1. ÚVOD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Řešení problematiky nezaměstnanosti Ing. Jiří Paroubek předseda strany.
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Etiketa fiskální politiky Smilovice, 4.května 2010 Zuzana Šmídová.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Činnost Skupiny pro fiskální dopady stárnutí populace (AWG) Zbyněk Štork Smilovice
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Stáří jako sociální událost
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
1. ÚVOD. Příběh jedné země – bylo, nebylo…. 1. Veřejné rozpočty této země byly dlouhodobě v deficitu a způsobovaly tak růst veřejného zadlužení. 2. Příčinnou.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
Financování kapitol státního rozpočtu II
9. PENZIJNÍ REFORMA. Penzijní reforma TEZE: „Penzijní systém v ČR čelí vážným problémům a je potřeba ho reformovat.“
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Základy veřejných financí
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Prosperita a konkurenceschopnost František Laudát.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Soustava veřejných rozpočtů
Správa sociálního zabezpečení
Fiskální politika Pavel Seknička.
Tisková konference ČMKOS
Příjmy a výdaje SR.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Veřejné finance Rozpočet EU
Tisková konference ČMKOS
Nástroj změny v místním prostředí
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

1. ÚVOD

Příběh jedné země – bylo, nebylo…. 1. Veřejné rozpočty této země byly dlouhodobě v deficitu a způsobovaly růst veřejného dluhu. 2. Příčinnou deficitů byly vysoké výdaje. Bylo by potřeba je snížit 3. Příčinnou vysokých veřejných výdajů jsou štědré výdaje na sociální politiku. 4. Řada lidí nepracuje, protože se jim vyplatí žít na sociálních dávkách. Proto je potřeba dávky snížit. 5. Další vážný problém pro sociální systém představuje stárnutí populace. 6. Proto je nutné zreformovat důchodový systém. Průběžné financování je neudržitelné. Je nutné aby si lidé začali sami spořit na vlastní důchod.

1. Deficity veřejných rozpočtů ČR Premiéři: 07/92-07/96 V. Klaus 07/96-01/98 V. Klaus 01/98-07/98 J. Tošovský 07/98-07/02 M. Zeman 07/02-08/04 V. Špidla 08/04-04/05 S. Gross 04/05-09/06 J. Paroubek 09/06-03/09 M. Topolánek 03/09- J. Fischer 4,0 -0,7 -0,8 1,3 3,6 2,5 1,9 3,6 4,5 6,3 6,8 6,1 3,0 Růst reálného HDP (%) Zdroj: Makroekonomická predikce MFČR 2008

Příčiny deficitů veřejných rozpočtů ČR Dlouhodobé prohlubování strukturálního deficitu veřejných financí → ani v období hospodářského růstu a příznivého demografického vývoje nedochází k vyrovnávání rozpočtu, natož k přebytkům Proporcionální volební systém se silným postavením komunistů → slabé koaliční vlády s minimální většinou v parlamentu Dlouhodobá snaha snižovat daně, nikdo nechce snižovat výdaje. → anglické daně a švédské výdaje + sociální požadavky obyvatelstva a politický cyklus. V současnosti → snaha stimulovat hospodářský cyklus fiskálními pobídkami, snížení daní a odvodů 2009, vliv automatických stabilizátorů Důsledek: deficit SR (2009): 220 mld Kč; (cca 5,5% HDP) (2010): 230 mld Kč (cca 7% HDP)

2. Veřejný dluh ČR Zdroj: Makroekonomická predikce MFČR 2008

3. Příjmy, výdaje a saldo vládního sektoru (%HDP) Zdroj: Makroekonomická predikce MFČR

Dynamika daní a výdajů „Abychom neztratili naši konkurenceschopnost v globální ekonomice musíme mít nízké daně.“ „Stále prosazujeme nízké daně, zdravé veřejné finance, nezadluženou budoucnost, podporu rodin s dětmi a sociálně potřebných…..“ Volební program ODS (2009) Plíživý nárůst výdajů na důchody a zdravotnictví Populistické skokové zvyšování některých menších sociálních dávek (porodné, mateřská, rodičovský příspěvek) Mohutná rozestavěnost dopravní infrastruktury Evropské projekty (nutnost spolufinancování) Růst státní byrokracie (vznik krajů; výsluhové penze)

4. Skladba veřejných výdajů Zdroj: Makroekonomická predikce MFČR 2006

Graf: veřejné sociální výdaje: OECD (2005) Zdroj: OECD Factbook 2009

Principy sociální politiky ČR 1) Univerzální (pokrývá celou populaci v široké škále sociálních rizik) 2) Rovnostářská (dávky jsou nivelizovány s malým zohledněním odvedeného pojistného či daní) Důsledky: Je relativně efektivní (v sociálním významu – velmi nízký podíl lidí ohrožených chudobou) Je relativně levná (nízký podíl sociálních výdajů na HDP v mezinárodním srovnání) Je silně nezásluhová (velmi slabá vazba mezi příspěvky a dávkami)

Ekonomická (Pareto) efektivita x Sociální solidarita (přerozdělování) "I think we've been through a period where too many people have been given to understand that if they have a problem, it's the government's job to cope with it. 'I have a problem, I'll get a grant.' 'I'm homeless, the government must house me.' They're casting their problem on society. And, you know, there is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families.“ Margareth Thatcher (1987) „Žádný člověk není ostrov sám o sobě, každý je kusem kontinentu, částí pevniny: spláchne-li moře hroudu, zmenší se Evropa, stejně jako spláchne-li mys nebo sídlo tvých přátel, nebo tvé vlastní. Smrt každého člověka mne zmenšuje, neboť jsem součástí lidstva. A proto se neptej komu zvoní hrana, tobě zvoní“ John Donne (1611) → otázka ohledně míry přerozdělování v ekonomice zahrnují hodnoty (jsou normativní) → z pohledu Pareto efektivity je nejlepší míra přerozdělování nulová

Skladba výdajů sociální politiky ČR Zdroj: VÚPSV

Důchodci Tabulka: Populace ČR 08 (tis.osob) „Průměrný věk starobního důchodce: 70 let. Průměrný věk invalidního důchodce: 57 let.“ MPSV „Odhaduje se, že až polovina z ročních nákladů na zdravotnictví se spotřebuje na léčení těch, kteří ten rok zemřou“ I. Možný Tabulka: Populace ČR 08 (tis.osob) Důchodci (starobní + invalidní) 2.700 Děti a studenti 2.300 Zaměstnaní 5.000 Nezaměstnaní 320 Ostatní 100 CELKEM 10.420

Stárnutí populace

Míry ekonomické aktivity populace .

Vliv stárnutí populace na penzijní systém „Vzhledem k demografickému vývoji náš důchodový systém ze všeho nejvíce připomíná státem organizované pyramidové schéma a hazardní hru typu letadlo.“ ODS (2009) „Pension reform has been a key issue for governments in recent years as they grappled with the challenge of ageing populations“ (OECD) „As Europe’s population ages, a demographic shift will take place over the next half-century that will pose significant challenges to the pension systems of Member States.“ (EU) ŘEŠENÍ?: Je nutné, aby jsi lidé spořili sami sobě na důchod…

Příjmy a výdaje penzijního systému ČR (2007) T x Nw x W = Nb x B 0,28 x 4.968 x 17.531 = 2.719 x 8.661 24,39 x 12 = 23,54 x 12 292,7 = 282,5

Soukromé a veřejné výdaje na důchody

Politická ekonomie důchodových reforem „Německý systém důchodového pojištění začal jako plně fondový systém s povinným věkem odchodu do důchodu 70 let, kdy očekávaná délka dožití u mužů byla méně jak 45 let. V současnosti je očekávaná délka dožití pro muže více jak 75 let, ale průměrný věk odchodu do důchodu je méně než 60 let a ještě méně ve Východním Německu.“ (Boersch-Supan, Wilke 2004, p.4). „Stárnutí je využíváno jako neutrální, ne-ideologický a apolitický podtext pro legitimizaci redukcí ve veřejných a obzvláště sociálních výdajích. Předpoklad “příliš mnoho starých lidí“ implikuje nutnost potřeby a urgence reformy důchodového zabezpečení.“ (Mullan 2000, p. 93)

Míra zaměstnanosti 55-64

Sociální dávky a ochota pracovat Řada lidí nechce pracovat, i když by mohla a zneužívá příliš štědrých sociálních dávek → proto je potřeba snížit sociální dávky → to nám umožní výrazně ušetřit ve veřejných financích → a ještě přinutí tyto lidi pracovat.

Mzdy a sociální dávky

Dlouhodobý pokles míry zaměstnanosti

Komupak se to nechce pracovat?

Co na to NERV? Hlavním zdrojem budoucí prosperity české ekonomiky je intelekt, vzdělanost a pracovitost obyvatelstva. Je proto logické požadovat od politických elit cílevědomou snahu o kultivaci podnikatelského prostředí, efektivní a transparentní veřejnou správu a účinný boj proti korupci. Česká republika musí učinit podstatné kroky k dlouhodobé udržitelnosti veřejných výdajů. Hlavní prioritou udržitelného budoucího vývoje by neměl být ani tak růst HDP jako snižování zadluženosti. Je proto třeba nastolit nástroje, které dosáhnou vyrovnaných a přebytkových rozpočtů, jakmile recese opadne. Zdroj: Závěrečná zpráva NERV 2009