Bulínová Lucie Doležalová Zuzana

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Zuby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
VÍTEJTE NA ZUBNÍ PLANETĚ
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Koncepce péče o staré občany
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
HIV & Výživa kojence Lída Lhotská IBFAN/GIFA Ženeva Dagmar Schneidrová
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
OSN (United Nations Organization)
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_479.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Objektivní hodnocení orálního zdraví a kvality stomatologické péče
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Světová zdravotnická organizace – World Health Organization (WHO)
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Definice, základní pojmy
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
H YGIENA DUTINY ÚSTNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Orální zdraví dětské populace
KULATÝ STŮL k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR Ing. Ondřej Mátl, MPA, MSc. koordinátor projektu Úřad vlády ČR 11. června 2007.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
OSN.
Preventivní programy pro zlepšení stavu chrupu u dětí
„Dočkáme se vládní strategie pro zdraví seniorů?“
XII. Konference samospráv Olomouckého kraje 21. 4
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Národní diabetologický program (NDP)
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Obor zdravotních služeb MZ
Transkript prezentace:

Bulínová Lucie Doležalová Zuzana Světová zdravotnická organizace (obecně o SZO + přehled priorit v oblasti orálního zdraví) Bulínová Lucie Doležalová Zuzana

World Health Organization 1945 – schválen návrh na konferenci OSN Brazílie a Číny 1946 – v New Yorku podepsalo 61 států (včetně ČSR) 7.dubna 1948 – zakládací smlouva nabyla platnost (Světový den zdraví)

Cíle spolupráce v oblasti zdravotnictví programy na odstranění nemocí celkové zlepšení kvality lidského života Zdraví pro všechny!! 

Hlavní strategické záměry omezování úmrtnosti (chudí a sociálně slabší), podpora zdravé životosprávy a omezení zdravotních rizik, rozvoj spravedlivějších zdravotnických systémů, cenově dostupné vypracování zdravotnické politiky, odborná pomoc při vypracování národních zdravotnických strategií, rozvoj a testování nových technologií a postupů pro kontrolu nemocí a řízení zdravotní péče.

Řídící orgán WHO Světové zdravotnické shromáždění WHO 194 členských států schází se jednou za rok Výkonná rada- realizuje strategie a rozhodnutí - tvořena 32 zdravotnickými experty nominované vládami - schází se dvakrát do roka

Světový den zdraví 7. dubna From farm to plate: make food safe 1992- Světová deklarace o výživě: „Přístup k nutričně vyváženým a bezpečným potravinám je základním právem každého jednotlivce.“ „Nebezpečné potraviny“ mohou vést k řadě zdravotních problémů. From farm to plate: make food safe

WHO a orální zdraví DEFINICE: Stav bez chronické bolesti úst, rakoviny úst a hrdla, prenatálních defektů jako je rozštěp rtu a patra, onemocnění dásní, zubního kazu a ztráty zubů a dalších nemocí a poruch, které mají vliv na dutinu ústní V rámci programu "Zdraví pro všechny do roku 2000" stanovila na začátku 80. let cíle v oblasti orálního zdraví pro jednotlivé věkové kategorie dětí a dospělých

Zdraví 2010 Věková skupina Cíl pro rok Ukazatele stavu chrupu 18 let žádná extrakce zubu pro kaz u 100% mladistvých 35-44 let podíl osob bez vlastních zubů nižší než 2% podíl osob s alespoň dvaceti funkčními zuby vyšší než 90 %

Prevence v České republice Projekty často dotované z prostředků firem vyrábějících produkty ústní hygieny program Zdravé zuby je podporován kanceláří WHO v ČR, hlavními finančními partnery jsou Orbit klub a Listerine Smart Rinse Colgate - Měsíc zdravých zubů, probíhá 11 let vždy v říjnu a je podporován Českou stomatologickou komorou iniciativou studentů zubního lékařství či dentální hygieny vznikají další projekty- jejich programy si kladou za cíl naučit děti správné dentální hygieně a tím předcházet zubním kazům

Cílem programu ZDRAVÉ ZUBY je zlepšit zubní zdraví u dětí a mládeže, a tak vytvořit předpoklady k zajištění zdravých zubů i u dospělé populace v budoucích letech. Program buduje u dětí pozitivní vztah k zubnímu zdraví a vede je k pravidelným preventivním návštěvám stomatologa

ZDROJE http://is.muni.cz/th/362403/ff_m/Diplomova_prace.pdf http://www.who.cz http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske-listy/oralni- zdravi-populace-ceske-republiky-v-roce-2000-dosavadni- tre-146642

DĚKUJEME ZA POZORNOST!