Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název:Chov a rozmnožování ryb.
Advertisements

ROZDĚLENÍ RYB Přírodopis 7 třída.
Opakování ryby.
RYBY.
Ryby.
PREZENTACE – RYBY.
Základní škola Kladruby
RYBY.
Obecná charakteristika Stavba těla
Třída RYBY Obratlovci žijící ve sladké i slané vodě Obratlovci žijící ve sladké i slané vodě. Mají kostěnou kostru a dýchají pomocí žaber. Tělo.
Elektronická učebnice - II
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Digitalizace výuky Příjemce
Třída RYBY. Osnova: Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba.
Prvouka 3.ročník Gabriela Mikulková 2012
Název: Biologie živočichů, Poznávací zkoušení - Ryby našeho regionu
RYBY Osteichthyes, Pisces. RYBY Osteichthyes, Pisces.
Ryby.
Ryby v ČR Vytvořila Lenka Švejdarová 7.B.
Ryby autor: David Hainall.
Anatomie Kapra obecného
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
RYBY Přírodopis 7. ročník.
SLADKOVODNÍ RYBY
bichir chrupavčití – bichiři kostěná kostra bez rostra
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK RYBY
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OBRATLOVCI RYBY.
Základní škola Kladruby
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
RYBY poznávání zástupců
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
vytvořila: Lucie Míková
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
RYBY. kapr obecný vouskykrátká řitní ploutev dlouhá hřbetní ploutev.
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
RYBY Přírodopis 7. třída.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem ryb. Materiál je plně funkční pouze s použitím.
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Třída: RYBY.
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
RYBY (písemka - zástupci)
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
Zástupci sladkovodních ryb
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název učebního materiálu
Poznávačka ryb.
Ryby. AUTOR: Eliška Jurčicová
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Výukový materiál VY_52_INOVACE_21_ Poznavacka_ryby
Elektronická učebnice - II
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ÚKOL 1: Pojmenuj části těla kapra. hlava trup ocas skřele hřbetní p. oči čichové jamky ocasní p. Kliknutím na barevné políčko se zobrazí správná odpověď. Obr. 1 hmatové vousky prsní p. břišní p. řitní p.

ÚKOL 2: Poznej rybího zástupce. 1. Mořská ryba, kterou lovíme pro tučné maso, nejčastěji se udí, obsahuje až 30 % tuku. Makrela obecná 2. Ryba s hladkou slizkou pokožkou, ocasní a řitní ploutev srůstá v souvislý ploutevní lem, žije v řekách, tře se v Sargasovém moři v Atlantiku. Úhoř říční 3. Plevelná dravá sladkovodní ryba s hřbetní ploutví rozdělenou na dvě části, přední je vyšší. Vyskytuje se v čistých pomalu proudících vodách. Délka těla do 30 cm. Okoun říční Kliknutím na bílé pole s popisky se zobrazí pole se správnou odpovědí. 4. Sladkovodní zástupce s tukovou ploutvičkou a nápadnými tečkami na šupinách. Pstruh potoční 5. Dravá ryba u nás rozšířená dovozem ze Severní Ameriky. Vyskytuje se ve stojatých prohřátých vodách. Povrch těla tvoří kůže bez šupin. Má 4 páry hmatových vousků. Sumeček americký

ÚKOL 3: Vysvětli pojmy. plynový měchýř postranní čára jikry žábry Hydrostatický orgán, který rybám umožňuje volně se vznášet v různých hloubkách. plynový měchýř Smyslový orgán sloužící k vnímání proudění vody a rozdílů vodního tlaku. postranní čára Samičí pohlavní buňky ryb. jikry Dýchací orgán ryb krytý skřelemi. žábry Kliknutím na růžové pole s pojmem se zobrazí zelené pole se správnou odpovědí. Pochoutka vyráběná z rybích jiker, nejčastěji z jeseterovitých a lososovitých ryb. kaviár Samčí pohlavní buňky ryb. mlíčí Ploché kosti po stranách hlavy ryby, které kryjí žábry. skřele

4. K oplození dochází mimo tělo samice, proto je to oplození . ÚKOL 4: Doplň text. Ryby mají oddělená . Samice se nazývají a vytvářejí velké množství vajíček, která se nazývají . 3. Samci - vypouštějí do vody hustou bílou tekutinu - , které obsahuje samčí pohlavní buňky . 4. K oplození dochází mimo tělo samice, proto je to oplození . 5. Z oplozených vajíček se vylíhnou malé rybky - , které jsou v prvních dnech vyživovány ze žloutkového . 6. V zadní části hlavy ryb se nacházejí ploché kosti , které kryjí dýchací orgány . 7. Jediným zástupcem ryb s plícemi je , který žije ve stojatých sladkých vodách tropů. pohlaví jikernačky jikry mlíčáci mlíčí spermie vnější plůdky Kliknutím na barevné políčko se zobrazí správná odpověď. váčku skřele žábry bahník australský

ÚKOL 5: Urči zástupce. Cejn velký Okoun říční Karas obecný Obr. 2 Okoun říční Obr. 4 Obr. 3 Kliknutím na obrázek se zobrazí název ryby na obrázku. Obr. 5 Karas obecný Plotice obecná

ÚKOL 5: Urči zástupce. Štika obecná Parma obecná Pstruh duhový Obr. 6 Kliknutím na obrázek se zobrazí název ryby na obrázku. Pstruh duhový Obr. 8

ÚKOL 5: Urči zástupce. Lipan podhorní Lín obecný Vyza velká Obr. 9 Kliknutím na obrázek se zobrazí název ryby na obrázku. Obr. 11

ZDROJE Uveřejněné odkazy [cit. 2011-03-08]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 1 <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyprinus_carpio_GLERL_1.jpg> Obr. 6 <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esox_lucius1.jpg> Obr. 7 <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Truite_arc-en-ciel.jpg> Obr. 8 <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barbus_barbus1.jpg> Obr. 10 <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tinca_tinca1.jpg> Obr. 11 <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Huso_huso.jpg> Creative Commons na WWW: Obr. 2 SPAANS, Piet. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PercaFluviatilisMediumSize.JPG> Obr. 3 SPAANS, Piet. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AbramisBramaCarpBream.JPG> Obr. 4 SPAANS, Piet. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CarassiusCarassius8.JPG> Obr. 5 SPAANS, Piet. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RutilusRutilus.JPG> Obr. 9 ZSOLDOS, Márton. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thymallus_thymallus_P%C3%A9nzes_p%C3%A9r.jpg>