Znečištění ovzduší Obr. 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Advertisements

Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Globální oteplování Země trpí! Lidé trpí! Možná to někdo nevidí.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
OVCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Vlastnosti látek − hustota
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Ruský obrázkový slovník XXII Kolektivní sporty –коллективныe спортa
Skládání sil, rovnováha sil
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Znečištění ovzduší Vypracoval: David Hampl
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
Pracovní list - pocity a emoce Jméno: …………………………
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vzduch.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní větné členy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Vlastnosti látek − hustota
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
M O T Ý L Í L O T O 3 Najdi stejného motýla!
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Znečištění ovzduší Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zdroje znečištění ovzduší stacionární – skládky paliv, odpadů tepelné elektrárny, teplárny průmyslové podniky (chemické, hutnické) mobilní – dopravní prostředky (automobily, letadla) Obr. 2

Ochrana ovzduší Ochranné prostředky: filtry katalyzátory snižování množství odpadu přechod na alternativní zdroje energie Obr. 3 Obr. 4

Emise vs. Imise Emise látky všech skupenství, které se dostávají do ovzduší z jednotlivých zdrojů (z komínů či výfuků) Imise látky, které vznikly z emisí reakcí s ostatními složkami atmosféry Obr. 5

Smog a teplotní inverze směs prachu, mlhy a kouřových zplodin (SO2, NOx a CO) podílí se na vzniku nemocí dýchacího ústrojí působí problémy alergikům Teplotní inverze zvrat, kdy je na horách tepleji než v nížinách znemožňuje proudění vzduchu na její vznik působí i smog Obr. 6

H2O CO2 O3 N2O CH4 Skleníkový efekt Skleníkový efekt přirozený funguje od vzniku naší planety (bez něho by byla průměrná teplota při povrchu pouze -18 oC) přidaný (též antropogenní) efekt, který způsobují skleníkové plyny, které do atmosféry dodává člověk způsoben kácením lesů, spalováním fosilních paliv nebo změnami v krajině Příklady skleníkových plynů: H2O CO2 O3 N2O CH4

Globální oteplování – pouze okrajově zvýšené množství skleníkových plynů v ovzduší způsobuje tzv. globální oteplování (nejednotný názor vědců) tzv. globální oteplování – jev, kdy se na Zemi zvyšuje průměrná teplota důsledky: tání ledovců, zvýšení hladiny oceánů, časté povodně apod. Obr. 7

Použité zdroje informací Veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2010-07-15]. Dostupné pod licencí Creative Commons. Obr. 1 –< http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aab_Pasadena_Highway_Los_Angeles.jpg> Obr. 2 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Global_dimming%3F.jpg> Obr. 3 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photovoltaic_arrays_at_the_Israeli_National_Solar_Energy _Center.jpg> Obr. 4 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Great_River_Energy_wind_turbine_2589478493_f318486f 31_b.jpg> Obr. 5 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LondonSmog.jpg> Obr. 6 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smog_in_the_skies_of_Delhi,_India.jpg> Obr. 7 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iceberg_5_1997_08_07.jpg> Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. .