základní informace pro začátečníky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Advertisements

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Klára Lysová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Energetická hodnota potravin (EH)
Náležitosti nápojových lístků
1/15 - Úvodní stránka, registrace Rezervační systém PRO TRAVEL CK
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poměr.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
UČENÍ.
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
ČESKÝ JAZYK 3. roč. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_05
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Přírodověda 5.tř. opakování
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Období: září – prosinec 2011
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
JABLÍČKO podzimní tvoření
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_34_ PÉČE O ZDRAVÍ.
MATEMATIKA Poměr, úměra.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
VY_32_INOVACE_53_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
DUM II. / 13. smysly Bc. Zdeněk Klíma.
Věcné učení VY _32 _INOVACE_11_07_smysly člověka (zrak 1)
Má země Česká republika.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Ochrana zdraví, prevence
Zvláštní odborná způsobilost
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
Lidské smysly Naše tělo. ČLOVĚK A JEHO SVĚT Lidské smysly Radka Smetanová VY_32_INOVACE_lidskesmysly_03.
VY_32_INOVACE_15_ Skladba – druhy vět
Noc ve škole – Zúčastněte se.
Ochrana zdraví, prevence
Splátkový kalendář s využitím MS Excel
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
TORK AIR-FRESH.
Transkript prezentace:

základní informace pro začátečníky Degustace vína základní informace pro začátečníky

podmínky příjemné a klidné prostředí, teplota místnosti kolem 20 0C dostatečné osvětlení (nejlépe denní) odstranit rušivé vjemy: vůně – např. květiny, parfém, chutě - káva, česnek, kořeněné potraviny, pomůcky: vhodná sklenička, pitná voda, plivátko, bílý papír, bílá veka

předpoklady správné degustace správná teplota vína 8 – 10 0C: mladá lehká bílá, růžová a perlivá vína 10 – 12 0C: bílá, růžová vyzrálá vína, aromatické odrůdy 14 – 16 0C: lehká červená vína 16 – 18 0C: plná, starší červená vína, barrique správné řazení vín bílá před červenými, mladší před staršími, lehká před těžkými, suchá před sladkými nebo aromatickými

smysly ZRAK ČICH CHUŤ čirost, barva, viskozita vína intenzita, čistota, kvalita vůně nežádoucí pachy CHUŤ intenzita, čistota, kvalita vůně nežádoucí pachuti dochuť

vady vína zákaly různého typu octovatění vína stařina oxidace myšina

vady vína kovová chuť vůně sirovodíku pachuť po korku, rozpouštědlech, oleji chuť plísně

urči správnost tvrzení Nejdříve hodnotíme vína starší, pak přijdou na řadu mladší vzorky. Nejdříve hodnotíme chuť, teprve až pak barvu vína. Při degustaci můžeme míchat vzorky bílého a červeného vína. ne ne ne

urči správnost tvrzení Před degustací nepijeme kávu. Nachlazení degustátora nevadí. Červená vína mají mít při degustaci nižší teplotu než bílá. K vadám vína patří příchuť koňského sedla. ano ne ne ano

Zdroje ilustrace – office.microsoft.com Autor: Mgr. J. Schovancová