Boris Vian.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Advertisements

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Autor: Pokorná Martina
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Portréty literárních osobností světové literatury
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Victor Hugo ( ).
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Osobnosti národního obrození
Portréty literárních osobností světové literatury.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.17_Jagues Prevért, bajka, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková.
Guy de Maupassant
Písničkáři 2. poloviny 20. století
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
MARIA-Luisa houzarová
3. Pozdně romantické ideály 1. Na sklonku slávy Žít osaměle !... Jaká trýzeň! Stendhal.
Emil František Burian
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Francouzská hudba Ema Veselá, tercie.
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
. „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je nejchudší.“ „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: Základní škola a mate ř ská škola Doma ž lice, Msgre B. Staška 232, p ř ísp ě vková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_28_Karel.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Karel Čapek - cestopisy
Prezentace od Mervina Flandery
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20
Zařazení naučné stezky do výuky zeměpisu
Alexandr Sergejevič Puškin
Jan Neruda Open Presentation.
Miloš Forman AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Spisovatelé dětské literatury
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Albert Camus ( ).
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

Boris Vian

Obsah Život Tvorba literární Tvorba písňová

Boris Vian byl Francouzský prozaik Novinář Jazzový hudební skladatel Dramatik Písničkář Herec Malíř Kritik Překladatel Scenárista Člen kolegia patafyziky

Životopisná data Narodil se v roce 1920 ve městě Hauts-de-Seine poblíž Paříže Zemřel v roce 1959 při promítání svého filmu následkem zástavy srdce Zpět na obsah

Rodiče Borise Viana

Literární tvorba - romány Naplivu na vaše hroby (J'irai cracher sur vos tombes) Pěna dní (L'Écume des Jours) U mrtvých na barvě kůže nesejde Zabte ošklivé Holky nemaj ponětí Srdcerváč Podzim v Pekingu Červená tráva Nechce se mi zhebnout Zpět na obsah

Prodej tří nejoblíbenějších románu (údaje jsou smyšlené)

Literární tvorba - povídky Rozruch v Adenách (Troubles dans les Andains) Motolice a plankton Mravenci (Les Fourmis) Flanďákova koupel Vlkodlak Podšité chvilky

Písňová tvorba - šansony Vianovou nejznámnější písní se pravděpodobně stala Le Déserteur Vyjadřuje v ní svůj protest proti válce v Alžírsku Ve Francii byla původně zakázána Českou verzi nazpíval Jaromír Nohavica podle překladu Miloše Rejchrta, tuto verzi můžete právě teď slyšet Boris Vian napsal mnoho šansonů, a ty nejznámější v roce 1955 nahrál Jimmy Walter se svou skupinou V českém překladu J. Dědečka jsou v současné době použity v kabaretu Vian-Cami v Divadle v Dlouhé Zpět na obsah

Čtyři verze písně Le Déserteur Interpret Rok vzniku odkaz Jimmy Walter se skupinou 1955 Le Déserteur (1955) Peter, Paul and Mary 1971 Le Déserteur (1971) Joan Baez 1983 Le Déserteur (1983) Jaromír Nohavica Le Déserteur (1983) česky

La fin

Fotografie použity se svolením google.com Scénář a režie Stanislav Hampl Střih PowerPoint Zvuk DOLBY SURROUND Fotografie použity se svolením google.com Použity písně: Le Déserteur (1954), Jimmy Walter se skupinou Pánové nahoře (1983), Jaromír Nohavica ©Stanleys Studios™