Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy databázových systémů
Advertisements

SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
M. Štulc, J. Šváb, J. Kolena SIMULACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU
Souborové systémy.
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Paralelní programování
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B17 Příkazový řádek: procesy AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníÚnor 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
13AMP 6. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled Synchronizace procesů Synchronizace procesů Producent-Konzument Producent-Konzument.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Operační systémy Přednášky pro výuku předmětu Operační systémy Ing. Antonín Vaněk, CSc. DFJP, Univerzita Pardubice září 2003.
Operační systémy.
Operační systémy.
Databázové systémy Architektury DBS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
13AMP 2. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Stav procesu (kontext) Stav procesu je úplná informace, kterou je nutné uschovat při přerušení procesu,
Signály, jejich význam a použití Jan Kolařík. Co to je Signály fungují jako softwarová přerušení Po přijetí signálu může proces nebo skript provést nějakou.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
13AMP 3. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled I. Co je to kontext úlohy Co je to kontext úlohy Task switching (přepnutí úlohy)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
Vnitřní (operační paměť)
Operační systémy Název a adresa školy
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1/28 PB153 OPERAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH ROZHRANÍ Vlákna 06.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Základy operačních systémů Meziprocesová komunikace a synchronizace Jakub Yaghob.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Základy operačních systémů
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
SVAZEK NEDEDIKOVANÝCH PRACOVNÍCH STANIC NA BÁZI OS LINUX DANIEL LANGR DIPLOMOVÁ PRÁCE 2004.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Zabezpečení startu PC © Milan Keršláger
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Počítačová bezpečnost 2. Bezpečnost v OS © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● jádro,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
UNIX 12. Komunikace mezi procesy © Milan Keršláger
UNIX 12. Komunikace mezi procesy © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● meziprocesová.
Vypracoval / Roman Málek
Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy Vývoj počítačů
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
UNIX 10. Procesy © Milan Keršláger
Počítačová bezpečnost 2. Bezpečnost v OS
Operační systémy Vnitřní struktura překladače
Správa paměti.
UNIX 10. Procesy Obsah: algoritmus, program, proces, thread
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
TELNET, FTP.
Operační systémy.
Přepínání procesů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Paměť.
Přednášky z Distribuovaných systémů
Monitor Object 1.
Transkript prezentace:

Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy Obsah: © Milan Keršláger http://www.pslib.cz/ke/slajdy 15.12.2010 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Spolupráce mezi procesy využívána při multitaskingu tj. současný běh více úloh využíváme při multiprogramování programátor využije multitasking zjednodušení naprogramování příslušné úlohy rozdělení na procesy zjednodušuje programování využití více jader procesorů

Komunikace mezi procesy zajišťuje několik činností synchronizace čekání na událost v druhém procesu vzájemné informování o postupu výpočtu signalizace jednoduchá asynchronní komunikace proces reaguje spuštěním obsluhy signálu výměna dat vysoké nároky na flexibilitu (specifické požadavky) pomocí výměny dat lze realizovat prakticky cokoliv

Mechanismy spolupráce zasílání zpráv flexibilní i mezi různými počítači (např. cluster) sdílená paměť silnější nástroj, (neomezené) možnosti knihovny → jednoduchá implementace některé OS podporují oba mechanismy lze však implementovat i dodatečně (knihovny)

Signály jde o asynchronní oznámení události realizace jako jednoduché zprávy (bez přenosu dat) jádro přeruší provádění procesu vyvolána obsluha signálu implicitní obsluha v jádře OS proces definuje vlastní obsluhu (proceduru) je to nejjednodušší forma zasílání zpráv standardní součást unixového jádra definuje POSIX, seznam v Single Unix Specification omezený počet signálů (Linux: 32 + 32 pro RT)

Signály v Unixu propojení na řídící znaky terminálu může být změněno příkazem stty CTRL+c → SIGINT → implicitně ukončení procesu CTRL+z → SIGTSTP → pozastavení procesu CTRL+\ → QUIT → ukončení + zápis core ošetření výjimek (standardně ukončení + core) SIGFPE → dělení nulou SIGSEGV → porušení ochrany paměti signalizace od jádra SIGPIPE → po ukončení procesu, který čte z roury

Použití signálů v Unixu systémové volání jádra – kill() knihovní funkce, příkaz kill pro dané PID nebo pro skupinu procesů definice handleru proces sám definuje obsluhu signálu ignorování nebo procedura (vlastní nebo implicitní) není-li definována, tak implicitní handler nelze pro SIGKILL a SIGSTOP problémy souběh, globální proměnné, non-reentrantní funkce

Zasílání zpráv velmi flexibilní lze předávat v rámci 1 systému, ale i přes síť umístění zprávy sdílená paměť → předání ukazatele buffer, fronta zpráv možné problémy + ošetření chyb ztráta nebo duplicita zprávy zkomolení zprávy jeden z procesů skončí

Odlišnosti zasílání zpráv počet participujících procesů dva nebo více → způsob vytváření spojení vlastnosti spojení kapacita spojení (kolik nezpracovaných) při nulové se odesílatel blokuje nebo se zpráva ztratí → nutnost kombinovat se synchronizačními prostředky omezená a neomezená kapacita velikost zpráv – pevná, proměnná duplex – jednosměrnost, obousměrnost synchronní, asynchronní – bez čekání na odpověď

Sdílená paměť velmi flexibilní programátor si může přizpůsobit dle svých potřeb problém souběhu dva nebo více procesů přistupuje ke stejným datům při samostatném přístupu se problém neprojeví problémem je neatomická operace první proces upravuje sekvenčně data dojde ke změně kontextu na druhý proces druhý proces čte nekonzistentní data problém skutečného paralelního běhu (podobně)