Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh a jeho zákonitosti.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Makroekonomie a hospodářská politika
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Trh Pavel Šuranský.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářský mechanismus
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Vzájemná poloha dvou kružnic
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_703 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Vývoj ekonomického myšlení.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Příprava na lomené výrazy
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TRH (tržní mechanismus)
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení,
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Konstrukce trojúhelníku
Vzájemná poloha dvou kružnic
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Rozcvička Urči typ funkce:
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Příprava na lomené výrazy
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor © Žaneta Prošková
Konstrukce trojúhelníku
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Hyperoskulační kružnice hyperboly
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Konstrukce trojúhelníku
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vzájemná poloha dvou kružnic
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek – 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Převody jednotek času – 2. část
WHAT IS RED? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? Proč už nyní nestačí? V čem se doba změnila? Nová doba si žádá nová řešení, pojďme se podívat na některá z nich... Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

od merkantilismu k Adamu Smithovi Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

merkantilismus Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zrod systému Podpora nucené práce, státní zakázky. Spojováno nejvíce s osobou Jeana Baptista Colberta [(1619-1683). tvůrce fr. merkantilismu – doba vlády Ludvíka XIV. Nedílně spjato se vznikem centralizovaného státu a požadavky na růst příjmu státu. Sjednocení měr a vah. Proti mezinárodnímu obchodu. Podpora nucené práce, státní zakázky. Propopulační opatření. Podpora nízkých platů a dětské práce. Státem organizované monopoly. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika merkantilismu Shromažďování cenných kovů  stav ekonomiky je měřitelný objemem zlata a drahých kovů, kterými disponuje. cílem je “kladná obchodní bilance” vysoká cla na zboží dovoz - jen suroviny Každý národ musí usilovat o ekonomickou nezávislost. zakládání závodů má být úkolem státu Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika merkantilismu Podpora zemědělství. soběstačnost v potravinách, daně farmářů Pro zahraniční obchod je nezbytná kontrola moří. vliv a síla není nutno využívat služeb dalších přepravců Ukládat všemožné daně. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika merkantilismu Využití kolonií 7. Obchod je “nulová” hra. Zisk jen na úkor druhého – vede k obchodním válkám. hotové zboží mateřská země kolonie suroviny levná práce Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika merkantilismu Potřeba vysoké populace – více pracovních sil a daní. Omezení luxusního zboží Berou peníze na potřebné věci. Stát plně kontroluje ekonomiku. Tvoří obchodní monopoly. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kdo získával z merkantilismu? Monarchové. Velkokapitalisté. Monopolní firmy. Vládní představitelé. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kapitalismus Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zrod systému Kořeny nacházíme v Nizozemsku v 16. a 17. století. Bývá dáváno do souvislosti s kalvinismem. Vytvoření ekonomického systému je spojováno nejvíce s osobou Adama Smitha (1723-1790). Ten uveřejňuje v roce 1776 zásadní práci O bohatství národů – zde tento systém pojmenovává a vysvětluje jeho principy. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Základní principy kapitalismu Zboží a služby jsou produkovány pro zisk a vzájemnou výměnu. Práce je obchodovatelná komodita  práce je zdrojem hodnot. zboží & služby podnikatelé, obchodníci domácnosti konzumentova útrata mzdy práce & investice Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Základní principy kapitalismu „Neviditelná ruka trhu” Problém  Jak přežít ve světě, kde závisíme na ostatních, kteří jsou od přírody sobečtí? Řešení  Trh vytvoří dostatečné množství všeho v odpovídající kvalitě. Základním tržním mechanismem je samoregulace! Je tedy potřeba vytvořit konkurenční prostředí. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Základní principy kapitalismu Zákon nabídky a poptávky pokud lidé mají o něco zájem, najde se někdo, kdo jim to nabídne trh tedy vše vyřeší 5. Zákon soutěže soutěž nutí producenty snižovat cenu a zvyšovat kvalitu – pozitivní pro spotřebitele tomu naopak odporuje státem organizovaný monopol, ten v konkurenčním prostředí zanikne 6. Vláda by měla zasahovat minimálně Laissez faire [„nechte věcem přirozený průběh”] Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.