Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hmyz s proměnou dokonalou
Advertisements

Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Hmyz v sadech a zahradách
VY_32_INOVACE_Př.5.05_Včela medonosná-prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Elektronická učebnice - I
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Tumidóza MVDr.Eduard Dvořák.
HMYZ VE SLUŽBÁCH ČLOVĚKA
zvířata Ve volné přírodě
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
ZVÍŘÁTKA DVORKU – VČELY
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Živočichové našich polí Hmyz 4. ročník
Včela medonosná Apis mellifera L.
VČELA MEDONOSNÁ.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela opakování.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Matka Rozvinuté Vaječníky Nerozvinuté Vaječníky Dělnice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Skupina 6..  Ptáci se živí různou potravou, zahrnující nektar, ovoce, rostliny, semena, zdechliny a různé drobné živočichy včetně dalších ptáků. Protože.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s běžnými druhy hmyzu, vyskytujícími.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
VY_32_INOVACE_16 Zvířata v lese. 4. ročník. Jméno:
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
LASICE KOLČAVA Latinsky: Mustelem Zpracovala: VERONIKA POLLAKOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Ekosystém pole Ptáci Přírodověda 4. ročník
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
VČELA MEDONOSNÁ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
LOUKA živočichové.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LOUKA
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Ekosystém les Živočichové
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Zvířata v lese – mravenec lesní
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_09 09 Ze života včel autor: Mgr. Jana Kobylková
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Včely Jan Bureš.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
EKOSYSTÉM POLÍ opakování Přírodověda 4. ročník Gabriela Mikulková 2012.
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Živočichové.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.

ZVÍŘATA NA POLÍCH Živočichové tohoto společenstva dokonale splývají s okolím, aby se mohli na volných plochách skrýt před nepřáteli.

Káně lesní DRAVCI Poštolka obecná Káně lesní patří mezi nejhojnější dravce u nás. Živí se převážně umírajícími nebo mrtvými živočichy (hraboši, ptáky, rybami,..). Často vyhledává i auty sražená zvířata.

Zajíc polní Má hnědou srst, krátké přední končetiny, uši delší než hlavu, jako pelech mu slouží vyhloubené přírodní jamky. Je to býložravec. Největším nepřítelem je liška a zdivočelí psi.

Hlodavci Hraboš polní Sysel obecný Má krátkou hnědou srst, krátký ocas, rozmnožuje se 5 krát do roka, živí se zelenými částmi rostlin a semeny. Při přemnožení se stává škůdcem. Jeho nepřáteli jsou káně lesní, poštolka obecná, liška obecná,… Křeček polní

PTÁCI Bažant obecný Koroptev polní Koroptev i bažant patří mezi hrabavé ptáky. Jsou to všežravci. Živí se semeny, bobulemi, zelenými částmi rostlin, ale také drobným hmyzem. Můžeme je spatřit i v zimě, jsou ptáci stálí. Jejich největším nepřítelem jsou dravci. Jsou lovnou zvěří člověka.

HMYZ Slunéčko sedmitečné Z typického vajíčka se líhne šeredná larvička, ta se změní v ještě šerednější larvičku, kukla není o mnoho hezčí a po týdnu se z kukly vynoří nádherný dospělec. Zpočátku žlutý, po pár dnech rudý

Mandelinka bramborová Vajíčka ukládá na spodní straně listů brambor Z vajíček se vylíhnou larvy

Chroust obecný larva Larvy se začnou líhnout za 4–6 týdnů. Larvy (neboli ponravy) jsou aktivní pouze na jaře a v létě a v zimních měsících přezimují 20–100 cm pod povrchem. Žijí v zemi 4 roky (v chladnějším klimatu až 5 let), dokud nedorostou velikosti 4–5 cm, pak se na podzim zakuklí a na jaře vylézají opět dospělci. Dospělí chrousti se živí listy stromů, ale jejich larvy žijí pod zemí, kde se prokou- sávají kořínky a často napadají obilniny.

Včela medonosná Včelstvo je zpravidla složeno z jedné matky, mnoha dělnic, a určitého množství trubců.

Matka – její úlohou je klást vajíčka, čímž zabezpečuje obnovu včelstva Trubec – jeho úlohou je oplodnit mladé matky; v případě potřeby pomáhá zahřívat včelí plod, díky své vyšší tělesné teplotě, než jakou mají dělnice Dělnice – vykonávají pro včelstvo všechny ostatní potřebné práce, jako je: vyhledávání a přinášení potravy (nektar, medovice, pyl, voda), zpracovávání medu z nektaru a medovice, konzervování pylu, stavbu plástů, krmení matky, trubců a plodu, střežení vchodu do úlu, úklid a čištění, větrání a udržování správné teploty v úlu a řada dalších činností roj

Dospělec vylézá z buňky po vykousání jejího víčka Dospělec vylézá z buňky po vykousání jejího víčka. Celkový vývoj matky trvá 16 dní, dělnice 21 dní, a trubce 24 dní Zavíčkovaný včelí plod larvy

Poznáš další obyvatele polí? Kobylka zelená Čmelák zemní Cvrček polní Škvor obecný Bělásek zelný

Kteří dravci loví na polích ? Vyjmenuj hlodavce, kteří mají své nory na polích. Kde má pelíšek zajíc? Které ptáky můžeme spatřit v polích? Co o nich víš? Který škodlivý hmyz žije na polích?

Použitá literatura: Přírodověda 4 učebnice pro 4.ročník základní školy Nová škola http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Buzzard.jpg/220px-Buzzard.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/67/Buteo_buteo_1_%28Lukasz_Lukasik%29.jpg/800px-Buteo_buteo_1_%28Lukasz_Lukasik%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Common_kestrel_falco_tinnunculus.jpg/220px-Common_kestrel_falco_tinnunculus.jpg http://poutnik2.sweb.cz/foto/ptaci/dravci/postolka-obecna-1.jpg http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRktZyrQ4hd1BuHqIkYj73PJIhseeqoFiPlZ2S9V5HW2LQieOxU http://www.multip.cz/image/detail/17282.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Europ%C3%A4ischer_Ziesel_in_Hockstellung.jpg/800px-Europ%C3%A4ischer_Ziesel_in_Hockstellung.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/Grand-Hamster.jpg/800px-Grand-Hamster.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Perdix_perdix_%28Marek_Szczepanek%29.jpg http://skolakov3c.sweb.cz/PRVOUKA/PTÁCI/hlasy/bažant.jpg http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQADXTmy7nt6Ta3OwLQnvutwgoPJJEHcYaiAPdYmL64v_q1zHhV

http://files. ucivo. webnode http://files.ucivo.webnode.cz/system_preview_detail_200002319-646ea66623-public/Hmyz%20Brouci%20slun%C3%A9%C4%8Dko%20sedmite%C4%8Dn%C3%A9.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Colorado_potato_beetle.jpg/258px-Colorado_potato_beetle.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Potato_beetle_larvae.jpg/220px- http://lide.gymcheb.cz/~misivul/mandelinka2.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/Melolontha_melolontha_MHNT.jpg/370px-Melolontha_melolontha_MHNT.jpg http://www.gymta.cz/kabinety/kab_biologie/videoatlas/hmyz/do/080-chroust-obecny-larva-ponrava.jpg http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSsTpcPqEMzZFaMOpzAxIuxXRIEorcypT55pvlZNOiDPLiI7QSC http://www.vcelarstvi-ob.cz/obr/vcela/vcely-delnice.jpg http://www.gymta.cz/kabinety/kab_biologie/videoatlas/hmyz/do/030-vcela-medonosna.jpg http://3pol.cz/img/pic//0/2013/05/m_02-vceli_roj.jpg http://www.vcelky.cz/fotogalerie/vceli-maso-larvy-01.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Gryllus_campestris_MHNT.jpg/250px-Gryllus_campestris_MHNT.jpg

http://motyli.websnadno.cz/943498--obrazek--1-600x501p0.jpeg http://www.skudci.com/files/belasek-zelny-2.jpg http://www.priroda.cz/clanky/foto/skvor_obecny.jpg