Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. DO KTERÉHO ŘÁDU SAVCŮ PATŘÍ ZÁSTUPCI NA OBRÁZCÍCH?
Advertisements

Lesní obratlovci – savci
Šelmy (Carnivora).
SAVCI - shrnutí Mgr. Helena Tlapáková.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_495_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Tropický deštný les SAVCI.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
VY_52_INOVACE_PŘ.7. 04_Kočkovité šelmy Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Vypracovala Martina Šanderová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Čeleď: Šelmy lasicovité
Trénink v určování savců ČR
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zajícovci (Lagomorpha)
Savci – KVÍZ 2 Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Savci – řád hlodavci (zástupci 3) Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Pří_176_Rozmanitost přírody_Liška obecná Autor: Mgr. Eliška Galíková
Savci – řád hlodavci (úvod) Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Anotace Výukový program pro žáky 7. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Savci – zajícovci, hlodavci. Možnost využití: interaktivní tabule.
HLODAVCI. HLODAVCI Nejpočetnější řád Nejpočetnější řád Charakteristický znak: 1 pár hlodavých zubů v každé čelisti. Tyto zuby stále rostou. Charakteristický.
Anotace – Kočkovité šelmy Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností na základě odpovědí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZAJÍCIZAJÍCIZAJÍCIZAJÍCI. Něco o nich Tvoří samostatnou skupinu savců Stavbou těla a způsobem života se podobají hlodavcům Zajíci, stejně jako hlodavci,
Přírodopis – 8.ročník Savci – psovité šelmy VY_32_INOVACE_
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Savci - šelmy VY_52_INOVACE_30 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Šelmy ZŠ Hejnice M. Hradil.
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Třída: Savci řád: HLODAVCI
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
SAVCI II 8. Řád: ŠELMY 1. Čeleď: Šelmy psovité vlk obecný.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
19 savci v lese VY_32_INOVACE_19
Řád: Hlodavci.
ŠELMY PLACENTÁLOVÉ.
Autor: Mgr. Pavla Kofroňová Název: Šelmy VY_32_INOVACE_Př.5
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: VY_32_INOVACE_03-08_Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Mgr. Věra Vlková Ročník: 8. Datum vytvoření: 24. 4. 2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Vlková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1

Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematická oblast: Přírodopis pro 8. a 9. třídu Předmět: Přírodopis Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Žáci se seznamují se savci, konkrétně s hlodavci, zajíci, šelmami a s jejich zástupci. Klíčová slova: hlodavci, zajíci, šelmy, potkan, krysa obecná, zajíc polní, vlk obecný, rys ostrovid, vydra říční, medvěd hnědý Druh učebního materiálu: prezentace 2

Hlodavci do skupiny hlodavců se řadí téměř polovina všech savců, kteří se přizpůsobili různým podmínkám prostředí, jejich společným znakem je jeden pár hlodavých zubů v každé čelisti, tyto zuby neustále dorůstají, hlodavci je proto obrušují hlodáním, např. větviček stromů; dalším společným znakem je velká rozmnožovací schopnost; někteří se rozmnožují i v několikadenních odstupech, v jednom vrhu mívají až osm mláďat; ze smyslů se hlodavcům dobře vyvinuly sluch a čich, některým se vyvinuly pachové žlázy, které slouží k dorozumívání; patří sem: myš domácí, potkan, krysa obecná, křeček polní, sysel obecný, hraboš polní, veverka obecná, bobr evropský, dikobraz obecný

dobře běhá, skáče, plave a potápí se; POTKAN žije v městských kanálech a stokách, na skládkách, ve skladech, proniká i do lidských příbytků; dobře běhá, skáče, plave a potápí se; je to noční hlodavec, žije ve velkých skupinách, v nichž panují přísná pravidla, velmi rychle se množí; může přenášet nebezpečná onemocnění, proto člověk přemnožené potkany hubí otrávenými návnadami (deratizace); 1

KRYSA OBECNÁ vypadá podobně jako potkan, pochází z indomalajské oblasti a prostřednictvím lodní dopravy se rozšířila po celém světě; vyskytuje se spíše na suchých místech, někdy i v potravinářských skladech; je menší než potkan, na rozdíl od něho má krysa větší ušní boltce a ocas delší než tělo; 2

Zajíci tvoří samostatnou skupinu savců, stavbou těla a způsobem života se podobají hlodavcům; stejně jako hlodavci mají hlodavé zuby, ale v horní čelisti mají zajíci dva páry řezáků, zatímco hlodavci pouze jeden; zajíci nemají tak obratné přední končetiny jako hlodavci, nemohou si jimi přidržovat potravu; patří sem: zajíc polní, králík divoký 3

žije na polích a loukách, vyhrabává si mělkou prohlubeň, ve které spí; ZAJÍC POLNÍ žije na polích a loukách, vyhrabává si mělkou prohlubeň, ve které spí; mláďata se rodí dobře vyvinutá a vidí, brzy po narození dokážou běhat; zajíců u nás ubývá vlivem znečištěného prostředí; 4

Šelmy přizpůsobily se životu v různých prostředích, žijí od tropických pralesů až po polární oblasti, na pevnině i v moři, v přírodě se nacházejí na konci potravních řetězců; mají pružné a svalnaté tělo, pohybují se rychle a mrštně, k lovu živé kořisti jsou vybaveny dobrým sluchem, čichem, zrakem i hmatem; na nohou mají drápy, součástí jejich chrupu jsou mohutné a ostré špičáky, které používají ke zpracování kořisti; většina šelem loví za setmění nebo v noci; 5

PSOVITÉ – vlk obecný, liška obecná Rozlišujeme šelmy: PSOVITÉ – vlk obecný, liška obecná KOČKOVITÉ – rys ostrovid, lev, tygr, levhart, jaguár, gepard LASICOVITÉ – lasice kolčava, lasice hranostaj, kuna skalní, kuna lesní, tchoř tmavý, jezevec lesní, vydra říční MEDVĚDOVITÉ – medvěd lední, medvěd hnědý, panda velká HYENOVITÉ – hyena žíhaná 6

je předkem psa domácího, živí se různými savci; VLK OBECNÝ je předkem psa domácího, živí se různými savci; žije ve smečce s přísným řádem; vlk byl odjakživa pronásledován, přestože neexistuje doklad o tom, že bezdůvodně napadl člověka; na našem území byl vyhuben a znovu se k nám zatoulal v 70. letech 20. století ze Slovenska a z Polska; dnes je chráněným druhem; 7

vyskytuje se vzácně v Beskydech, Jeseníkách a na Šumavě; RYS OSTROVID vyskytuje se vzácně v Beskydech, Jeseníkách a na Šumavě; na svou kořist číhá na stromě a zmocňuje se jí až několikametrovým skokem; je chráněným druhem; 8

má velmi hustou srst, která ji chrání před prochladnutím; VYDRA ŘÍČNÍ je to jediná lasicovitá šelma přizpůsobená životu na březích vod a ve vodě; má velmi hustou srst, která ji chrání před prochladnutím; ve vodě plave pomocí zadních nohou a ocasu; hlavní složku její potravy tvoří ryby; je chráněna zákonem; 9

je to naše největší šelma, žije v Beskydech; MEDVĚD HNĚDÝ je to naše největší šelma, žije v Beskydech; je to všežravec, živí se převážně rostlinami, lesními plody a hmyzem, dokáže ale ulovit i srnce nebo jelena; kromě Evropy žije i v Asii a Severní Americe; zimu tráví v úkrytech a samice v té době rodí mláďata; u nás je medvěd chráněn zákonem; 10

Opakování Jmenujte znaky hlodavců. Mají jeden pár hlodavých zubů v každé čelisti, mají velkou rozmnožovací schopnost, dobře vyvinutý sluch a čich. Které zástupce hlodavců znáte? Myš domácí, potkan, krysa obecná, křeček polní, sysel obecný, hraboš polní, veverka obecná, bobr evropský, dikobraz obecný. Jmenujte základní znaky šelem. Pohybují se rychle a mrštně, mají dobrý sluch, čich, zrak i hmat. Mají ostré drápy, ostré a mohutné špičáky. Jaké druhy šelem rozlišujeme? Psovité, kočkovité, lasicovité, medvědovité a hyenovité.

Popište rysa ostrovida. Popište zajíce polního. Opakování Popište rysa ostrovida. Vyskytuje se vzácně v Beskydech, Jeseníkách a na Šumavě, na svou kořist číhá na stromě a zmocňuje se jí až několikametrovým skokem, je chráněným druhem. Popište zajíce polního. Žije na polích a loukách, vyhrabává si mělkou prohlubeň, ve které spí, mláďata se rodí dobře vyvinutá a vidí, brzy po narození dokážou běhat, zajíců u nás ubývá vlivem znečištěného prostředí.

Použité zdroje: WildRat. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit. 2014-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WildRat.jpg Roofrat Hagenbeck 02. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2014-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roofrat_Hagenbeck_02.jpg Conejo astronomo1. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2014-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Conejo_astronomo1.jpg 01-sfel-08-009a - crop. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2014-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:01-sfel-08-009a_-_crop.jpg Lion waiting in Namibia. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2014-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lion_waiting_in_Namibia.jpg Siberischer tiger de. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2014-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Siberischer_tiger_de.jpg Redwolf. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2004 [cit. 2014-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Redwolf.jpg Lynx lynx poing. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2014-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lynx_lynx_poing.jpg Loutre2. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit. 2014-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Loutre2.jpg Brown bear (Ursus arctos arctos) running. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit. 2014-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brown_bear_(Ursus_arctos_arctos)_running.jpg 16