Základy fotometrie, využití v klinické biochemii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Advertisements

Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Fázová analýza kvalitativní kvantitativní Databáze práškových difrakčních dat ASTM – American Society for Testing of Materials, 1950 JCPDS – Joint Committee.
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
Aktivita Aktivita a – „projevená koncentrace“
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Glukometry Monitorování glukózy v ambulantních i lůžkových zařízení
Vyšetřování parametrů humorální imunity
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Optické metody.
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
Chemické rovnováhy ve vodách
Infračervené analyzátory plynů v gazometrických systémech
Instrumentální analýzy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Principy fotometrických metod
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_120.
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Lineární regrese kalibrační přímky
Experimentální fyzika I. 2
Kvalitativní a kvantitativní analýza – chromatografie
Stanovení bílkovin séra na analyzátorech turbidimetrie, nefelometrie
Stanovení kinetiky vylučování inulinu ledvinami
Kalibrace analytických metod
Diferenciální geometrie křivek
Studium aktinu, mikrofilamentární složky cytoskeletu pomocí dvou metod:
MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 4.
RISKUJ Lineární rovnice Určete rovnici přímé úměrnosti, jestliže její graf prochází bodem D[1/2; 3] Ř ešení: y = ax 3 = ½.a /.2 6 = a a.
ELISA, určení ideálních koncentrací reaktantů -různé varianty
Funkce Lineární funkce
Chemické výpočty II.
Vyšetření žaludeční šťávy v experimentu
OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.
Analytické metody Vladimíra Kvasnicová.
Vyšetření komplementového systému
Imunochemické metody řada metod založených na principu reakce:
Neutronové účinné průřezy
Parametry metod automatické fotometrické analýzy
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Optické metody spektrofotometrie.
Denzitometrie Reflexní fotometrie
IMUNOESEJE.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
Enzymová aktivita Kinetika podle Michaelise a Mentenové E + SESE + P Jednotky enzymové aktivity KATAL (kat) 1 katal = 1 mol přeměnéného substrátu (event.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM kolorimetrie.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Suchá chemie Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna)
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
Optické metody Mgr. Jana Gottwaldová.
FN Brno – Pracoviště dětské medicíny, OKB
MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 3.
MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 2.
Funkce Lineární funkce
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
Parametry metod automatické fotometrické analýzy
Hydraulika podzemních vod
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Funkce Lineární funkce
DELFIA Dissociation-Enhanced Lanthanide Fluorescent ImmunoAssay
IMUNOESEJE.
LINEÁRNÍ FUNKCE II. Prvních pět úloh zpracovány v programu GeoGebra:
odměrná analýza – volumetrie
Hydraulika podzemních vod
Kalibrační křivka.
Vážková analýza - gravimetrie
MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 2.
Transkript prezentace:

Základy fotometrie, využití v klinické biochemii

Základní vztahy ve fotometrii transmitance (propustnost): T = I / I0 absorbance: A = log (I0 / I) = log (1 / T) = −log T  Lambertův-Beerův zákon Al = el l c Lambertův-Beerův zákon platí pouze pro: monochromatické záření zředěné roztoky (< 10−2 mol l−1) homogenní roztoky (nedochází k rozptylu záření na částicích vzorku) vzorky, které nefluoreskují ani nefosforeskují při dané vlnové délce monomerní látky, které v roztoku neasociují

Absorpční spektrum Závislost absorbance na vlnové délce nazýváme absorpční spektrum (absorpční křivka). Absorpční spektrum je charakteristické pro danou sloučeninu. (viz např spektrofotometri hemoglobinu a derivátů) Praktický význam mají absorpční maxima křivky a jim příslušející vlnové délky. Ke stanovení koncentrací absorbujících látek se volí zpravidla vlnové délky těchto maxim

Určení koncentrace vzorku V podstatě vždy při spektrofotometrických stanoveních koncentrace vychází z kalibračního grafu. K jeho zhotovení se připraví z nejčistšího preparátu stanovované látky (standardu) standardní roztok a jeho ředěním řada kalibračních roztoků. Každý kalibrační roztok se zpracuje stejným postupem jako vzorky s neznámou koncentrací. Poté se změří jejich absorbance proti rozpouštědlu nebo činidlu bez měřené látky (slepému vzorku/pokusu, angl. blank). Naměřené hodnoty se vynesou do grafu jako závislost absorbance kalibračních roztoků na jejich koncentraci. Závislost je lineární pro rozsah koncentrací, ve kterém platí Lambertův-Beerův zákon. Odchylky od přímky jsou běžné u vysokých koncentrací. Body ležícími v lineární části grafu se proloží přímka (jejíž obecná rovnice je y = k x + q).

Kalibrační graf Pokud se měří absorbance proti slepému vzorku, tak kalibrační přímka prochází počátkem souřadnic: A = k c k je směrnice přímky (tj. tangenta úhlu, který svírá přímka s osou x): k = c Převrácená hodnota směrnice přímky 1/k se nazývá kalibrační faktor (F): F = 1/k = Δc/ Δ A Pro výpočet koncentrace analytu v neznámém vzorku potom platí: cx = Ax F

Výpočet koncentrace srovnáním absorbance vzorku a standardu Poněvadž standard i analyzovaná látka mají za daných experimentálních podmínek stejnou hodnotu molárního absorpčního koeficientu tj. εstd = εx získáme po dosazení z Lambertova-Beerova vztahu za ε rovnici Astd/cst .l = Ax/cx . l z které pro koncentraci analytu v neznámém vzorku vyplývá: cx = cst Ax / Ast

Které látky lze stanovit fotometricky? Látky barevné (tj. látky výrazně absorbující viditelné záření) lze spektrofotometricky stanovit přímo. Látky bez výrazného absorpčního maxima ve VIS/UV oblasti je třeba nejprve reakcí s vhodným činidlem (derivatizací) převést na zbarvený produkt. Podmínkou je, aby množství barevného produktu bylo úměrné koncentraci stanovované látky. Intenzita zabarvení roztoku tímto barevným produktem je pak přímo úměrná koncentraci analytu v původním analyzovaném roztoku a lze ji změřit spektrofotometrem.

Krev Žilní krev - odebírá se nejčastěji Kapilární krev – méně často Arteriální krev - odebírá pouze výjimečně, hlavně pro analýzu krevních plynů.

Plazma, sérum Plazma a sérum Plazma : příprava centrifugací nesrážlivé krve. Sérum : příprava centrifugací srážlivé krve Protisrážlivé prostředky: heparin, citrát, EDTA, oxalát - vazba Ca2+

Moč Odběr moči Pro základní chemické vyšetření moči - zpravidla první ranní moč, která je poměrně koncentrovaná. Pro kvantitativní stanovení se vyšetřuje vzorek moči sbírané určitý časový interval (obvykle 3, 6, 12 nebo 24 h). Pacienta je třeba poučit o podmínkách odběru a transportu. Pro většinu vyšetření se používá střední proud moči. Moč se zachytí do dobře vymyté nádoby. U žen je nutné zjistit poslední menses, upozornit na nutnost omytí genitálií vodou (ne dezinfekčním prostředkem).

Pokyny pro správný sběr moči v delším časovém intervalu vyšetřovaný se vymočí např. v 7:00 h ráno a tato moč se vylije do odpadu. Od tohoto okamžiku začíná sběrné období a shromažďuje se veškerá moč (v zakryté nádobě v temnu a chladu, příp. s přídavkem konzervačního činidla). Poslední odběr je v okamžiku, kdy končí sběrné období. Celý sběr moči se dobře promíchá, v odměrném válci změří objem a poznamená do průvodky. Pak zpravidla postačí k vyšetření vzorek 10–20 ml.

Princip a význam stanovení aminotransferáz (AST a ALT). Viz Principy laboratorních stanovení = enzymy otázky Kinetická metoda stanovení enzymů

Stanovení katalytické koncentrace ALP v séru Viz Principy laboratorních stanovení = enzymy otázky Metoda konstantního času

Enzymové stanovení glukosy v séru Viz Principy laboratorních stanovení = enzymy otázky Využití enzymů jako analytických činidel