Translace Proteosyntéza.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Molekulární základy dědičnosti
Advertisements

PROTEOSYNTEZA.
Základy biochemie KBC / BCH
Translace (druhý krok genové exprese: Od RNA k proteinu)
PROTEOSYNTÉZA A BIODEGRADACE
Translace je proces překládání informace uložené v mRNA do pořadí aminokyselin vznikající bílkoviny. Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Translace (druhý krok genové exprese)
Proteosyntéza RNDr. Naďa Kosová.
Molekulární genetika DNA a RNA.
METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus
Genetický kód Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená může být ihned použita pro syntézu proteinu. Pravidla, kterými se řídí prostřednictvím.
Translace (druhý krok genové exprese)
Molekulární základy dědičnosti
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
Didaktické testy z biochemie 6
Od DNA k proteinu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_239.
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
Nukleové kyseliny Opakování
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Funkce = výměna plynů (oxidu uhličitého a kyslíku)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Didaktické testy z biochemie 5
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Výživa a hygiena potravin
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_19_Proteosyntéza.
Metabolismus bílkovin biosyntéza
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Genetický kód – transkripce
Metabolické děje II. – proteosyntéza
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
„Svět se skládá z atomů“
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Genetický kód – translace
Molekulární genetika Tok genetické informace:
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do studia biologie
Nukleové kyseliny - RNA
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Polymerase chain reaction Polymerázová řetězová rekce
Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VÝZNAM BIOLOGIE_P1-2
NUKLEOVÉ KYSELINY DEFINICE DRUHY SLOŽENÍ FUNKCE REPLIKACE
Translace (druhý krok genové exprese)
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
GENETICKÝ KÓD, GENY, GENOM
Struktura genomu a jeho interakce s prostředím
Předmět Molekulární a buněčná
Buňka.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Genetický kód Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená může být ihned použita pro syntézu proteinu. Pravidla, kterými se řídí prostřednictvím.
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
NUKLEOVÉ KYSELINY ZÁKLAD ŽIVOTA Sestavila: Jana Svobodová.
Transkript prezentace:

Translace Proteosyntéza

Translace = překlad Sekvence nukleotidů je překládána do sekvence aminokyselin Překlad se uskutečňuje na základě GENETICKÉHO KÓDU Při translaci kooperují : ribosom, aminokyseliny, nukleové kyseliny a řada translačních faktorů

Genetický kód Překlad čtyřpísmenného kódu nukleových kyselin do dvacetipísmenné abecedy aminokyselin Jedna AMK je kódována kombinací tří nukleotidů (tzv.triplet = kodon) Genetický kód je univerzální Genetický kód je degenerovaný (1AMK může být určena více triplety)

Start a cíl translace Translace začíná VŽDY tripletem AUG (kodon pro methionin) Translaci ukončuje jeden ze tří STOP kodonů : UAA, UAG, UGA Stop kodony neurčují žádnou AMK

Ribozóm Místo kde probíhá proteosyntéza Je složen z velké a malé podjednotky, ty jsou složeny z proteinů a r-RNA Malá nese vazné místo pro m-RNA a velká tři místa pro t-RNA (A,P,E)

Ribozóm

Polysomy Polyribozómy Jedna m-RNA je translatována více ribozómy současně Polysomy víznamě urychlují růst koncentrace peptidu v buňce

Polysom

Fáze translace Iniciace : vznik komplexu Elongace : prodlužování peptidu Terminace : disociace komplexu

Iniciace Malá podjednotka se váže k m-RNA K malé se váže velká podjednotka Celý ribozóm se pohybuje po m-RNA ke START-kodonu Naváže se aktivovaná t-RNA (t-RNA nesoucí AMK) do místa P Zúčastňují se iniciační faktory

t-RNA

t-RNA

Elongace Do místa A se váže další aktivovaná t-RNA na základě komplementarity bází (kodon-antikodon) Mezi AMK vázanými k t-RNA v místech A a P vzniká PEPTIDOVÁ vazba Peptid je syntetizován ve směru N-konec-C-konec m-RNA je čtena ve směru 5´-3´ Zúčastňují se elongační faktory

Elongace Ribozóm se posune po m-RNA ve směru 5´-3´ o jeden kodon t-RNA v místě P (bez AMK) se přesune do místa E, t-RNA v místě A (nese peptid) se přesune do místa P, místo A se uvolní t-RNA v místě E se z komplexu uvolní, místo A váže další aktivovanou t-RNA

Terminace Místo A se nachází v oblasti jednoho ze tří STOP-kodonů Ke komplexu přistupuje terminační faktor Translační komplex disociuje : uvolní se vzniklý polypeptid, m-RNA, t-RNA i obě podjednotky ribozómu

Rychlost translace Je ovlivněna celkovým fyziologickým stavem buňky Je ovlivněna množstvím AMK, ribozómů, t-RNA, … Je ovlivněna množstvím energetického zdroje (množstvím GTP) Je ovlivnitelná některými antibiotiky (streptomycin, erythromycin, chloramfenikol)

Ukázky antibiotik Streptomycin Erythromycin (aminoglykosidická (makrolidová antibiotika) antibiotika)

Použitá literatura Kapitoly z lékařské biologie I., Doc. MUDr. Petr Goetz, CSc a kol., nakladatelství a vydavatelství H&H, 1994 Biochemie pro studující lékařství, Prof. MUDr. Miroslav Ledvina, DrSc, vydavatelství Karolinum, 1993 Genetika, Doc. RNDr. Jan Nečásek, CSc, nakladelství Scientia, s.r.o., 1993 Prezentace k přednáškám z molekulární biologie, Mgr. M. Pospíšek, Phd Prezentace k přednáškám z mikrobiologie, Doc. I. Konopásek, CSc Zpracoval Jiří Kašík

Děkuji za pozornost Příště pokračujeme