Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Povrch České republiky
Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Vltava Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název:
Cíl Start Cíl Start.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Jihočeský kraj C.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
území s nejstarším osídlením
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
V L T A V A v obrazech.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Vodstvo Česka.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Povrch a vodstvo ČR 4. ročník
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Řeka protékající Prahou
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Moje vlast, moje bydliště Erby VY_32_INOVACE_06 Sada 9
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
území oblíbené sportovci a turisty
Člověk a příroda Zeměpis Zeměpis v praxi Vodstvo ČR VY_32_INOVACE_03 Sada 7 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Vodstvo Řeky Jezera Rybníky Přehradní nádrže.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_277_ČR 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Příroda naší republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
V L T A V A Vltava je nejdelší českou řekou (je dlouhá 433 km) a zároveň patří k významným symbolům naší národnosti. Vyjadřuje to množství uměleckých děl.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.
Vodstvo České republiky
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
MLÝNSKÝ POTOK. PRAMEN, STUDÁNKA Studánka cestou na Hanesmlýn Zdroje Mlýnského potoka - pramení na východní straně Kosovského vrchu Déšť.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_01 TÉMA:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Povrch ČR Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_44_Novohradské hory Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Středočeský kraj. Obr. 1 Poloha: střední Čechy Sídlo krajského úřadu: Praha.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_45_Šumava
Vodstvo ČR -Prezentace s výkladem
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vodstvo České republiky
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Digitální učební materiál
Název: VY_52_INOVACE_14 Středočeský kraj
STŘEDOČESKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-27 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Opakování - přehrady
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk Vlastní jména, abecední řazení Mgr. Iva Štancíková VY_32_INOVACE_14_vlastni_jmena OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
VY_32_INOVACE_VL4.08       Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: květen 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací.
Mgr. Iva Štancíková Člověk a jeho svět Vlastivěda národní obrození 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Česká republika vodstvo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_11 TÉMA: Vlastivěda4
Jazyk a jazyková komunikace Roční doby – angličtina 5. ročník Mgr
ZELENINA TEST POZNÁŠ VŠECHNY DRUHY ZELENINY ?
Transkript prezentace:

Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11 Mgr. Iva Štancíková VY_32_INOVACE_stredoceskykraj_04

Řeky v Čechách Vltava Lužnice Berounka Sázava

Je Sázava přítokem Vltavy? NE ANO

Vltava – základní údaje Teplá Vltava, která je považována za hlavní pramennou větev, pramení na východním svahu Černé hory (1 315 m) na Šumavě ve výšce 1 172 m nad mořem jako Černý potok. Jeho pramen je znám jako chráněné území Pramen Vltavy. Od soutoku obou hlavních pramenných toků Teplé a Studené Vltavy tak řeka po zbytek své cesty nese jméno Vltava. Vltava před nádrží Lipno U Nové Pece se Vltava rozlévá do širokého a dlouhého přehradního jezera, které vzniklo přehrazením jejího toku u obce Lipno nad Vltavou. Za Vyšším Brodem protéká Vltava otevřenější krajinou . Její tok směřuje k hradu Rožmberk. Protéká Týnem nad Vltavou a za ním přibírá vody řeky Lužnice. Až k Týnu nad Vltavou však již zasahuje hladina dalšího stupně Vltavské kaskády, Orlické přehrady, pojmenované podle známého zámku Orlík dál V úseku před Prahou zadržují vody Vltavy ještě další čtyři přehrady Vltavské kaskády - Kamýcká, Slapská, Štěchovická a Vranská. se zprava vlévá řeka Sázava, o něco dále na okraji Prahy za Zbraslaví zleva řeka Berounka. Po průtoku hlavním městem se Vltava teprve v Kralupech nad Vltavou vymaňuje z úzkého údolí do roviny a u Mělníka ve výšce 156 m n. m. se vlévá do Labe. Ačkoliv je k místu soutoku delší a vodnější, nese tok dále oproti zvyklostem jméno Labe. To protéká Německem a ústí do Severního moře. [editovat] Větší přítoky Vltava – základní údaje Teplá Vltava, která je považována za hlavní pramennou větev, pramení na východním svahu Černé hory (1 315 m) na Šumavě ve výšce 1 172 m nad mořem jako Černý potok. Jeho pramen je znám jako chráněné území Pramen Vltavy. Od soutoku obou hlavních pramenných toků Teplé a Studené Vltavy tak řeka po zbytek své cesty nese jméno Vltava. Přehradní nádrž Lipno

Přítoky Vltavy Sázava je řeka v kraji Vysočina a ve Středočeském kraji . Vodáci a trampové ji často nazývají Zlatá řeka.

Levý přítok Vltavy – vyber Berounka Lužnice Pravý přítok Vltavy – vyber Sázava Otava

Karlův most

http://www.okhelp.cz

Berounka Labe Morava Vltava Lužnice Sázava

Citace . In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 2.9.2006, last modified on 2.9.2006 [cit. 2011-06-14]. Dostupné z WWW: <Soubor:Sázava River (CZE) at Kliment>. S%C3%A1zava. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 9. 3. 2011, last modified on 9. 3. 2011 [cit. 2011-03-10]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1zava>. Http://www.zemepis.com/images/mapycr/rekycr_small.jpg [online]. 31.10.2011 [cit. 2011-10-31]. Http://www.zemepis.com/images/mapycr/rekycr_small.jpg. Dostupné z WWW: <http://www.zemepis.com/images/mapycr/rekycr_small.jpg>.