Monitorování systémů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Bezdrátováˇsíť nové generace ve VFN v Praze
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Univerzální software Ht Monit
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
S OFTWARE PRO AUDIT PC Dostál David. OCS I NVENTORY Software pro automatický asset management pro PC a k němu připojené zařízení. Dimenzované na velkou.
Technologie pro CI. Od technologií pro CI vyžadujeme především funkce vyhledávání v rozsáhlých databázích na základě libovolných dotazů, propojování a.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Dohled analýza optimalizace dohled analýza optimalizace Advanced Farming Systems.
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
Představení mydlink TM Co je mydlink Mobilní aplikace Proč mydlink Pro koho je mydlink určen Rodina produktů mydlink.
1 | Kaspersky Endpoint Security Přehled. 2 | Kaspersky Endpoint Security Kaspersky Endpoint Security for Windows Kaspersky Endpoint Security for Mac Kaspersky.
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Systémová integrace Administrace, datová centra a monitoring, virtualizace Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
Systémy pro podporu managementu 2
8. dubna 2013ISSS - Portál interních identit, Z. Motl1 Portál interních identit jako nadstavba identity managementu Mgr. Boleslav Bobčík, T-Systems Czech.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Microsoft System Center Operations Manager
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Internet.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
System Management.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Firewall.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Česko a Slovensko, výhledy do budoucnosti Michal Tomek – InterSystems BV.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
1 Nástroje pro dohled a správu sítě 2 Protokolové Analyzátory (Odhalování a odstraňování závad…) Systémy založené na hardwarových sondách (Sledování.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Mikroprocesor.
Možnosti využití mobilní komunikace při krizových situacích
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
VoIP – internetová telefonie Úvodní seznámení © Mgr. Petr Loskot
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
28. května DISKUTOVANÉ TECHNOLOGIE Řízení přístupu do sítí Nástroje pro zvýšení bezpečnosti a zjednodušení správy 4. června.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Audit a řešení problémů v počítačové síti. Rozdělení údržby 1. Vzdálený dohled a monitoring celé sítě 2. Pravidelné prohlídky jedním přiděleným servisním.
Prezentace technologie MLA Od konfigurace počítače přes funkci až k aplikaci.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
3. Ochrana dynamických dat
Inf Bezpečný počítač.
Management univerzitní sítě dnes a zítra
Účinné zabezpečení IT a stálý dohled
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
Management počítačové sítě
Počítačové sítě.
Monitoring sítě.
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Transkript prezentace:

Monitorování systémů

Monitoring serverů, síťových prvků a dalších zařízení je dnes nezbytností, pokud se chce zvládat správa sítě. Přitom možností a monitorovaných oblastí je velké množství. Pokud se znají odpovídající technologie, tak lze postavit kvalitní monitoring i zdarma.

Co monitoring dává a jaké technologie jsou k dispozici Monitoring má mnoho podob a lze využít řadu technologií a protokolů. Celý monitorovací systém se může postavit na vlastních skriptech či na bezplatných řešeních, kdy se investuje pouze svůj čas a znalosti. Nebo využít některý z rozsáhlé nabídky komerčních produktů. Pokud nespoléhá na cizí aplikace, ale vytvoří se vlastní skripty či programy, tak je detailní přehled o tom, jak monitoring probíhá, a řešení bude přesně odpovídat našim potřebám. Autor však musí mít hlubší znalosti skriptování či programování, spolu se znalostí síťových protokolů a technologií. Navíc je tvorba takového řešení časově náročná. Produkty zdarma jsou často značně univerzální se širokými možnostmi konfigurace. Vyžadují však také hlubší znalosti pro nastavení, protože některé konfigurace znamenají psaní vlastních skriptů. Výhoda je, že máme komplexní prostředí (které zahrnuje třeba konfiguraci, zpracování grafů) a na míru nastavujeme pouze určité šablony pro získávání dat.

Co monitoring dává a jaké technologie jsou k dispozici Oproti tomu komerční produkty se většinou nainstalují na pár kliknutí a monitorování se rozchodí během pár minut. Stačí znát adresy zařízení, a jaké údaje na nich je potřeba monitorovat. Většinou jsou zde připraveny šablony pro jednotlivé oblasti. To ovšem zároveň omezuje možnosti použití. I do komerčních aplikací se mohou dopisovat vlastní skripty. A jsou k dispozici i volně šiřitelné systémy, které jsou připravené na nejběžnější nasazení.

Co lze monitoringem sledovat? Než se začne vlastní monitoring plánovat, je třeba si uvědomit, co přesně se chce sledovat. A jaké výstupy z monitoringu jsou pro prioritní. Podle toho je třeba zvolit použité technologie. I když existují rozsáhlé systémy s řadou komponent, tak se nenalezne monitorovací nástroj, který by obsáhl všechny oblasti, které je potřeba sledovat. Musí se tedy kombinovat více produktů. Na monitoring se lze dívat ze dvou pohledů. Je třeba se dozvědět, že někde došlo k problému. Tedy, že něco přestalo fungovat či byl překročen nějaký kritický limit. Nebo je třeba získávat aktuální (ale i historické) informace o určitém systému. To může být pohled na vytížení serveru, aby se plánovalo jeho další využití. Přehled, kde v síti (do jakého portu jakého switche) je připojen klient s jakou IP a MAC adresou nebo sledování vytížení datových linek.

Oblasti pro monitoring V počítačové síti lze provádět monitoring: serverů a jejich služeb aktivních síťových prvků síťové komunikace/provozu bezpečnosti K tomu se přidávají určité specifické oblasti, kdy se v základu vystačí se stejným monitoringem, jako pro výše uvedené skupiny, ale lze použít specializovaného nástroje. To jsou oblasti jako IP telefonie, bezdrátové sítě a virtuální prostředí. Jedná se o: dostupnost serverů dostupnost služeb/aplikací (spolu s latencí – reakční dobou) události na serverech vytížení zdrojů (procesor, paměť, disk) vytížení linek – měření přenosu dat statistiky síťového provozu analýzy nestandardního chování v síti informace o portech switchů monitoring speciálních oblastí jako je WiFi či IP telefonie bezpečnostní incidenty

Oblasti pro monitoring

Technologie pro monitoring Pokud se použije nějaký komplexní monitorovací systém pro dohled serverů, tak jsou většinou dvě základní možnosti pro přístup k informacím. Monitorování s agentem, kdy na server se nainstaluje speciální klient. Musí tedy být k dispozici agent pro daný operační systém, musí být možnost na sever klienta nainstalovat a přibývá další aplikace, která může způsobovat problémy. Výsledkem je široká škála údajů, které lze ze serveru získávat. Druhou možností je monitorování bez agenta, kdy se testují vlastní služby serveru nebo se data získávají pomocí určitých standardních protokolů (jako SNMP, WMI, IPMI). dostupnost serveru pomocí ping testu dostupnost služby pomocí navázání TCP spojení nebo na aplikační úrovni události ze serverů - Syslog získávání údajů pomocí klienta získávání údajů pomocí monitorovacích protokolů WMI, SNMP, IPMI sledování síťových toků - NetFlow analýza síťových protokolů - network protocol analyzer bezpečnost v síti - IDS/IPS

Výstupy monitoringu – reporty a alerty Lze si nastavit perfektní monitoring, který bude hlídat a zaznamenávat vše v síti, ale pokud nebudou přehledné, dostupné a často i inteligentní výstupy, tak se ničeho nedosáhne. Proto je důležité již od začátku plánovat, jaký výstup pro jakou oblast je pro nás nejvhodnější. Z pohledu typů dat jsou dvě základní oblasti. Jedna jsou události, které se získají pomocí Syslogu, WMI či SNMP trapů ze serverů, switchů a dalších zařízení. Druhá jsou hodnoty, často číselné, ukazující okamžitý stav nějaké vlastnosti. K tomu se ještě přidává otázka, zda se zjišťuje okamžitý stav nebo jestli je potřeba ukládat historii, jak se hodnoty mění v čase.

Výstupy monitoringu – reporty a alerty Pro různé sledované údaje se samozřejmě hodí různá reprezentace. Vytížení procesoru se vyhodnocuje v určité časové periodě a vhodné zobrazení je grafem. Stavy portů switche naopak třeba vidět v aktuální a přehledné je tabulce. Dostupnost serveru za období se může zobrazit jednou procentuální hodnotou. Pro globální pohled na síť je výhodná grafická reprezentace, kdy se vidí pohled na schéma sítě nebo její časti. Pokud dojde někde k problému, tak se daný prvek zvýrazní a po rozkliknutí se dostane detailní informace. Vedle toho mohou být zobrazeny kategorie událostí podle závažnosti zobrazující počet nevyřešených incidentů. Pokud se však jedná o bezpečnostní nebo havarijní události, a není dohledový tým, který neustále sleduje monitorovací systém, tak je mnohem užitečnější vygenerování a odeslání emailové nebo SMS zprávy (třeba pomocí IP GSM brány). Lze takto zasílat důležité zprávy pro informaci a kritické zprávy, aby se provedla rychlá reakce.