Jak zahájit spolupráci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Advertisements

1 Jak zahájit spolupráci se SK ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NK ČR Praha – června 2009 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
1 Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Městská knihovna Náchod, 18. dubna 2007 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
ŠKOLENÍ SVK Plzeň Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Služby Souborného katalogu ČR.
ŠKOLENÍ VK Olomouc 20. září 2006 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 –staré tisky pro účastníky SK ČR Muzeum umění Olomouc - Arcidiecézní muzeum Kroměříž června 2012.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Seriály v Souborném katalogu ČR Miroslava Kendeová.
Seriály v Souborném katalogu ČR Miroslava Kendeová 6. listopadu 2015.
Centrální adresář knihoven On-line aktualizace údajů v bázi CADR Úvod ke školení Školení pro knihovny Karlovarského kraje Krajská knihovna Karlovy Vary,
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení pro pověřené knihovny KVK Liberec Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Školení AACR2 – staré tisky pro účastníky SK ČR Národní technické muzeum Praha Běla Moravcová Národní knihovna ČR.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
1 Základy spolupráce se Souborným katalogem ČR Národní knihovna Praha – 23. října 2007 Školení pro knihovny s knihovnickým systémem od fa Lanius Eva Svobodová.
1 Služby Souborného katalogu ČR Školení pro knihovny Jihočeské univerzity České Budějovice Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
37. seminář knihovníků muzeí a galerií září 2013 Eva Svobodová - Miroslava Kendeová Národní knihovna ČR.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NTM ČR Praha – května 2011 Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Seriály v Souborném katalogu ČR Knihovny současnosti Seč 2004 Danuše Vyorálková.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR ŠKOLENÍ pro knihovníky v kraji Vysočina Havlíčkův Brod 18. května 2010.
Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, 27. listopadu 2015 PhDr. Eva Svobodová Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2015.
Porada profesionálních knihoven Středočeského kraje Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Praha, Krajský úřad –
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Souborný katalog ČR - záměry na rok 2010 Seminář k on-line službám knihoven , NTK Praha Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Vyplnění a finalizace žádosti zjednodušeného projektu v IS KP14+ (Informační systém konečného příjemce) Výzva OPVVV 02_16_ , Kralice na Hané.
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Věcné autority v roce 2016
- možnosti stahování záznamů
Souborný katalog ČR – nástroj a výsledek spolupráce mezi knihovnami
Seriály v Souborném katalogu ČR
Smlouva o spolupráci na Souborném katalogu ČR
Smlouva o spolupráci na Souborném katalogu ČR
jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami
Souborný katalog ČR v roce 2016
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb
Přístupový systém aneb kontrola vstupů
Jak zahájit spolupráci se SK ČR
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Seriály v Souborném katalogu ČR
Souborný katalog ČR v roce 2011
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Souborný katalog ČR a Městská knihovna Jaroměř
Souborný katalog ČR Seriály
Souborný katalog ČR v roce 2014
Seriály v Souborném katalogu ČR
Sémantické aspekty katalogizace. II
Online spolupráce se Souborným katalogem ČR
Národní Technická Knihovna
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
Katalogizace beletrie pro knihovny ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Jak zahájit spolupráci
Jak přispívat do Souborného katalogu ČR
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Souborný katalog ČR v roce 2017
Souborný katalog ČR v roce 2018
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Souborný katalog ČR a báze ANL
Fond malých projektů Školení pro Konečné uživatele Zlín
Transkript prezentace:

Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?

Jaké jsou formy spolupráce na budování SK ČR? dodávání dat v elektronické podobě aktualizace periodik (pomocí seznamu) aktualizace periodik (on-line pomocí interaktivního formuláře) zasílání katalogizačních lístků (CEZL) aktualizace dat o knihovně v bázi ADR – Adresáři knihoven a informačních institucí

Jak zahájit spolupráci ? vyberte formu spolupráce …… a kontaktujte nás 

Vybrali jste si dodávání záznamů ? Kontaktujte helena.wagnerova@nkp.cz nebo skc@nkp.cz www.caslin.cz

Jak se konkrétně začíná ? Zasláním vzorku dat cca 50 záznamů z vašeho katalogu (disketa, FTP …) helena.wagnerova@nkp.cz Nebojte se zjistit, jak jste dobří !

Co je třeba splnit ? Standardy! výměnný formát UNIMARC /MARC 21 standard pro jmenné zpracování - ISBD pravidla pro jmenné zpracování - AACR2 pro věcné zpracování - notace MDT (konspekt) Instrukce - stanoví strukturu a obsah záznamu k dispozici od počátku sběru tištěné monografie (1994 návrh, 1996 schválení) speciální dokumenty (1998 návrh, 1999 schválení) tištěné seriály (1998 návrh, 1999 schválení)

V jakém formátu přijímá SK ČR data ? MARC21 - exportní soubor Aleph500 MARC21 - ISO 2709 UNIMARC - exportní soubor Aleph500 UNIMARC - exportní soubor Aleph300 UNIMARC - ISO 2709 UNIMARC řádkový

V jakém kódování češtiny přijímá SK ČR data ? Unicode UTF-8 PC Latin 2 (+ GIZMO) kód Kamenických (+ GIZMO) ISO 8859-2 (+ GIZMO) CP-1250 (+GIZMO)

… období testování dat - TRPĚLIVOST !

Po ukončení testování dat … správce souborného katalogu přidělí záznamům kvalitativní váhu, která je při každém importu znovu automaticky kontrolována dohoda o frekvenci zasílání dat – záleží na účastníkovi (… týden, 14 dní, měsíc ….) podpis smlouvy o spolupráci mezi Národní knihovnou ČR jako správcem souborného katalogu a knihovnou jako novým účastníkem souborného katalogu (chystá se nová Koncepce SK ČR – nová smlouva )

Kvalita záznamu = váha více informací najdete na : www.caslin.cz váha vyjadřuje kvalitu záznamu váha je důležitá při deduplikaci záznamů základní váhu přiděluje správce SK ČR (4..6..8..10) na základě vstupní analýzy dat (testování dat) Maximální výše 18 více informací najdete na : www.caslin.cz

Bonusové body při importu se může základní váha u jednotlivých záznamů zvyšovat o bonusové body + 2 b. za přítomnost podpole 7, které signalizuje autoritní podobu jmenného záhlaví (=podpole 3 Unimarc) + 1 b. za přítomnost pole 020/022/024 (=010/011/013 Unimarc) + 1 b. za přítomnost některého z polí bloku 7XX s podpolem t (=některá pole bloku 4XX Unimarc) + 1 b. za přítomnost pole 080 nebo 072 (= 675 nebo 615 Unimarc) + 1 b. za přítomnost jakéhokoli pole věcného popisu se slovním vyjádřením (blok 6XX nebo 964) + 1 b. za podpole 2 v poli 650 (606 Unimarc) s obsahem vyjadřujícím, že jde o některý ze schválených systémů + 1 b. za anglické ekvivalenty v polích bloku 6XX (2. indikátor 9) 

Statistiky o importech zaslané/přijaté záznamy záznamy přijaté jako originální / duplicitní výpisy chyb v jednotlivých záznamech Statistiky najdete na adrese: http://sigma.nkp.cz/web/skc/sigla/sigla.htm: Konkrétní příklad statistiky JVK v Českých Budějovicích: http://sigma.nkp.cz/web/skc/cba001/cba001.htm

Jaké jsou další formy spolupráce na budování SK ČR? aktualizace periodik (pomocí seznamu) aktualizace periodik (on-line pomocí interaktivního formuláře) zasílání katalogizačních lístků (CEZL) aktualizace dat o knihovně v bázi ADR – Adresáři knihoven a informačních institucí

Kontaktní adresy Navázání spolupráce : eva.svobodova@nkp.cz KONZULTACE Pro dodávání dat helena.wagnerova@nkp.cz nebo skc@nkp.cz Knihy a speciální druhy dokumentů katerina.hajna@nkp.cz Periodika dana.vyoralkova@nkp.cz MVS zdenka.manouskova@nkp.cz Adresář – ADR lydia.vitova@nkp.cz K www stránkám: www.caslin.cz jiri.krebes@nkp.cz

Děkujeme za pozornost „Možné je všechno, nemožné trvá jen o něco déle“. (Brown, Dan: Digitální pevnost)