Zeměpis – objevování a kolonizace Afriky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Afrika SOUTĚŽ RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Advertisements

Objevování a kolonizace Afriky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Afrika – obyvatelstvo a sídla
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
David Livingstone.
Afrika – Severní region
ANDSKÉ STÁTY Charakteristika: Oblast kolem rovníku
Společenské a hospodářské prostředí
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Austrálie.
Jižní Afrika.
AFRICKÉ REGIONY.
Oblast Guinejského zálivu
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_275_ Poznáváme Afriku AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Jižní amerika Nerostné suroviny
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Afrika Základní údaje: -Největší země: Súdán -Nejmenší země: Seyschely -Rozloha: km ² -Nejvyšší bod: Kilimandžáro (5895m) -Nejdelší řeka: Nil (6671km)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Africké regiony- Země Guinejského zálivu Název sady: Zeměpis.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Jižní Afrika.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis –
Západní Afrika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Střední východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_Vac_II_04 Afrika –vodstvo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Regiony Afriky III. Západní a střední Afrika Černá Afrika.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Severní Afrika.
VY_32_INOVACE_Vac_II_10 Střední Afrika Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Vac_II_07 Afrika –obyvatelstvo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Afrika.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_Vac_II_02 Afrika –povrch a nerostné bohatství
Západní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
AUTOR: Marcela Kaderová
Vzdělávací materiál: Obyvatelstvo Ameriky Operační systém:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_19_ČR – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
ASIE - KAVKAZ VY_32_INOVACE_07-30 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Kolonizace Afriky. Kolonizace Afriky Objevování Afriky Kteří Evropané pronikají do Afriky v 19. století? Jaké jsou důvody jejich cest?
4. c Brazílie a severní sousedé
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
BRAZÍLIE Obr. 1. BRAZÍLIE Obr. 2 Obr. 3 Hlavní město: Brasilia Hlavní město: Brasilia Největší a nejlidnatější stát Jížní Ameriky Největší a nejlidnatější.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Zeměpis – objevování a kolonizace Afriky Číslo DUM: VY_32_INOVACE_16 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole.

Objevování a kolonizace Afriky

Objevování a kolonizace Afriky V minulosti známá pouze severní Afrika Zvláště její vyspělé říše: Egypt, Kartágo a Římská říše Vnitrozemí nebylo přístupné Průkopnické výpravy Evropanů

Objevování a kolonizace Afriky Významný cestovatel David Livingston – objevil: Viktoriiny vodopády. Pramen řeky Kongo. Nejznámější český cestovatel byl dr. Emil Holub

Objevování a kolonizace Afriky Objevování také doba drancování a rabování Domorodí obyvatelé v poutech odváženi do Ameriky jako otroci. Rozdělení Afriky velmocemi Vznik kolonií V 60.-70. letech 20.stol. nově získána samostatnost (52 států)

Vývoz plodin a surovin Kolonizátoři vyváželi na svá území nerostné bohatství a suroviny Nejvýznamnější přírodním zdrojem Afriky je dřevo. Nejvýznamnější naleziště nerostných surovin jsou při Guinejském zálivu – tzv. měděný pás. V Africe se nachází: ropa, zemní plyn, fosfáty, železo, měď, mangan, zlato a diamanty

Úkol Vyznač na mapce měděný pás

Úkol

Úkol 2 Které druhy dřeva se v Africe vyskytují? Dubové Ebenové Smrkové Lipové Bukové Borové Jasanové Mahagon

Úkol 3. Které další druhy nerostných surovin se v Africe nacházejí? ropa, zemní plyn, fosfáty, železo, měď, mangan, zlato a diamanty

Použité zdroje Penarc .  Emil Holub.jpg “ [online]. 27. 1. 2011, 10:54. [cit. 28.4.2011 23:42]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Emil_Holub.jpg