základní informace pro začátečníky Degustace vína základní informace pro začátečníky
podmínky příjemné a klidné prostředí, teplota místnosti kolem 20 0C dostatečné osvětlení (nejlépe denní) odstranit rušivé vjemy: vůně – např. květiny, parfém, chutě - káva, česnek, kořeněné potraviny, pomůcky: vhodná sklenička, pitná voda, plivátko, bílý papír, bílá veka
předpoklady správné degustace správná teplota vína 8 – 10 0C: mladá lehká bílá, růžová a perlivá vína 10 – 12 0C: bílá, růžová vyzrálá vína, aromatické odrůdy 14 – 16 0C: lehká červená vína 16 – 18 0C: plná, starší červená vína, barrique správné řazení vín bílá před červenými, mladší před staršími, lehká před těžkými, suchá před sladkými nebo aromatickými
smysly ZRAK ČICH CHUŤ čirost, barva, viskozita vína intenzita, čistota, kvalita vůně nežádoucí pachy CHUŤ intenzita, čistota, kvalita vůně nežádoucí pachuti dochuť
vady vína zákaly různého typu octovatění vína stařina oxidace myšina
vady vína kovová chuť vůně sirovodíku pachuť po korku, rozpouštědlech, oleji chuť plísně
urči správnost tvrzení Nejdříve hodnotíme vína starší, pak přijdou na řadu mladší vzorky. Nejdříve hodnotíme chuť, teprve až pak barvu vína. Při degustaci můžeme míchat vzorky bílého a červeného vína. ne ne ne
urči správnost tvrzení Před degustací nepijeme kávu. Nachlazení degustátora nevadí. Červená vína mají mít při degustaci nižší teplotu než bílá. K vadám vína patří příchuť koňského sedla. ano ne ne ano
Zdroje ilustrace – office.microsoft.com Autor: Mgr. J. Schovancová