Autor: Mgr.Renata Viktorinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitalizace výuky Příjemce
Advertisements

Prvouka 3.ročník Gabriela Mikulková 2012
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Ověř si své znalosti z živočišné říše.
Zpracovala Jitka Ciprová
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Základní skupiny živočichů
VY_32_INOVACE_34_ Prvouka 3.ročník Živočichové 1.
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Živá a neživá příroda 3. ročník
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
OBOJŽIVELNÍCI
PLAZI, OBOJŽIVELNÍCI, RYBY, BEZOBRATLÍ
Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_10.
Zoologická zahrada Východ ZOO.
PTÁCI RYBY PLAZI SAVCI OBOJŽIVELNÍCI BEZOBRATLÍ ÚKOL ÚKOL ÚKOL ÚKOL
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ROZDĚLENÍ ŽIVOČICHŮ
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Živočichové - obratlovci
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
ŽIVOČICHOVÉ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_11.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.
stavba těla, rozmnožování
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Obratlovci obojživelníci.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
Jméno:. * Pstruh říční * Zelené řasy * Rak říční * Kapr obecný * Štika obecná * Skokan hnědý * Blatouch bahenní * Leknín bělostný * Kachna divoká rybník.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
RYBY VY_32_INOVACE_06-55 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Živočichové Společné znaky: Přijímají vodu a potravu, vylučují.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Obratlovci-prezentace
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
VY_32_INOVACE_10_PŘV_OBRATLOVCI A BEZOBRATLÍ
VY_32_ INOVACE_ 04_ PŘÍRODOVĚDA 5
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
OBRATLOVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
OBRATLOVCI - POPIS Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Živočichové.
Elektronická učebnice - II
Transkript prezentace:

Autor: Mgr.Renata Viktorinová VY_32_ INOVACE_ 03_ PŘÍRODOVĚDA 5 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou OBRATLOVCI Autor: Mgr.Renata Viktorinová

OBRATLOVCI OVĚŘENÍ VE VÝUCE: 15.9.2011 PŘEDMĚT: Přírodověda ROČNÍK: 5. KLÍČOVÁ SLOVA: živočich, třídění živočichů, obratlovci, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci ANOTACE: DUM uceluje poznatky žáků o třídění živočichů podle společných znaků. Upevňuje poznatky o stavbě těla i o životě ryb a obojživelníků. Vede k porovnání jejich vývoje.

Živočichové Je to pravda? Zdůvodni. Umí se pohybovat z místa na místo. Živí se pouze rostlinami. Všichni mají čtyři končetiny. Nepotřebují ke svému životu neživou přírodu. Pohyb živočichům umožňuje získávat potravu i uniknout před nebezpečím. Všichni mají stejný tvar těla i způsob života. Vodní živočichové nepotřebují kyslík.

Třídění živočichů Podle způsobu získávání potravy Podle stavby těla Masožravci Podle způsobu získávání potravy Býložravci Všežravci Podle stavby těla BEZOBRATLÍ OBRATLOVCI Živočichové, kteří mají páteř. Ta je složena z jednotlivých obratlů.

Jak třídíme obratlovce? SAVCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI PTÁCI

Jak poznáš rybu? Jsem vodní živočich. Moje teplota je závislá na teplotě vody. K pohybu mi slouží silný ocas zakončený ploutví. Ostatní ploutve udržují moji rovnováhu. Žábrami dýchám kyslík rozpuštěný ve vodě. Tělo mám pokryté šupinami.

Doplň neúplné věty: Ryby se vyvíjejí z _________ . Samice vypouštějí do vody ________ a samci _________ . Z části jiker se vylíhnou malé rybky, kterým se říká __________ . Ostatní jsou ________ pro jiné živočichy. Ryby, které žijí v moři se nazývají __________ . Rybám v naší republice říkáme ___________ . vajíček sladkovodní jikry mořské mlíčí plůdek potravou

Ryby sladkovodní Ryby mořské kapr koník mořský mečoun štika makrela pstruh klaun očkatý cejn úhoř tuňák sumec treska

Jak poznáš obojživelníka? Živím se drobnými živočichy, hlavně měkkýši, pavoukovci a hmyzem. Lovím večer a v noci. Jako dospělec žiji na souši a dýchám plícemi. Vajíčka kladu do vody. Moje larvy zde žijí a dýchají žábrami. Moje tělesná teplota se mění podle teploty okolí.

Přiřadíš popis ke správnému obojživelníkovi? SKOKAN ROPUCHA ČOLEK MLOK Jsem žába. Mám mnohem delší zadní končetiny než přední. Pohybuji se především skákáním. V dospělosti mám podlouhlé tělo a ocas. Živím se hmyzem, žížalami, drobnými pulci. Jsem žába. Většinou lezu. Vylučuji na povrch těla výměšek kožních žláz, který je pro drobnější živočichy jedovatý. V dospělosti mám podlouhlé tělo a ocas. Moje výstražné zbarvení odpuzuje některé živočichy.

Poznáš tohoto obojživelníka?

Popiš vývoj ryb a obojživelníků: Kde se vyvíjejí larvy? Jak se říká jejich larvám? Vajíčko Larva Dospělec Kde žijí dospělci?

OBRATLOVCI živočichové, kteří mají páteř (ta je složená z obratlů) 1) RYBY (na těle mají šupiny, dýchají žábrami, pohybují se díky ploutvím, vyvíjejí se z jiker) 2) OBOJŽIVELNÍCI (část života žijí ve vodě – vajíčka, pulci; část života žijí na souši, živí se drobnými živočichy a hmyzem) 3) PLAZI 4) PTÁCI 5) SAVCI

Použité zdroje: Vlastní fotografie