výZBROJ I.SVĚTOVÉ VÁLKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA. Vznik 2 mocenských uskupení Trojspolek = Německo, Rakousko-Uhersko, Itálie Trojdohoda = VB, FR, Rusko Cesta k válce.
Advertisements

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: 1. světová válka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Konec I. Světové války a vznik Československa.
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA Světová bojiště západní fronta východní fronta jižní fronta turecká fronta.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Prusko-rakouská válka Německá válka či Sedmitýdenní válka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
Versailleská konference v 11:00 hod. Německo podepsalo v Compiegne smlouvu o příměří První světová válka skončila vítězstvím Dohody (díky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.2 Důsledky I. světové války, poválečné uspořádání Evropy.
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
1. světová válka, roky Označení materiálu: VY_32_INOVACE_18_1_sv_valka_2.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
1. světová válka Průběh 1914 – 1916 Autor: Lenka Mulačová
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Vojenství v období první světové války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
První světová válka 8. třída.
Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
1950_1954 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
Třicetiletá válka
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
PAŘÍŽSKÁ MÍROVÁ KONFERENCE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NAPOLEONOVO TAŽENÍ DO RUSKA A JEHO PÁD
Perský záliv Oblast Mezopotámie, Perská říše, Arabská říše, Osmanská říše SAE, Saudská Arábie, Katar, Irán, Irák, Kuvajt, Bahrajn.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
ŠABLONA III/2 PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA Mgr
Češi za první světové války
Severní Korea    .
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název a číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Petr I. Veliký.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška.
Evropské právní dějiny
První světová válka „Válka na ukončení všech válek“
válka se Sovětským svazem NAPADENÍ SSSR válka se Sovětským svazem průběh bojů.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Člověk a jeho svět Vlastivěda Prezentace EU peníze školám
Alexander Nikolajevič Romanov
  ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Války Marie Terezie.
REVOLUCE ROKU 1848.
1. světová válka.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
SJEDNOCOVACÍ PROCESY V EVROPĚ
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Transkript prezentace:

výZBROJ I.SVĚTOVÉ VÁLKY NAPSAL: Petr Kubíček výZBROJ I.SVĚTOVÉ VÁLKY

Pěchotní a zákopové zbraně Pěchota = nejdůležitější součást armády časté boje v zákopech Němci: kulomet maxim = novinka Obě strany manuální zbraně (=ručně ovládané)

loďstvo Němci i Britové: loďstvo loďstvo: často používané Francie: nezapojovala do námořních bitev Časté bitvy mezi Němci a Brity

Styl boje Němci většinou v zákopech Britové útočili na německé zákopy Němci i Britové: kolem zákopů ostnatý drát

Letectvo Němci i Britové: letectvo Britové: královské letectvo: stíhacími letouny,bombardéry Letadla: špatně sestřelovala Německo: luftstreitkrafte: zeppeliny, bombardéry a stíhacími letouny

Dělostřelectvo Dělostřelectvo= důležitá součást armády Dělostřelectvo: rozhodovalo o průběhu boje krylo vojáky na ústupu Dělostřelectvo=sestřelovalo letouny nepřátel

Tanky Novinka=tanky Němečtí zvědové poskytli nadřízeným chybné informace o projektu tank Kvůli selháni zvědů Němci přišli o mnoho vojáků Němci: vynalezli svůj tank

Chemické zbraně Používal se jedovaté plyny rozprašovány do okolí zákopů Němci: proti toxickým plynům: plynové masky Plyn: účinný, špatně odstraňoval z plic Přišlo se na to, jak ho odstranit z plic

Děkuji za pozornost

zápis ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY známé: pušky, bodáky, pistole, kanóny (děla) nové: kulomet (nepřenosný) granáty jedovatý plyn tanky letadla, vzducholodě válečné lodě, ponorky

PRŮBĚH I. sv. války Západní fronta bitva na Marně “zázrak na Marně“, 5.-12. září 1914 Francouzsko-britské síly zastavily postup německých vojsk na Paříž a přinutily je k ústupu = blesková válka nebude na Sommě červenec do listopad 1916 jednou z nejkrvavějších operací, výsledek neurčitý útok britských a francouzských vojsk s cílem prolomit německou obranu

u Verdunu - jedna z největších bitev války, u francouz. města Verdun na obou stranách padlo zhruba 700 000 vojáků “verdunský mlýnek na maso“ únor 1916 - prosinec 1916 výsledek neurčitý

Bitva u Ypres Duben 1915 Poprvé použit bojový plyn – Yperit Způsoboval oslepnutí, smrt

Pokračování války nikdo nevyhrává, ani jedna strana nemá rozhodující síly obyvatelstvo vyčerpané – kdo podpoří svůj stát? Rusko z konfliktu odchází USA se zapojily do války v r. 1917 na stranu Dohody – proti německým ponorkám SVĚTOVÁ VÁLKA https://commons.wikimedia.org/wiki/File:World_War_1.gif

Východní fronta - probíhala během první světové války ve východní a střední Evropě. Střetla se na ní vojska Německého císařství ,Rakouska-Uherska, Osmanské říše a Bulharského carství proti vojskům Ruského impéria a Rumunského království. Probíhala především na historickém území Haliče (část dnešního Polska) a na území Bukoviny (dnes součást Rumunska a Ukrajiny). Ruská armáda na počátku podnikla útok na Východní Prusko. V srpnu 1914 však německá armáda Rusy porazila v bitvě u Tannenbergu (Východním Prusko). Jinde ve stejné době byla ruská armáda poražena rakousko-uherskou armádou. Situace se obrátila v bitvě o Halič, ruská armáda postoupila do Karpat, na východní Slovensko a do Slezska, ohrožovala české země. Rusové v té době získali také značnou část Bukoviny. Odtud byli od začátku roku 1915 postupně vytlačováni zpět na východ. Rusy hodně oslabila porážka v bitvě u Gorlice v červnu r.1915. V červnu 1916 zahájili Rusové útok, který byl úspěšný, o rok později tomu však bylo naopak. Ruská armáda musela ustoupit, při čemž ztratila i velkou část území dobytého v roce 1916. Boje na východní frontě ustaly v roce 1917, kvůli revoluci, která začala v Rusku; bolševická revoluce v čele s Leninem (komunismus, bolševici slibují ukončení války) , chtěli aby odstoupil car Mikuláš II. V únoru 1918 zahájily Centrální mocnosti (Německo a R-U.) nový všeobecný útok proti Rusku. 3. března podepsalo Rusko mír a přestalo válčit. To umožnilo Německu přesunout vojsko na Západní frontu.

Jižní fronta boje na Balkáně v Itálii Itálie spory s Rakouskem-Uherskem o území (Tyrolsko) Poslední bitva na Piavě – Rakouští vojáci se rozutekli 3. 11.1918  – podepsáno italsko-rakouské příměří

Západní fronta Druhá bitva na Marně léto r. 1918 nedaleko Paříže, poslední velká bitva na západní frontě  armády Francie, USA, VB,Itálie  x německé armádě nejprve postup Německa, Spojenci postupně do protiútoku a Němci poraženi

zápis DŮSLEDKY: vážná zranění bez nohou, rukou, oslepnutí = váleční invalidé častější smrt, více utrpení než kdy dříve Zdokonalování techniky, použití i mimo armádu (letadla, hodinky)

Život za války - zápis Továrny vyrábí pro armádu – nedostatek zboží pro obyvatele (mýdlo, boty, látky,…) Málo potravin -vše pro armádu potravinové lístky černý trh

Muži bojují – nemá kdo pracovat na poli, v továrnách NEDOSTATEK, BÍDA ženy = dělají práci mužů (po válce více práv)

Konec 1.světové války - zápis Vyčerpání všech stran – nemá kdo bojovat, nefunguje zásobování R-U vojáci přebíhají k nepříteli k Dohodě se přidaly ekonomicky silné Spojené státy = výhra DOHODY 9. 11. 1918 – německý císař Vilém II. se vzdal trůnu, Německo přijalo mírové podmínky Dohody (válečné reparace) 11. 11. 1918 rakouský císař Karel I. podepsal prohlášení, že se vzdává všech zásahů do státních záležitostí, opustil i Schönbrunnský zámek = tímto Rakousko-Uhersko definitivně zaniklo = 11.11. v 11hodin první světová válka skončila

ČEŠI za I. sv. války Legie – referát? Uč. DĚJ s. 36-37 DÚ PS s. 20/5,6 Video: https://www.youtube.com/watch?v=ZtKyb2to9oU