Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj1610324) Farmářská burza – 26. 5. 2017 Pavel Smetana JU v Č. Budějovicích, Zemědělská fakulta Katedra potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů
Suroviny Tradiční a/nebo současné plodiny Len setý Konopí technické Cibule Česnek Hloh peřenoklanný Rakytník řešetlákový
Vytipované potraviny Pekařské a cukrářské výrobky Mléčné výrobky chléb, tukové pečivo Mléčné výrobky tvaroh, kysané mléčné výrobky Masné výrobky paštiky, jemně mělněné MV (párky, Junior aj.)
Funkčnost Použití předzpracovaných surovin s vysokým obsahem antioxidantů Vysoká stabilita tepelná pH působení mikroorganizmů
Spolupracující firmy Jaroslav Auský – Mlékárna Mláka PEKAŘSTVÍ NODES, s.r.o., Č. Krumlov MAUZ-výroba, s.r.o., Č. Budějovice Ing. Karel Tůma, Chelčice
Další možnosti spolupráce Maso a masné výrobky – základní analytické rozbory – FT-NIR Systém kontroly hygieny – HACCP Základní složky mléka, možnosti optimalizace složení mléka
Další možnosti spolupráce Nutriční hodnoty - energetická hodnota, - tuky, - bílkoviny, - cukry, - sůl.
Další možnosti spolupráce Technologické poradenství zpracování živočišných produktů vybavení porážky, vybavení bourárny, požadavky na tepelné opracování MV, sledování fermentačních procesů v MV.
Další možnosti spolupráce Technologické poradenství Stanovení základních složek v zemědělských produktech (obilí, mléčné složky aj.) Informace na etiketách podle platné legislativy Celkový počet mikroorganizmů (počet KTJ) Koliformní mikroorganizmy
Další možnosti spolupráce Stanovení významných složek v potravinách a jejich surovinách Analýza HPLC – LC/MS Analyzátor piva FunkeGeber Analyzátor složení atmosféry v prostředí výroby (olfaktometricky)
Děkuji za pozornost smetana@zf.jcu.cz