PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_35_01_ženské pohlavní orgány.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reprodukční systém ženy. Pohlavní vývoj. Stavba a funkce vaječníků
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
52.1 Člověk – rozmnožovací soustava
Ženská pohlavní soustava
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
Název Pohlavní soustava - ženská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK
Rozmnožovací soustava
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Rozmnožovací soustava
Žlázy s vnitřní sekrecí
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Pohlavní soustava - žena
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ženská pohlavní soustava
Rozmnožovací soustava
Rozmnožovací soustava ženy
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Autor: Lenka Kraváčková
Pohlavní soustava.
Anatomie a fyziologie reprodukčních orgánů, menstruace
POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY.
Ženské pohlavní ústrojí
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ŽENY
P OHLAVNÍ SOUSTAVA. Rozmnožování = reprodukce – slouží pro zachování druhu. Podstatou je splynutí pohlavních buněk (gamet) – vajíčka a spermie za vzniku.
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_11_01_svaly. POPIS č.4 - na tomto snímku je základní výklad ke svalům, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_30_01_sluch. POPIS č.4 - na tomto snímku jsou vypsány poznatky ke smyslovému ústrojí sluchu, ke sluchové rovnováze,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace.
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Pohlavní soustava - žena
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Pohlavní soustava Pětilístek spermie
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_03_01_dotyk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Ovulační a menstruační systém
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pohlavní soustava ženy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
10 pohlavní soustava ženská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
VY_52_INOVACE_23_01_hygiena vylučovací soustavy
Pohlavní soustava ženy
Ženské pohlavní orgány
VÝVOJ JEDINCE opakování
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_15_01_krevní oběh.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_52_INOVACE_32_01_čich, chuť
Transkript prezentace:

PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_35_01_ženské pohlavní orgány

POPIS • č.3,4 - na těchto snímcích jsou sepsány informace o ženském pohlavním ústrojí, vhodné pro výklad učitele • č.5 - na tomto snímku je vložen obrázek ženského pohlavního ústrojí, úkolem žáků je k číslicím dopsat popis k tomuto obrázku • č.6 - řešení k předešlému úkolu • č.7 - na tomto snímku je vložen obrázek ženského pohlavního ústrojí se slovy tento obrázek popisujícími, úkolem žáků je přenést daná popis do obrázku • č.8 - řešení předchozího úkolu

ŽENSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY Vaječníky (ovaria)    - ve spodní části dutiny břišní, velikost vlašského ořechu    - fce - vyvíjí se zde vajíčko (vývoj = oogeneze) z oocytů             - produkce hormonů (= gynekogeny) - princip zpětné vazby (adenohypofýza, hypotalamus) Vejcovody    - tvarem připomínají prohnutou nálevku s roztřepeným okrajem    - přiloženy jedním koncem k vaječníku, druhým ústí do dělohy    - fce - zachytit vajíčko uvolněné z Graaf. folikulu a transportovat jej do dělohy    - zpravidla už zde dochází k oplození vajíčka

Děloha (uterus)    - dutý silnostěnný orgán tvaru komolého kužele, tvořený převážně hladkým svalstvem    - zde zachycení oplozeného rozrýhovaného vajíčka a jeho vývoj v zárodek (embryo) a dále v plod      - sliznice dělohy prodělává cyklické změny =  menstruační cyklus :          - opakuje se v intervalech v rozmezí 24-32 dnů, těsně spjat s ovulačním cyklem Pochva    - svalová trubice spojující děložní dutinu se zevními pohl. orgány                   - vchod do ní je před 1. pohl. stykem uzavřen slizniční rasou (= panenská blána, hymen) Zevní pohlavní orgány    - tvořeny malými a velkými stydkými pysky, vestibulárními žlázami a topořivými tkáněmi       (klitoris = poštěváček, topořivé tělísko po obou stranách poševního vchodu)

DOPLŇ NÁZVY ………………………………………. ……………………………………… …………………………………….…

DOPLŇ NÁZVY ………VAJEČNÍK…………. …………VEJCOVOD…………………. …………DĚLOHA……………………. ………MOČOVÝ MĚCHÝŘ………. …………POCHVA………… ………MOČOVÁ TRUBICE……… …………KONEČNÍK………………….

PŘESUŇ NÁZVY DO OBRÁZKU POCHVA VEJCOVOD VAJEČNÍK DĚLOHA

PŘESUŇ NÁZVY DO OBRÁZKU VEJCOVOD VAJEČNÍK DĚLOHA POCHVA

ZDROJE DVOŘÁKOVÁ, E. Zdravověda pro odborná učiliště 1. ročník. 1. vyd. Praha: Septima, 1999, 72 s. ISBN 80-7216-101-6. KROULÍKOVÁ, J. a KROULÍK. Přírodopis pro 8. ročník zvláštní školy: (pracovní sešit). 3. vyd. Praha: Septima, 2001, 56 s. ISBN 80-7216-155-5. KROULÍKOVÁ, J, KROULÍK, J. Přírodopis 8. 3. vyd. Praha: Septima, 2004, 96 s. ISBN 80-7216-204-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Kolstrunková.