenčním řízením dotčeno). Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Rezervu nelze vytvářet k majetku : ► který je určen k likvidaci; ► u něhož jde o opravy v důsledku škody či jiné nepředvídané nebo nahodilé události; ► u něhož jde o opravy, které se pravidelně opakují celý rok; ► k němuž má vlastnické právo poplatník, vůči jehož majetku trvají účinky prohlášení konkursu; ► odpisovaného v odpisové skupině 1. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Rezerva na opravy hmotného majetku se tvoří minimálně na 2 zdaňovací období. Počet zdaňovacích období, ve kterých lze vytvářet rezervy, je ale omezen maximální dobou tvorby rezervy, která je stanovena podle opisových skupin a činí : Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Výše rezervy se stanoví podle jednotlivého hmotného majetku určeného k opravě a charakteru této opravy. Výše rezervy je rovna podílu rozpočtu nákladů na opravu a počtu zdaňovacích období, která uplynou od zahájení tvorby rezervy do předpokládaného termínu zahájení opravy. Poplatník, který je plátce DPH, vychází při stanovení výše rezervy z rozpočtu nákladů na opravu v ocenění bez DPH, neplátce DPH pak v ocenění včetně DPH. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Z daňového hlediska je důležité, že ve zdaňovacím období je tvorba rezervy výdajem (nákladem) na dosažení, zajištění a udržení příjmů (tzv. daňově uznatelným), ale za podmínky, že peněžní prostředky v plné výši rezervy připadající na jedno zdaňovací období budou převedeny na samostatný účet v bance (se sídlem v EU), nejpozději do termínu podání daňového přiznání, přičemž rezerva se zruší ve zdaňovacím období, za které se toto daňové přiznání podává. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

Příklad Poplatník plánuje opravy strojního zařízení (2.OS), přičemž předpokládané zahájení oprav je stanoveno na rok 2016. Tvorba rezervy byla zahájena v roce 2013 a bude rozložena na 3 zdaňovací období (2013-2015). Rozpočet nákladů na opravu strojního zařízení činí 810.000 Kč. Vypočítejte výši tvorby rezervy v jednotlivých letech. Řešení: Výše rezervy na 1. ZO=810.000:3=270.000. V každém ZO 2013,2014,2015 se bude částka 270.000 Kč zvyšovat o daňové výdaje (náklady) a snižovat o základ daně. Pozn. Pokud by se oprava neuskutečnila, protože se poplatník například rozhodne pro vyřazení strojního zařízení např. v r.2016, je povinností poplatníka rezervu zrušit a vrátit částku 810.000 Kč do základu daně, tj. ZD zvýšit. s. 71, § 7 ZoR 8.6.2018 11

2. Daňový odpis pohledávek. Poplatníci, kteří vedou účetnictví (právnické a fyzické osoby), mohou snížit základ daně o hodnotu pohledávky nebo její část. Odpis pohledávky znamená eliminovat vliv pojetí a mechanismu fungování účetnictví. Z daňového hlediska je důležité, že jednorázový odpis 100 % hodnoty pohledávky nebo ceny pořízení pohledávky u pohledávky nabyté postoupením, je nákladem na dosažení, zajištění a udržení příjmů (tzv. daňově uznatelným), podle § 24 odst. 2 písm. y) ZDP. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 2. Daňový odpis pohledávek

2. Daňový odpis pohledávek. Odpis pohledávky lze uplatnit za předpokladu, že : ► o pohledávce v době vzniku bylo účtováno ve výnosech; ► takto vzniklý zdanitelný příjem nebyl od daně osvobozen; ► nejedná se o pohledávku nabytou bezúplatně nebo o pohledávku vzniklou mezi spojenými osobami; ► jedná se o pohledávku, ke které nelze tvořit opravnou položku podle zákona o rezervách pouze proto, že od její splatnosti uplynulo méně než 18 měsíců a u pohledávek nabytých postoupením i v případě, že se jedná o pohledávku se jmenovitou hodnotou v okamžiku vzniku vyšší než 200 000 Kč, ohledně které nebylo zahájeno rozhodčí řízení, soudní řízení nebo správní řízení Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 2. Daňový odpis pohledávek

2. Daňový odpis pohledávek. Jednorázový odpis pohledávky lze uplatnit v těchto případech : u poplatníka, u něhož soud zrušil konkurs proto, že majetek je zcela nepostačující, a pohledávka byla poplatníkem přihlášena u insolvenčního soudu a měla být vypořádána z majetkové podstaty; u poplatníka, který je v úpadku a jemuž úpadek hrozí na základě výsledků insolvenčního řízení; u poplatníka, který zemřel, a pohledávka nemohla být uspokojena ani vymáháním na dědicích dlužníka; u poplatníka, který byl právnickou osobou a zanikl bez právního nástupce, a věřitel nebyl s původním dlužníkem spojenou osobou; u poplatníka, na jehož majetek, ke kterému se daná pohledávka váže, je uplatňována veřejná dražba, a to na základě výsledků této dražby; u poplatníka, jehož majetek, ke kterému se pohledávka váže, je postižen exekucí, a to na základě výsledků provedení této exekuce. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 2. Daňový odpis pohledávek

3. Tvorba opravných položek. K nepromlčeným pohledávkám se vytvářejí opravné položky. Z daňového hlediska je důležité, že tvorba opravných položek je nákladem na dosažení, zajištění a udržení příjmů (tzv. nákladem daňově uznatelným). Jde o opravné položky vytvořené k rozvahové hodnotě nepromlčených pohledávek splatných po 31.12.1994. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Opravné položky se netvoří k pohledávkám vzniklým z titulu : ► cenných papírů a ostatních investičních nástrojů; ► úvěrů a půjček; ► ručení a záloh; ► plnění ve prospěch vlastního kapitálu; ► úhrady ztráty společnosti; ► smluvních pokut a úroků z prodlení; ► poplatků z prodlení; ► penále a jiných sankcí ze závazkových vztahů; ► pohledávek nabytých bezúplatně; ► souboru pohledávek. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Opravné položky (do 200 000 Kč včetně – 1. režim) nelze uplatnit u pohledávek : ► již odepsaných na vrub výsledku hospodaření; ► vzniklých za členy obchodní korporace za upsaný vlastní kapitál; ► mezi spojenými osobami vymezenými v ZDP. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Rezervy a opravné položky nelze vytvářet v průběhu likvidace nebo v průběhu insolvenčního řízení v době trvání účinků prohlášení konkursu, s výjimkou rezerv, jejichž peněžní prostředky budou uloženy na zvláštním vázaném účtu v bance. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Jestliže rozvahová hodnota pohledávek v okamžiku vzniku nepřesáhne 200 000 Kč, lze vytvářet opravné položky takto : Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Jestliže rozvahová hodnota pohledávky přesáhne 200 000 Kč , pak lze vytvářet opravné položky (dle předchozí strany) za podmínky, že bylo ohledně těchto pohledávek zahájeno : ► rozhodčí řízení nebo ► správní řízení nebo ► soudní řízení. Povinností poplatníka i v tomto případě je řádně se zúčastnit tohoto řízení a řádně a včas konat úkony potřebné k uplatnění jeho práva. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Opravnou položku až do výše 100 % její neuhrazené rozvahové hodnoty bez příslušenství lze vytvořit (pokud neuplatňuje předcházející režimy tvorby) pouze v případě, že : ► rozvahová hodnota pohledávky bez příslušenství v okamžiku jejího vzniku nepřesáhne částku 30 000 Kč; ► od konce sjednané lhůty splatnosti pohledávky uplynulo nejméně 12 měsíců; ► celková hodnota pohledávek bez příslušenství vzniklých vůči témuž dlužníkovi nepřesáhne za období, za které se podává daňové přiznání, částku 30 000 Kč. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení lze vytvářet u poplatníků, kteří vedou účetnictví, až do výše rozvahové hodnoty pohledávek přihlášených u soudu od zahájení insolvenčního řízení do konce lhůty stanovené v rozhodnutí soudu o úpadku nebo do konce lhůty podle insolvenčního zákona, spojí-li soud s rozhodnutím o úpadku rozhodnutí o povolení oddlužení, a to v období, za které se podává daňové přiznání a v němž byly pohledávky přihlášeny. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

Příklad - zdanění pohledávky Pohledávka (rozvahová hodnota pohledávky) 121000 v tom: DPH (21 %) 21000 výnos 100000 v tom: náklad 84000 hrubý výnos 16000 Daň z příjmů (19 % sazba ze 16000) 3040 Opravná položka - % z rozvahové hodnoty Např. 20% 121000x0,20=24200 Závěr: Při vzniku této pohledávky byl zahrnut do ZD výnos +16000 Při nejnižším 20 % oprávek jde do ZD náklad -24 200 tj. již 20 % oprávek (6 měsíců) vrátí daň ve výši 3040 Kč, která byla při vzniku výnosu odvedena. Při konečném odpisu pohledávky zbývající rozdíl 96800=(121000-24200) se přičte k ZD, resp. HV.

Příklad Společnost ABC ve ZO I zaúčtovala splatnou pohledávku v hodnotě 100 tis. Kč a vytvořila k ní daňovou opravnou položku ve výši 20%, ale účetní opravnou položku do výše 100 %. Ve ZO II pohledávku postoupila za 90 tis. Kč. 8.6.2018 24

Dokončení ZO Popis Účetní výnosy Účetní náklady Úprava HV I Vznik pohledávky 100.000 - Daňová OP 20.000 Další účetní OP 80.000 +80.000 II Příjem z postoupení pohledávky (90.000) Rozpuštění účetní OP (-80.000) -80.000 Rozpuštění daňové OP (-20.000) +10.000 s. 75

Popis řešení příkladu V 1. roce poplatník zdanil 80.000 Kč ze 100.000 Kč. Po postoupení pohledávky v roce následujícím měl příjem 90.000 Kč, a tak bude muset svůj základ daně ještě zatížit 10.000 Kč.