Jak pracovat s učebnicí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Advertisements

Úvod do studia dějepisu
Historická období a historické prameny
MĚŘENÍ ČASU PhDr. Jana Žáková.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Úvod do učiva dějepisu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Historické prameny.
Periodizace dějin 6. ročník.
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Historické prameny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
6. ročník Pravěk.
HISTORICKÉ PRAMENY A JEJICH UCHOVÁVÁNÍ
Instituce zpracovávající historické prameny
Orientace v čase, časová osa/přímka
Středověk Úvod.
Historické pojmy, prameny
Práce s časovou osou 6. třída.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VY_52_INOVACE_Prv.3.22_Dávná minulost _pracovní list
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
I. Starověké středomoří
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ÚVOD DO DĚJEPISU PhDr. Jana Žáková.
Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Úvod do vyučování dějepisu
Vnímání historického času
Dějepis Úvod do dějepisu Pavel Šupka
ZÁKLADNÍ POJMY §História - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti = dějepis.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Úvod do učiva dějepisu Zdroj: Ref Number: Photographer: Ian BrittonIan Britton Tags: southern england stonehenge world heritage.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_6_ ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu II. (pomocné vědy historické, datum, letopočet,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
Dějepis pro 6. ročník.  Název: Dějepis 6.ročníku – Úvod do pravěku  Šablona: III/2  Číslo: 63  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Dějepis – 6. ročník. Minulost, dějiny, dějepis a historie minulost = všechno, co se odehrálo do současnosti dějiny = minulost lidstva, část minulosti;
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Úvodní hodina dějepisu Uspořádání učebnice Časová osa Prameny 9. ročník.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Opakování národních dějin (1)
Požadavky na splnění předmětu
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_01
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Úvod do dějepisu HISTORICKÉ PRAMENY 6.ROČNÍK.
Časová osa, periodizace dějin
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Úvod do učiva dějepisu.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ÚVOD DO DĚJEPISU.
Transkript prezentace:

Jak pracovat s učebnicí dva druhy textu: na bílém podkladě základní učivo : v barevném pruhu rozšiřující učivo, zajímavosti, zamyšlení, námět na referát za kapitolami otázky a úkoly k porozumění a procvičení od pravěku na horním okraji časová osa k lepší představě o minulosti uvedeny obrázky, fotografie, mapy

Úvod do dějepisu Nutnost znát termíny (odborná slova) Dějiny jsou minulostí lidstva, jsou jen částí minulosti, jsou to, co dokážeme o životě předků zjistit. Dějepis je školní předmět o významných událostech dějin. Historie je věda zabývající se dějinami, dějiny zkoumají historici.

Dějepis umožňuje: znát události lidských dějin rozumět příčinám událostí pochopit příčiny současných problémů a konfliktů chápat důsledky událostí pochopit souvislosti rozumět politice vážit si odkazu předků

Historické prameny= zdroje historického poznání 1. Hmotné (nástroje, nádoby, zbraně, nábytek, budovy, oděvy, šperky, kosterní pozůstatky, …) 2. Písemné (knihy, listiny, smlouvy, dopisy, …) 3. Obrazové (umělecké předměty: obrazy, sochy, mapy, …)

Zařízení uchovávající prameny 1. Muzea (hmotné, výstavní prostory= expozice, muzejní sklady= depozitáře) 2. Galerie (umělecké předměty) 3. Knihovny (písemné tištěné prameny, studovna) 4. Archivy (netištěné písemné prameny, badatelna)

Okolnosti práce s písemnými prameny písmo i jazyk se mění nutno znát latinu a němčinu ověření hodnověrnosti sdělení z dalšího pramene (k vyloučení omylu, přehlédnutí, záměrné dezinformace) informace z internetu je nutné ověřit v encyklopedii nebo odborné publikaci

Archeologie= věda, která zkoumá hmotné prameny Při zkoumání obrazových pramenů zjišťujeme co, jak a proč znázorňují Mapy informují o představě lidí o světadílech, o hranicích států, o existenci měst

Počítání času Lineární= od pevného začátku v minulosti, např. od narození Krista, od 1. olympiády, od založení Říma, od útěku Mohameda z Mekky Cyklické= podle střídání ročních období jako sled opakujících se událostí, podle jmen úředníků, podle let vlády panovníka My vnímáme čas lineárně, znázorňujeme ho jako přímku (časovou osu)

Počítání času Čas stále plyne stejným směrem – zleva doprava Události před naším letopočtem od začátku letopočtu odečítáme Pokud nevíme přesný rok události, datujeme jen tisíciletí nebo století (pravěk a starověk) Počítání století: 2. století= 101 - 200 2. století př. n. l. = 200 – 101 Další způsoby datace: začátek nebo konec století, první nebo druhá polovina století, první, druhá, třetí nebo poslední čtvrtina století před. n. l. = r. 590 př. n. l. je na začátku 6. století n. l. = r. 590 je na konci 6. stol.

Počítání času Země vznikla před 4 miliardami let. Lidské dějiny jsou nepatrnou chvílí ve srovnání se vznikem Země. Nejdelší bylo období vývoje člověka, po vzniku zemědělství se vývoj zrychlil.

Periodizace dějin= rozdělení do období důvodem snaha se v různorodém a dlouhém období vyznat 1. pravěk (vznik člověka – vznik písma) 2. starověk (končí r. 476 - zánikem západořímské říše) 3. středověk (končí r. 1648 – konec 30leté války, nebo 1453 – Turci dobyli Konstantinopol nebo 1492 Kolumbus doplul do Ameriky) 4. novověk (do 1918 – konec 1. světové války) 5. dějiny nejnovější (20. století)