CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
SRDCE.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Patologie srdce a cév.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jan Kvapil a Michal Bureš
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Poruchy metabolismu lipoproteinů
Nemoci oběhové soustavy
Koncepce péče o staré občany
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2
Oběhová soustava člověka
Patologie oběhového ústrojí
Cukrovka Diabetes mellitus
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Akutní cévní příhoda mozková
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Koronarografie a balónková angioplastika (PTCA)
Kardiovaskulární systém
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
ATEROSKLERÓZA A INFARKT MYOKARDU. ONEMOCNÉNÍ CÉV Dělení podle patogeneze - Degenerativní - Zánětlivé - Mechanické - Funkční Dělení podle patogeneze -
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Oběhová soustava- srdce
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Nemoci oběhového systému.
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Daniela Daňková ATEROSKLERÓZA.
vypracoval-Martin Vítů
Zdravým životním stylem v boji proti hypertenzi Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Cévní systém lidského těla
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Oběhová soustava srdce a cévy
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Jak stárnout úspěšněji
Cévní mozkové příhody Z. Rozkydal.
Transkript prezentace:

Cévní mozková příhoda, onemocnění periferních tepen a žil Lucie Pekárková

CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně. Z 80% jde většinou o ischemickou formu, kdy je přerušen nebo omezen přísun krve, tedy kyslíku a živin, k buňkám. Ve zbylých procentech se jedná o formu hemoragickou (krvácivou) nebo smíšenou.

Příčiny - u ischemické formy se na zhoršení průtoku asi nejvíce podílí arteroskleroza tepen a poruchy srdečního rytmu. Míra degenerace stěny tepen je ovlivněna výkyvy arteriálního tlaku, poruchami lipidového spektra či onemocněním jako je diabetes mellitus. To jsou i rizikové faktory infarktu myokardu. K uzavření lumenu cévy dochází srážením krve přímo v místě (trombus).

Krevní sraženina může být vmetena ze srdce nebo širší cévy Krevní sraženina může být vmetena ze srdce nebo širší cévy. K podobným poruchám dochází pokud stenóza (zúžení) cévy je tak významná, že protékající krev nestačí k výživě tkáně. U hemoragické formy je primární krvácení a destrukce okolní tkáně. Slabým bodem bývá oslabená stěna cévy následkem zánětu, vysokého arteriálnímu tlaku nebo degenerativních změn v celé její šířce.

Co se při mozkové cévní příhodě děje Co se při mozkové cévní příhodě děje? Krevní sraženina zablokuje nebo omezí zásobení mozku krví. Nebo také praskne céva, která zásobuje mozek, a krev se vlije do mozku nebo do jeho okolí. A důsledek? Buňky v mozku rychle odumírají a část těla, kterou ovládá, přestane dobře fungovat.

Po prožitém infarktu myokardu se pacient často vrací do plnohodnotného života, ale po cévních mozkových příhodách má těžký pohybový deficit, poruchy poznávacích funkcí, demenci. Třetina pacientů zůstává invalidní a odkázaná na péči druhé osoby, upozorňují odborníci.

Onemocnění periferních tepen bývá ve více než 90% způsobeno aterosklerózou či aterotrombózou.Tepny horních končetin jsou postiženy zřídka.

PŘÍZNAKY: - pocit slabosti nebo necitlivosti tváře, ramen a nohou, nejčastěji jen na jedné straně těla - ztížené mluvení nebo porozumění mluvené řeči - problémy s viděním - ztráta rovnováhy, problémy při chůzi, závratě - prudké bolesti hlavy bez zjevné příčiny

Rizikové faktory: - vysoký krevní tlak - vysoká hladina cholesterolu - ateroskleróza - kornatění cév - cukrovka - nadměrná krevní srážlivost - onemocnění srdce - kouření a konzumace vyšších dávek alkoholu - nadváha - onemocnění cév a nádory, které hrozí vznikem mozkové embolie - nedostatek pohybu

Prevence - dostatek pohybu - zdravá strava - hodně ovoce a zeleniny, celozrnné pečivo, luštěniny, sladkosti, tučná a smažená jídla jev výjimečně - nekouřit - nepít alkohol - udržovat si normální váhu - vyvarovat se stresu - pravidelný spánek. - psychická pohoda v práci i v soukromí.

Fibrilace síní (míhání síní) je nejčastější arytmií, jejíž incidence stoupá s věkem. Podstatou je vznik krouživého nebo krouživých vzruchů v síni srdce. Protože se síň levé komory “chvěje” a pravidelně se nestahuje, roste možnost vzniku krevní sraženiny, která může cestou přes levou komoru a srdečnici (aortu) vletět do periferních tepen, nejčastěji do mozku, kde uzavře přívod krve do mozkové tkáně a tím vznikne mozkový infarkt (mrtvice=iktus=cévní mozková příhoda).

Zdroje: http://www. pharmanews. cz http://www. ordinace