PŘEDMĚT FINANČNÍ SPRÁVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_121.
Advertisements

Obecná část finančního práva II
Obecná část finančního práva II
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Veřejná moc a veřejná správa
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Daňová teorie a politika
ÚVOD DO FINANČNÍ SPRÁVY
Soustava veřejných rozpočtů II.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Kontrola veřejné správy
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Samostatnost centrální banky. Samostatnost = nezávislost na vládě – je upravena zákonem CB musí respektovat aktuální ekonomickou situaci a celkovou hospodářskou.
FINANČNÍ SPRÁVA specifický úsek veřejné správy jehož posláním je péče o materiální základ poskytování veřejných statků a dozor (dohled) nad finančními.
Rozpočty územních samosprávných celků
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Finanční a rozpočtové právo
Finanční a rozpočtové právo
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Státní správa.
Systém organizace finanční správy
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
CHARAKTERISTIKA FINANČNÍHO PRÁVA
Veřejné bankovní právo ČNB a dohled
FINANČNÍ SPRÁVA Petr Mrkývka © 2012.
Ekonomické aspekty veřejné správy
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_95 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
NEFISKÁLNÍ ČÁST FINANČNÍHO PRÁVA
Obecná část finančního práva II 16. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 36.
Správa v resortu MFČR Dana Šramková Petr Mrkývka.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6016 NázevCentrální banky Téma hodinyBanky PředmětZáklady finanční.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA MICHAELA KARÁSKOVÁ FILIP CULEK.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Česká národní banka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obecná část finančního práva III
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Obecná část finančního práva II
Základy teorie finančního práva 2
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
Česká národní banka.
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Základy teorie finanční správy
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Česká národní banka.
Veřejné Finance.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecná část rozpočtového práva III
Veřejné bankovní právo
Obecná část rozpočtového práva III
Dozorové postupy a následky porušení finančního práva
Transkript prezentace:

PŘEDMĚT FINANČNÍ SPRÁVY Petr Mrkývka Brno

Finanční správa Prastaré pojítko mezi financemi a veřejnou správou, správním právem a finančním právem. Merkl: pomocná funkce - slouží realizaci ostatních činností státu, negoval její samostatnost (Merkl, A. Obecné právo správní. Díl II. Praha – Brno: Orbis 1932) X Pošvář: samostatný díl veřejné správy Siblík: nástroj zajišťování dostatku peněžních prostředků pro státní správu, ale také jako bankovní dohled, dohled nad spořitelnami a pojišťovnami, správu majetku státu … (1947)

Pojetí finanční správy Stejně je možné pojímat celou veřejnou správu i jednotlivé její díly Finanční správa je specifickým a výjimečným dílem veřejné správy – v čem? ►

Specifika a výjimečnost finanční správy Finanční správa je nástrojem realizace finančního práva za podmínky, že zákonodárce předpokládá pro uskutečnění finančního práva formy a metody vlastní veřejné správě. Finanční správa je výjimečná svým předmětem, svojí právní regulací a tím, …. že je všude! ►

Předmět finanční správy Obecný: široká škála společenských vztahů, do kterých veřejná moc ingeruje s užitím forem a metod vlastních veřejné správě FS: společenské vztahy regulované normami finančního práva, do kterých veřejná moc ingeruje s užitím forem a metod vlastních veřejné správě

Předmět finančního práva Předmět finanční správy > Předmět finanční správy Ne všechny společenské vztahy tvořící předmět finančního práva jsou přímo vystaveny působení veřejné správy. Ne všechny normy finančního práva jsou realizovány formami a metodami veřejné správy.

Předmět finančního práva Společenské vztahy, které vznikají, realizují se a zanikají: V procesu tvorby, rozdělování a užití veřejných peněžních fondů, V souvislosti s fungování peněžního systému, V rámci veřejnoprávních ingerencí do finančního trhu. (segmenty klasického pojetí finančního práva)

Tyto společenské vztahy jsou regulovány normami finančního práva s využitím metody založené na administrativně právní metodě regulace: Formy, metody, cíle, instituty a instituce veřejné správy.

Šíře předmětu finanční správy Je dána šíří záběru finančního práva ► ►různorodost forem a metod správních ingerencí ►institucionální rozmanitost ►obtížná systematizace ►dekoncentrace vykonavatelů finanční správy.

Prostředí realizace finanční správy

Podřazení segmentů finanční správy Primární FS: speciální dekoncentráty – ÚFO, CSČR, ČNB Sekundární FS: svěřený výkon finanční správy v návaznosti na primární předmět správy, resp. Primární účel existence instituce, nerespektuje se dělba moci. Př.: výkon finanční správy soudy – správa veřejných financí, správa majetku …

Alois Rašín první ministr financí ČSR (1867-1923) předseda bankovního výboru Bankovního úřadu MF autor recepční normy měnová reforma 1919

Působnost ministerstva zákon č. 2/1969 Sb. v platném znění § 4

Správa státního rozpočtu státní rozpočet, státní závěrečný účet, státní pokladna ČR

Správa finančního trhu finanční trh ochrana spotřebitele na finančním trhu x dohled (ČNB)

Správa měny regulace vydávání elektronických peněz zavedení eura platební styk

Správa veřejných příjmů daně poplatky clo daňové poradenství

Hospodářská správa finanční hospodaření hospodaření s majetkem státu privatizace

Účetnictví metodika účtové osnovy zjištění účetních záznamů pro potřeby státu včetně sestavování účetních výkazů za ČR podle zákona o účetnictví

Kontrola finanční kontrola přezkoumání hospodaření ÚSC audit

Devizová správa devizový orgán pro rozpočtovou sféru (sektor veřejných financí) ochrana zahraničních investic

Hazard tomboly loterie hry sázky apod.

Státní podpora příspěvek ke stavebnímu spoření příspěvek na penzijní připojištění

Správa cen ceny legalizace výnosů z trestné činnosti mezinárodní sankce subvencovaný import

Legislativní činnost legislativní součinnost s ČNB: měna a peněžní oběh postavení ČNB

Reprezentant členství ČR OECD EU ad. X ČNB

Koordinační funkce příjem zahraniční pomoci

Organizační struktura - sekce

Česká národní banka

Charakteristika ČNB Právní forma: osoba veřejného práva sui generis Vznik: ze zákona, k 1.1.1993, rozdělením SBČS Ústřední banka České republiky Orgán dohledu nad finančním trhem s kompetencemi správního úřadu Sídlo: Praha Nezávislá na vládě Bez zákonodárné iniciativy

Historie Rakouská národní banka 1816-1878 Rakousko-uherská banka 1878-1922 (1919) Bankovní úřad při MF 1918-1926 Zákon č. 370/1920 Sb.z.n. Národní banka Československá – 1926-1939; 1945-1950 Národní banka pro Čechy a Moravu; Slovenská národná banka 1939-1945 Zákon č. 31/1950 Sb. Státní banka československá – 1950-1992 Zákon č. 6/1993 Sb. Česká národní banka (zákon č. 566/1992 Zb. Národná banka Slovenska)

Hlavní cíl činnosti ČNB Podle článku 98 Ústavy ČR a zákona č.6/1993 Sb., o ČNB, ve znění pozdějších předpisů péče o cenovou stabilitu. Dosažení a udržení cenové stability, tj. vytváření nízkoinflačního prostředí v ekonomice ► vytváření podmínek pro udržitelný hospodářský růst nezávislost je předpokladem účinnosti měnových nástrojů vedoucích k cenové stabilitě

ČNB a hospodářská politika vlády ČNB ze zákona podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády (vedlejší cíl), za podmínek: pokud není v rozporu s cílem hlavním.

Realizace cílů určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled. další činnosti podle zákona o ČNB a dalších právních předpisů.

Personální Institucionální Funkční Finanční Nezávislost ČNB Personální Institucionální Funkční Finanční

Personální nezávislost omezení politických ingerencí do personálního obsazení BR Taxativní výčet důvodů odvolání člena BR

Institucionální nezávislost BR při plnění svých zákonem stanovených cílů a výkonu svých dalších činností nesmí přijímat ani vyžadovat pokyny od prezidenta, parlamentu, vlády či jakýchkoli jiných subjektů.

Funkční nezávislost Relativní autonomie ČNB při formulování inflačních cílů a nástrojů k jejich dosažení. Kurzový režim je sice ČNB povinna stanovovat po projednání s vládou, ale nesmí tím být ohrožen její hlavní měnový cíl. O zásadách a opatřeních měnové a fiskální politiky se ČNB a vláda vzájemně informují

Finanční nezávislost zákaz přímého financování veřejného sektoru a jím řízených subjektů. ČNB má vlastní rozpočet schválený BR externí audit výsledku hospodaření roční zpráva o výsledku hospodaření ►parlamentu info veřejnosti o pozici ČNB

Bankovní rada ČNB Nejvyšší řídící orgán ČNB Určuje měnovou politiku a nástroje pro její uskutečňování a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních České národní banky Další působnost: a)stanoví zásady činnosti a obchodů České národní banky, b)schvaluje rozpočet České národní banky, c)stanoví organizační uspořádání a působnost organizačních jednotek České národní banky, d)stanoví druhy fondů České národní banky, jejich výši a použití, e)vykonává práva a povinnosti zaměstnavatele vyplývající z pracovněprávních vztahů vůči zaměstnancům České národní banky. g)stanoví mzdové a další požitky guvernéra h) rozhoduje v II.instanci (rozklad)

Struktura bankovní rady 7 členů guvernér 2 viceguvernéři 4 členové BR http://www.cnb.cz/cs/o_cnb/bankovni_rada/clenove_bankovni_rady/index.html

Člen BR jmenuje a odvolává prezident republiky funkční období 6 let (max 2x)

Organizační struktura ČNB Ústředí v Praze Pobočky

Pobočky Brno České Budějovice Hradec Králové Ostrava Plzeň Praha Ústí nad Labem