Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Periferní zařízení počítače
Advertisements

Periferní zařízení počítače
Vstupní zařízení světelné pero klávesnice myš a trackball
Obrazovka Slouží k zobrazovaní textových a grafických informací. Druhy:LCD,CRT,plazma. Rozlišení je v pixelech Úhlopříčka je vzdálenost mezi protilehlými.
na interaktivní tabuli
Hardware a Software.
PC komponenty.
Základní součásti PC Základní Škola.
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.20 Téma: Kufr – základní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Opakování učiva ZÁKLADY INFORMATIKY
Rozdělení technického vybavení PC
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
Periferní zařízení počítače
Periferní zařízení.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE II Periferie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC
Opakování hardware a software.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
VSTUP A VÝSTUP Vstupní a výstupní zařízení počítače jsou označované také jako periferie. Vstupní a výstupní zařízení zajišťují: interakci s uživatelem.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
HARDWARE 2. část.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
Součásti počítače Pro 6. ročník Součásti počítače Systémová jednotka
HARDWARE Co je to ?.
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín  Materiál slouží jako výkladová prezentace k tématu „Konstrukční typy PC“, je vhodný.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT2 Vytvořeno:3. 7.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_05_ Počítačová myš, práce s myší Téma: Počítačová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_09_Vstupní_periférie TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.
Vypracoval / Roman Málek
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Informační a komunikační technologie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Materiál slouží jako výkladová prezentace k tématu „Části počítače - hardware“, je vhodný pro 6. třídu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3085 VY__32_INOVACE_ICT_09_ Části počítače - hardware Autor Mgr. Jana Cmárová

Části počítače HARDWARE Mgr. Jana Cmárová

Opakování Co je to hardware? Co je to počítač? Co je to sofware?

Základní jednotka, klávesnice, monitor, myš, tiskárna Části počítače Pokud používáte počítač, možná už víte, že ani jedna z jeho částí se nejmenuje počítač. Počítač je ve skutečnosti systém propojený z mnoha součástí, které pracují společně. Základní jednotka, klávesnice, monitor, myš, tiskárna

Počítačová sestava Počítačová sestava se dnes skládá většinou ze základní jednotky, monitoru, klávesnice a myši. Klávesnice a myš jsou vstupní zařízení. Monitor je zařízení výstupní. Samostatně připojovaným výstupním zařízením je tiskárna.

Základní jednotka Základní jednotka je jádrem celého počítačového systému. Je to „krabice, bedna“ ve které se nalézá, celý vlastní počítač (monitor slouží pouze k zobrazení informací). Navenek se často liší, nezáleží však na vzhledu, ale na tom jaké je vybavení uvnitř (procesor, RAM, základní deska, pevný disk atd.) Obr. č. 1

Klávesnice Klávesnice se používá především k psaní textu do počítače. Obsahuje klávesy s písmeny a čísly, ale také speciální klávesy. Funkční klávesy umístěné v horní řadě mají různé funkce (F1 – F12) Klávesnici je možné použít k provádění mnoha stejných úloh, které se provádějí s myší.

Monitor Monitor zobrazuje textové a grafické informace ve vizuální podobě. Dostává signál z počítače a promítá informace na obrazovce. Část monitoru, která zobrazuje informace, se nazývá obrazovka. Jsou dva hlavní typy monitorů: Klasické monitory CRT a monitory LCD na bázi tekutých krystalů.

Myš Myš je polohovací zařízení, které svojí polohou na podložce určuje pozici ukazatele myši na obrazovce monitoru. Myš má nejčastěji dvě tlačítka a uprostřed kolečko. Ale může mít různý vzhled. Ukázání a klepnutí na myš je hlavní způsob komunikace uživatele s počítačem.

Tiskárna Tiskárna tiskne text nebo obrázky na papír. Některé tiskárny tisknou pouze černě, jiné barevně. Druhy tiskáren: Laserová tiskárna Inkoustová tiskárna Jehličková tiskárna

Zapiš si: Počítač je systém propojený z mnoha součástí, které pracují společně: Základní jednotka je jádrem celého počítačového systému. Klávesnice se používá především k psaní textu do počítače. Obsahuje klávesy s písmeny a čísly, ale také speciální klávesy Monitor zobrazuje textové a grafické informace ve vizuální podobě. Myš je zařízení, které se používá k označení a výběru položek na obrazovce počítače. Tiskárna tiskne text nebo obrázky na papír

Obrázky: Použitá literatura: Obrázky byly použity z galerie MS OFFICE. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Crystal_Desktop.svg?uselang=cs http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Computer_keyboard_US.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Crystal_128_mycomputer.png?uselang=cs http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/Crystal_Clear_app_kjobviewer.png?uselang=cs Použitá literatura: ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy II. díl. Brno: Computer press, 2003. ISBN 80-7226-292-9. VANÍČEK, Jiří. Informatika pro základní školy a víceletá gymnázia 2. Brno: Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0630-6.