Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Optické zobrazování Optický obraz Skutečný obraz b) Zdánlivý obraz.
Světelné jevy a jejich využití
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
Zobrazení rovinným zrcadlem
19. Zobrazování optickými soustavami
OPTIKA.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
OPTIKA II.
Odraz světla na rovinném zrcadle
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_609_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Lom světla.
Sabina Mikulecká Anna Hejlová
Vypuklé kulové zrcadlo
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_607_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Jevy na rozhraní dvou prostředí
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Odraz světla Předmět: Fyzika.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Světelné jevy Zrcadla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2013 Určeno:7. ročník.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Odraz světla Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_FYZ_1_2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Odraz světla Číslo DUM: III/2/FY/2/3/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
F YZIKA Zrcadla v praxi Vypracoval: Lukáš Karlík.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
Zobrazení dutým zrcadlem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozklad světla Vypracoval: Lukáš Karlík
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Šíření světla Vypracoval: Lukáš Karlík
Stín Vypracoval: Lukáš Karlík
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Základní vlastnosti světla
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Ohnisková vzdálenost čoček Vypracoval: Lukáš Karlík
Čočky Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík Fyzika Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík

Před zrcadlem svítí baterka – svítící bod A Před zrcadlem svítí baterka – svítící bod A. Z baterky dopadají světelné paprsky na celou plochu zrcadla a odrážejí se podle zákonu o odrazu světla. Kde vám připadá, že se nachází odraz žárovky A’? Za zrcadlem. Je tam skutečně? A proč? Není. Zrcadlo je neprůsvitné, proto nazýváme A’ zdánlivý obraz.

A A‘ Graficky to můžeme znázornit takto. Bod a jeho odraz jsou souměrně sdružené podle roviny zrcadla.

Proč vám písmeno „d“ v zrcadle ukáže písmeno „b“? Pravá strana se vám zdá jako levá strana obrazu. Obraz v rovinném zrcadle je zdánlivý, stejně velký jako předmět a je stranově převrácený.

Odraz světla Již víme, že se světlo v zrcadle odráží. Jakého jevu jste si všimli v ukázce? Pokud jsme změnili sklon zrcadla, změnil se i odraz.

Co nám napoví, pokud dáme vedle zrcadla úhloměr a budeme zrcadlem otáčet? Bude se měnit sklon odrazu. Všimněte si kolmice k zrcadlu a popište úhly dopadu a odrazu měřené od kolmice. Úhel odrazu se rovná úhlu dopadu.

Zákon odrazu světla Úhel odrazu α’ se rovná úhlu dopadu α. Odražený paprsek leží v rovině dopadu.