Další typy dopravních problémů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Literatura Kosková: Distribuční úlohy I
Advertisements

NEJKRATŠÍ CESTY MEZI VŠEMI UZLY
Dopravní úloha Literatura Kosková I.: Distribuční úlohy I.
Zajímavé aplikace teorie grafů
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
Diskrétní matematika Opakování - příklady.
Aplikace teorie grafů Základní pojmy teorie grafů
Dynamické rozvozní úlohy
Lineární algebra.
Okružní dopravní problém
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 8/14.
Kinematika 2. DRÁHA Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0202.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
Burzovní graf Vytvořte burzovní graf, ve kterém se uvádí objem obchodované akcie, maximální a minimální cena, konečná cena.
Gaussova eliminační metoda
Prezentace produktu Microsoft Excel. ČAS Vrátí číslo, které představuje určitý čas. Toto číslo vrácené funkcí ČAS je desetinné číslo v rozmezí od 0 do.
Dopravní charakteristiky
SAM Přehled témat.
Trasování lesních cest
Vypracovala Daniela Helusová Mt – Ov pro SŠ
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
2 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Podle řídící proměnné proveď n-krát příkaz P1.
Další typy dopravních problémů
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ
Účetní odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
I N S T I T U T D O P R A V Y VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní 17. listopadu 15; Ostrava – Poruba tel.: ; 5210
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ
Pythagorova věta 8. ročník
ProgeCAD Modifikace prvků.
Rozpoznávání v řetězcích
Přímá a nepřímá úměrnost - opakování
Problém obchodního cestujícího a příbuzné úlohy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B4 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
Základy pedagogické metodologie
Matice přechodu.
Vyhledávání vzorů (template matching)
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Radim Farana Podklady pro výuku
Problém obchodního cestujícího Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
EMM21 Ekonomicko-matematické metody 2 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
Autor DP:Bc. Pavel Hájek Vedoucí DP:Ing. Jiří Čejka, Ph.D. Oponent DP:Ing. Vladimír Faltus, Ph.D. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Řešení rozvozních úloh Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Složitost algoritmu Vybrané problémy: Při analýze složitosti jednotlivých algoritmů často narazíme na problém, jakým způsobem vzít v úvahu velikost vstupu.
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Simplexová metoda.
Kilometr - jednotka délky
Rozmístění středisek obsluhy v dopravní síti Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Operační výzkum Lineární programování Dopravní úloha nevyrovnaná.
Slovní úlohy o pohybu postup na konkrétním příkladu
Lineární programování
Mgr. Radka Pospíchalová
Maximální propustnost rovinné dopravní sítě
CW-057 LOGISTIKA 35. PŘEDNÁŠKA Lineární programování - 5 Leden 2017
Jednostupňová dopravní úloha
Maďarská metoda Kirill Šustov Michal Bednář Stanislav Běloch
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výpočet rychlosti. Obvod Země je přibližně km. Jakou rychlostí se Země otáčí? st v =v =v =v = v = = km 24 h v = 1667 km/h km h Země se.
Toky v sítích.
ProgeCAD Modifikace prvků.
Stručné poznámky k opakování PIS1 - PIS2-druhá část
Induktivní statistika
ProgeCAD Modifikace prvků.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Dopravní úloha.
Transkript prezentace:

Další typy dopravních problémů

Přiřazovací problém Stejný počet dodavatelů a spotřebitelů (m) Čtvercová matice sazeb Přiřazení 1:1 Silně degenerovaná řešení Maďarská metoda

Příklad Navrhněte plán rozvozu aut do garáží tak, aby celková ujetá vzdálenost byla minimální. V tabulce jsou vzdálenosti mezi auty a jednotlivými garážemi v kilometrech.

Maďarská metoda 1) Primární redukce – od každé řady odčítáme hodnou minimálního prvku 2) Vybíráme nezávislé nuly a vedeme krycí čáry - nula je nezávislá, je-li jediná v řádku nebo sloupci - krycí čáru vedeme přes řadu, která je kolmá na řadu nezávislé nuly 3) Je-li počet krycích čar menší než m => sekundární redukce: - vybereme minimum z nepřeškrtnutých prvků - toto minimum odečteme od nepřeškrtnutých polí - 1x přeškrtnutá pole necháme beze změny - 2x přeškrtnutá pole – k těmto minimum přičteme Zpěk k bodu 2 tak dlouho, dokud počet krycích čar není roven m

Okružní dopravní problém Problém pošťáka, problém obchodního cestujícího Dána síť míst, která je potřeba projít tak, že do každého místa se jde právě jednou skončí se tam, odkud se začalo (uzavře se okruh) Minimalizuje se délka trasy Přibližné řešení Metoda nejbližšího souseda Vogelova aproximační metoda

Příklad Naplánujte trasu návštěv vybraných měst v ČR tak, aby celková ujetá vzdálenost byla minimální. Přepravní vzdálenosti jsou v tabulce:

Metoda nejbližšího souseda Stanoví se výchozí místo pro tvorbu okruhu Přejde se k místu, které je nejbližší místu aktuálnímu (nesmí se do výchozího ani tam, kde už jsme byli) Postup se opakuje tak dlouho, dokud se nevrátíme do výchozího místa Prověřit všechna místa jako výchozí

Vogelova aproximační metoda Podobná jako v JDÚ Výpočet diferencí v každé řadě Do řešení se zařazuje přednostně nejvýhodnější trasa z řady s maximální diferencí Pozor na předčasné uzavírání okruhu