NÁZEV: Jan Lucemburský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Advertisements

Přemyslovští králové a jejich doba
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
„slepý král“ „král cizinec“
Vrchol přemyslovského státu
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
Poslední Přemyslovci Pro žáky 7. ročníku ZŠ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vyřaď a objasni, co nepatří do řady:
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VY_32_INOVACE_1D.7.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Lucemburkové na českém trůnu
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Nástup Lucemburků na český trůn
Autor: Mgr. Ilona Nováková
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Románské památky v Čechách
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Vznik Svaté říše římské
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
České země v době Přemyslovců 4. ročník
Jan Lucemburský.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
Lucemburkové v Čechách I Autor: Mgr. Václav PražákDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_02_05.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Nástup Lucemburků na český trůn
Nástup Lucemburků na český trůn
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Za vlády přemyslovských králů 2
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Přemyslovci - opakování
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ELIŠKA PŘEMYSLOVNA.
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Obchodní akademie, Střední odborná škola
zpracovaný v rámci projektu
Poslední Přemyslovci III
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát za Přemyslovců - opakování.
Transkript prezentace:

NÁZEV: Jan Lucemburský NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jan Lucemburský TEMA: Lucemburkové ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/04.0031

Opakování Přemysl Otakar I. Václav I. Přemysl Otakar II. Václav II. Václav III. Slavná přemyslovská dynastie vymřela po meči. V učebnici najděte kapitoly, které se zabývají vládou posledních Přemyslovců. Ke každému z panovníků na tabuli napište čin, který považujete za nejvýznamnější v jeho životě.

Přiřaďte k sobě datum, událost a osobu, aby jste utvořili správnou trojici. Přemysl Otakar I. 1306 Ražba pražského groše Václav III. 1300 Bratrovražda Přemysl Otakar II. 935 Bitva na Moravském poli Boleslav II 1085 První král Vratislav I. 1212 Vymření Přemyslovců Sv. Václav 1278 Vyvraždění Slavníkovců Václav II. 995 Zlatá bula sicilská

Období zmatků Přemyslovský král Václav III. zemřel bez potomků, vymření PO MEČI Novým králem se stal manžel Přemyslovny Anny Jindřich Korutanský Jindřich Korutanský byl zakrátko vyhnán Rudolfem Habsburským, který záhy zemřel Na trůn se znovu vrátil Jindřich Korutanský

Jan Lucemburský (1310 -1346) Syn Jindřicha VII (císař). a Markéty Brabantské 1310 sňatek mezi Janem (14) a Eliškou Přemyslovnou (18) Musel šlechtě učinit velké ústupky (Inaugurační diplom) Šlechtické statky jsou nezdaněné Šlechta nemusí bojovat za hranicemi Dědí i ženy Cizinci nebudou obsazováni do úřadů

Období sporů Jan se začal dostávat do sporů se šlechtou, která si chtěla udržet získanou moc. Jan Lucemburský Eliška Přemyslovna Vilém Zajíc z Valdeka Jindřich z Lipé Manželství mezi Janem a Eliškou se nakonec rozpadlo. Nesnášela Jindřich z Lipé, neboť byl milenec Elišky Rejčky. Šlechta byla rozdělena na dva tábory.

Metodika Autor: Marcela Horká Předmět: Dějepis Ročník: sedmý Žák se seznamuje s našimi národními dějinami. Při prezentaci žáci poznávají počátky vlády nového rodu v Českém království. S Janem Lucemburským začíná vláda rodu Lucemburků. Při prezentaci si mohou dělat zápisky nejdůležitějších událostí v životě Jana Lucemburského. Zápis je vhodné dělat v průběhu hodiny. Použité materiály: Dějepis 7 pro základní školy a víceletá gymnázia: učebnice. Redaktor Václav Fronk. Plzeň: Fraus, 2009, 160 s. ISBN 978-807-2385-584.. Poznámky pro učitele: Prezentace je určena pro výklad.