Jaký problém řešíme? Studujeme horninu, která prošla částečnou alterací v důsledku interakce s fluidem. Jsou zachovány zbytky primární horniny. Z primární.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rovnice a nerovnice s neznámou pod odmocninou
Advertisements

Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Kinetická teorie látek
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
Mgr. Šimon Chládek ZŠ Křížanská 80
1 Izostatická teorie Cvičení 1GEO. 2 Základním předpokladem je, že existuje určitá hladina, na které je hodnota všesměrného tlaku konstantní na celé Zemi.
MODEL DVOJBRANU - HYBRIDNÍ PARAMETRY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Výpočty z chemických rovnic
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Fázové rovnováhy.
CHEMICKÉ REAKCE.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
MODEL DVOJBRANU - ADMITANČNÍ PARAMETRY
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Výpočet procentového složení sloučenin
Nerovnice s neznámou pod odmocninou
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
4. Úlohy z radiometrie Základy Geofyziky: cvičení, Brno podzim 2007 Úvodní problém – sestrojte graf vyjadřující závislost úbytku uranu N t /N 0 na čase.
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Zákon zachování hmotnosti Mgr. Helena Roubalová
Dynamická podstata chemické rovnováhy
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Dopočítávání rovnic I. Mgr. Radovan Sloup
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI, CHEMICKÁ REAKCE
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ROVNICE řešení lineárních rovnic rovnice s neznámou ve jmenovateli
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
Výpočet hmotnostního zlomku
Iontová výměna Změna koncentrace kovu v profilovém elementu toku Faktor  modelově zohledňuje relativní úbytek H + v roztoku související s vymýváním dalších.
Výpočet procentového složení sloučenin Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic II Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s postupy při řešení příkladů na výpočty z chemických.
INDEXY slouží pro porovnání téhož číselného ukazatele ve dvou různých obdobích Q, q … extenzitní ukazatele p=Q/q … intenzitní ukazatel (→ Q=p·q) 0…základní.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
OPAKOVÁNÍ - BILANCE Přehled středoškolské chemie, SPN 1995: PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD
Tercie Rovnice Rovnice – lineární rovnice se zlomky podrobný postup na konkrétním příkladu.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
EU peníze středním školám
Interaktivní procvičování hustoty
Hustota a její měření.
Fuzzy-množinová QCA Karel Kouba.
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
1. Přímá úloha v gravimetrii
Solvní živcová termometrie
Základy úpravy digitální fotografie
EU peníze středním školám
Kvantifikace množiny efektivních portfolií II
Látková koncentrace.
celková hmotnost roztoku
Kvantifikace množiny efektivních portfolií II
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 2..
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 1..
Rovnost versus rovnice
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
27 ROVNICE – POČET ŘEŠENÍ.
Transkript prezentace:

Změna množství hmoty v průběhu alterace (zachování množství imobilní složky)

Jaký problém řešíme? Studujeme horninu, která prošla částečnou alterací v důsledku interakce s fluidem. Jsou zachovány zbytky primární horniny. Z primární horniny obsahující např. 3 složky došlo k částečnému odnosu (modrá složka) a částečnému přínosu hmoty (zelená složka). U této alterace máme důvod předpokládat, že veškeré množství červené složky bylo zachováno. Schéma ukazuje množství jednotlivých složek u primární a alterované horniny v jednotkách hmotnosti (např. gramech). Zajímá nás změna množství jednotlivých složek a celková změna hmoty, které budeme vztahovat ke 100 g primární horniny. ochuzení zachování obsahu nabohacení

? Co známe a z čeho vycházíme? Vysvětlivky: m hmotnost [g] c koncentrace [hm.%] 0 (horní index) primární hornina A (horní index) alterovaná hornina i (dolní index) i-tá složka horniny imob (dolní index) imobilní složka v hornině, v tomto případě jde o složku č. 2   Co známe a z čeho vycházíme? Známe chemické složení primární i alterované horniny, tj. koncentrace jednotlivých složek v hm.%. Informace o změně obsahu jednotlivých složek a celkové hmoty však zůstávají skryté, protože koncentrace složek primární horniny jsou vztaženy ke 100 g primární horniny, zatímco koncentrace složek alterované horniny ke 100 g alterované horniny. uvažujme ideální analýzy s totalem = 100 hm.% ?

Co známe a z čeho vycházíme? Vysvětlivky: m hmotnost [g] c koncentrace [hm.%] 0 (horní index) primární hornina A (horní index) alterovaná hornina i (dolní index) i-tá složka horniny imob (dolní index) imobilní složka v hornině, v tomto případě jde o složku č. 2   Co známe a z čeho vycházíme? Známe referenční hmotnost primární horniny (100 g) a její složení – koncentrace jednotlivých složek v hm.% (= g/100 g horniny). Tudíž známe i celkové původní množství jednotlivých složek v gramech. Identifikovali jsme imobilní složku. Její obsah v hornině během alterace zůstává zachován a je přímo roven její koncentraci v primární hornině. Z chemické analýzy alterované horniny známé také koncentraci imobilní složky i ostatních složek v alterované hornině. I. III. II.

Co potřebujeme spočítat? Abychom zjistili celkovou změnu množství hmoty během alterace, potřebujeme spočítat hmotnost alterované horniny mA. Potřebujeme také znát množství jednotlivých komponent v alterované hornině miA, abychom spočítali změny v jejich obsazích během alterace. I. c1A ? m1A III. II. ?

Jak to spočítat?  I. III. IV. II. ? U imobilní složky známe jak její koncentraci v obou horninách, tak i její konstantní celkové množství. Koncentrace (c2A) a celkové množství – hmotnost (m2A) imobilní složky v alterované hornině jsou vztaženy přes celkovou hmotnost alterované horniny mA, kterou chceme spočítat. Je jedinou neznámou v rovnici, tudíž ji jednoduchou úpravou rovnice můžeme vypočítat:   I. III. IV. II. ? 

       

           ? I. III.     