Metodologie I. Sociologie pro porodní asistentky 4. května 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodologie sociologického výzkumu
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Obsah statistiky Jana Zvárová
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociologický výzkum.
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Sociologický výzkum I. (metody a techniky sociologického výzkumu
1. přednáška Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, jak může empirie mást, co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka, výzkum jako tvorba.
PŘIPRAVUJEME KVANTITATIVNÍ VÝZKUM
Metodologické základy výzkumu veřejného mínění
1 Metody a techniky výzkumu veřejného mínění Kombinované studium - II. cyklus LS 2007/08 Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK.
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Koncipování empirického výzkumu
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Fakulta sociálních studií
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
15: : minut - BLOK 1: epistemologie 15: : minut - BLOK 2: principy kvantitativního přístupu 16: : minut - BLOK 3:
Skupinové interview (Focus group)
Sociologie C 3. cvičení Tematická rekapitulace 2. cvičení - pojem paradigma a výzkumná paradigmata v sociologii – kvantitativní a kvalitativní metoda.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
KMPV cvičení 1 1 Kvantitativní metody výzkumu v praxi CVIČENÍ pro 3. část.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
KMVP část 31 Kvantitativní metody výzkumu v praxi 3. část ZS 2008 (2/11/08) Jiří Šafr
1.1. Sociologie C Úvodní cvičení v akademickém roce 20011/2012 Vyučující : Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D. Fakulta sociálních studií - katedra sociologie.
Základy pedagogické metodologie
Základy teorie vědy extrémní pozice (Popper x Disman)
Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009.
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Strategie a metodologie sociálněvědního výzkumu
Sociologie pro ekonomy (BKV_SOPE)
Metodologie 2: Lekce 3 Lenka Slepičková.
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Téma Hypotézy ve výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Aplikovaná statistika 2.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník.
Výzkum veřejného mínění
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Úvod do kvalitativního výzkumu
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Sociologický výzkum II.
Osm dobrých rad, jak dělat doktorský výzkum
Statistika a výpočetní technika
Dotazník a výzkumná šetření
Co říká česká veřejnost?
Metodologie 2 Lekce 2 Lenka Slepičková.
Základy statistiky.
Metody pedagogiky.
Náhodné výběry a jejich zpracování
Transkript prezentace:

Metodologie I. Sociologie pro porodní asistentky 4. května 2006 Mgr. Lucie Jarkovská jarkovsk@fss.muni.cz

Proč je potřeba se tím zabývat? vlastní výzkumná práce porozumění publikovaným výsledkům sociologických výzkumů, kritické čtení výzkumných zpráv zadávání výzkumů

Věda paradigma – přijímané příklady aktuální vědecké praxe, příklady, které zahrnují zákony, teorii, aplikace a instrumentaci. To vše poskytuje model, ze kterého vyvěrá určitá koherentní tradice vědeckého výzkumu ( Thomas S. Kuhn) „normální“ věda – výzkum zakotvený v jednom či více minulých vědeckých výdobitcích, které určitá vědecká komunita přijímá jako základ pro budoucí praxi – důraz na pozitivistickou metodu, objektivitu, racionalitu, rozdělení na subjekt a objekt Feministická kritika „normální“ vědy – věda je androcentrická, muže považuje za normu, výzkumníka za nestranného a neovlivněného systémem který zkoumá, porušuje metody, které si sama stanovila definice vědy má sociální charakter, věda je to, co za vědu považuje vědecká komunita v daném oboru

Empirický výzkum konstrukce teorie: pozorování → teorie testování teorie: teorie → pozorování

Schéma výzkumného procesu DEFINOVÁNÍ PROBLÉMU - zvolit námět pro výzkum STUDIUM LITERATURY - seznámit se s existujícími teoriemi a výzkumnými poznatky na toto téma FORMULACE TEORETICKÝCH HYPOTÉZ, PROVEDENÍ JEJICH OPERACIONALIZACE - formulovat problém jako ověřitelné hypotézy a konstruovat operacionální definice proměnných, co chceme testovat a jaké jsou vztahy mezi proměnnými VOLBA VÝZKUMNÉHO POSTUPU - výběr jedné nebo více výzkumných metod jako jsou experiment, surveys, pozorování, využití oficiálních statistik apod. SBĚR DAT - sebrat a zaznamenat data ANALÝZA VÝSLEDKŮ - uspořádání informací, analýza údajů, interpretace zjištění, ověření, odmítnutí nebo modifikace hypotéz ZÁVĚRY (INTERPRETACE VÝSLEDKŮ) - diskuse o významnosti zjištění, vztažení k existující teorii a jiným výzkumům, definice problému pro další výzkum VYPRACOVÁNÍ ZPRÁVY A PREZENTACE VÝSLEDKŮ

Redukce Sociologický výzkum se může zabývat vždy jen výsekem reality, ten je třeba provést podle určitých pravidel. Dochází k redukci: počtu pozorovaných proměnných počtu analyzovaných vztahů mezi nimi redukce populace na vzorek redukce časového kontinua na popis jednoho nebo několika málo časových bodů

proměnná logicky seskupené vlastnosti (muž a žena jsou hodnoty (variable) proměnné nazývané pohlaví; proměnná nejvyšší dosažené vzdělání může nabývat hodnot základní, středoškolské, vysokoškolské; proměnná postoj k privatizaci může nabývat hodnot silný souhlas, souhlas, nesouhlas, silný nesouhlas. Nejčastěji sledujeme proměnné jako místo narození, místo bydliště, připsaný status (pohlaví, věk, etnicita), získaný status (povolání, sociální vrstva, vzdělání, rodinný stav, status spojený s minulostí (povolání rodičů), pozice v sociální stratifikaci (bohatství, příjem)...

indikátor nástroj pro zjišťování reprezentace studovaného jevu – podle čeho to poznáme (lakmusový papírek)

operacionalizace rozčlenění pojmu do dimenzí, které jsou základem pro jeho překlad do jakýchkoliv typů operací a měření. Specifikace dimenzí pojmu. Volba pozorovatelných indikátorů. Vytvoření znaků respektive kombinování indikátorů do indexů.

Příklad Teoretická hypotéza: Čím je ve společnosti vyšší rovnost mezi pohlavími, tím roste ochota párů mít více dětí. I. pojem teoretický pojem: rovnost mezi pohlavími operační definice: podíl zaměstnanosti žen a mužů II. pojem teoretický pojem: ochota párů mít více dětí operační definice: plodnost Operacionalizovaná (pracovní) hypotéza: Čím vyrovnanější je podíl zaměstnanosti žen a mužů a tím více se ve společnosti rodí dětí.

Redukce populace na vzorek populace – základní soubor – soubor jednotek, o kterém předpokládáme, že jsou pro něj naše závěry platné, soubor, ze kterého vybíráme – pozorování celé populace pouze v případě sčítání lidu - census vzorek – výběrový soubor – soubor jednotek, které skutečně pozorujeme; struktura vzorku musí maximálně imitovat strukturu populace. Ten má být zajištěn reprezentativním výběrem vzorku.

kvótní výběr – imituje ve struktuře vzorku známé vlastnosti populace, může být použit jen na populaci, o které jsme dobře informováni náhodný (pravděpodobnostní výběr) – každý element má stejnou pravděpodobnost, že bude vybrán do vzorku; reprezentuje všechny známé i neznámé vlastnosti populace; nikoli nahodilý (Česká) prostý náhodný výběr – losování, náhodná čísla systematický výběr – je zahrnuta každá N-tá jednotka (první jedinec musí být vybrán náhodně) náhodný stratifikovaný výběr – populace je rozdělena do skupin homogenních k nějakému jasnému kritériu a jedinci jsou vybíráni do vzorku náhodně z těchto skupin vícestupňový náhodný výběr – provádí se ve dvou nebo více krocích, nejdříve jsou náhodně vybrána určitá přirozená seskupení, a pak teprve jsou náhodně vybíráni jedinci z oněch vybraných skupin Nereprezentativní výběr účelový výběr – je založen na úsudku výzkumníka o tom, co by mělo být pozorováno a o tom, co je možné pozorovat technika sněhové koule – původní vytipovaný informátor nás vede k jiným členům cílové skupiny samovýběr – odpovědi čtenářek časopisu zaslané redakci anketa

Struktura vzorku = struktura populace = reprezentativní vzorek = zjištění je možné zobecnit Pozor na redukci negativním samovýběrem, kdy část vybraných jedinců ve vzorku odmítla spolupracovat

Výběr reprezentativního vzorku prostý náhodný výběr – losování, náhodná čísla systematický výběr – je zahrnuta každá N-tá jednotka (první jedinec musí být vybrán náhodně) náhodný stratifikovaný výběr – populace je rozdělena do skupin homogenních k nějakému jasnému kritériu a jedinci jsou vybíráni do vzorku náhodně z těchto skupin vícestupňový náhodný výběr – provádí se ve dvou nebo více krocích, nejdříve jsou náhodně vybrána určitá přirozená seskupení, a pak teprve jsou náhodně vybíráni jedinci z oněch vybraných skupin

Transformace popis reality, nikoli realita sama (teplota – měřena ve stupních) v sociálních vědách je jen málo co přímo pozorovatelné – obvykle se musíme zeptat – riziko zkreslení – správně se zeptat, respondent musí správně porozumět, být ochoten odpovědět, umět odpovědět, být schopen odpovědět (nepříjemná slova, výpovědi) odpovědět pravdivě a my musíme zpětně správně porozumět jeho odpovědi a dobře ji zaznamenat (Jaký je váš příjem?)

validita – měříme to, co jsme skutečně chtěli měřit (prošlapaný koberec) reliabilita – při opakované aplikaci za stejných podmínek dává stejné výsledky (Chodíte do kina? Často, ne tak často, občas, zřídka, vůbec ne)

Kauzalita a korelace příčinný vztah, závislá a nezávislá proměnná nepravá korelace jak se to jeví: x → y, jak to je: z → x → y Příklad: V oblasti, kde je hodně čápů se rodí hodně dětí. Čápy skutečně nosí děti. vývojová sekvence jak se to jeví: x → y, jak to je: z → x → y Příklad: Konzumenti pornografie častěji páchají násilné sexuální činy. chybějící střední člen jak se to jeví: x → y, jak to je: x → z → y Příklad: Muži jsou schopnější řidiči. dvojí příčina jak se to jeví: x → y, jak to je: x → y z → Příklad: Vyšší vzdělání nezabezpečuje vyšší příjem.