Předtest – vlastnosti látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směsi Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G
Advertisements

VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Vlastnosti pevných látek Opakování. 1)Látka složená z elementárních struktur, které se pravidelně opakují v celém objemu se nazývá a) polykrystalb) monokrystal.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Směsi – opakování základních znalostí Autor: Mgr. Studená Iveta Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Směsi-II USAZOVÁNÍ, ODSTŘEĎOVÁNÍ, FILTRACE, KRYSTALIZACE, DESTILACE, REKTIFIKACE, SUBLIMACE Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Třídění směsí © Aneta Krhovská příloha č. 10. pěna aerosol emulze pěna suspenze.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
13 úvod do chemie - opakování
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Směsi – výklad jistě existuje spousta učebnic a publikací věnujících se problematice směsi a chemie vůbec, já bych však nezapomínal na sice starší, ale.
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK CHEMICKÝCH SMĚSÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn Dělení směsí Chemie – 8. ročník
Změny skupenství látky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vlastnosti látek − hustota
Lékařská chemie Podzimní semestr 2014/2015.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Hustota-výpočet objemu
Směsi stejnorodé se oddělují krystalizací nebo destilací
Směsi.
Poměr v základním tvaru.
VY 52 Inovace 37.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Směsi Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Lékařská chemie Podzimní semestr 2011/2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Autor: Stejskalová Hana
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
LÁTKA A TĚLESO. LÁTKA A TĚLESO ? Umíš odpovědět Co je to těleso Co je to látka Jaký je rozdíl mezi tělesem a látkou Čím se liší tělesa a čím látky.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Hustota-výpočet objemu
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
Poměr v základním tvaru.
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Vlastnosti látek − hustota
Vlastnosti alkanů.
Transkript prezentace:

Předtest – vlastnosti látek Urči, ve kterém skupenství jsou za běžných podmínek tyto látky: voda, chlor, oxid uhličitý, ocet, jantar, diamant, kuchyňský olej, helium, železo, mléko Které skupenství má tvar nádoby a hladinu? Žlutá kapalina ve zkumavce zůstává nad modrou, modrá nad bílou a červená úplně nahoře. Urči, která má nejnižší a nejvyšší hustotu. Jak se jmenuje vlastnost, která určuje, jak rychle se kapalina přelévá?

Popiš skupenství a děje mezi nimi podle čísel a písmen 1. A B 2. 5. 3. 6. 4. C

Předtest – nebezpečné látky Popiš o jaký typ látek se jedná a najdi dva příklady Co nesmí dělat řidiči na benzínové pumpě? a) jíst; b) pít pivo; c) kouřit Při mytí toalety Savem, Domestosem nebo jiným přípravkem nesmíme: a) jíst; b) zavřít dveře; c) míchat čisticí prostředky Co uděláš, když Ti Savo nebo Domestos stříkne do oka?

Urči společné (podobné) a rozdílné vlastnosti látek ve dvojicích Voda a ocet Jantar a modrá skalice Chlór a kyslík Voda a olej Benzín a uhlí Polystyren a hliník Jantar, modrá skalice, polystyren, hliník

Předtest – směsi Seřaďte směsi podle velikostí částic od nejmenších po největší A. Koloidní, roztoky, různorodé, stejnorodé B. žula, vodný roztok NaCl, slitina mědi a cínu, majonéza (olej a bílek), mlha, lidská krev, mléko Přiřaďte správně pojmy suspenze, emulze, pěna, aerosol A. Nerozpuštěná kapalina v jiné – zálivka na salát s olejem, šampon B. Pevná látka v kapalině – džus s vlákninou, smecta C. Kapalina nebo pevná látka v plynu – lak na vlasy, smog, mlha, dým D. Bublinky plynu v kapalině – tužidlo, našlehaný bílek, bublifuk

Předtest – oddělování složek směsí Přiřaďte obrázkům názvy procesů, kterými se oddělují složky směsí Filtrace, destilace, chromatografie, usazování, krystalizace