Alkalické kovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významné lehké kovy Sodík, vápník, hliník.
Advertisements

Alkalické kovy.
Alkalické kovy.
Chemické reakce III. díl
Mangan.
Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
Zlato (Au) Latinský název: aurum Protonové číslo: 79
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Periodická tabulka prvků
Alkalické kovy Li, Na, K, Rb, Cs, Fr.
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
ALKALICKÉ KOVY Vlastnosti, použití
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_84.
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF108 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMÚnor.
Výroba kyseliny dusičné
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Méně známé kovy CH_101_ Prvky_Méně známé kovy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Alkalické kovy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Alkalické kovy Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
Kovy alkalických zemin
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Zástupci prvků skupin RZ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
H A L O G E N Y.
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Vodík IzotopHDT 99,844 %0,0156 % atomová hmotnost1, , , jaderná stabilitastabilní T 1/2 =12,35 let teplota tání °C-259, ,65-252,53.
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Sodík Radek Horký. je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý.
Zástupci prvků skupin RZ
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Hořčík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

Alkalické kovy

prvky Lithium Sodík Draslík Rubidium Cesium Francium

VÝSKYT Tyto prvky jsou velmi reaktivní a v přírodě se nachází pouze ve sloučeninách. Sodík a draslík patří k 10 nejrozšířenějším prvkům na Zemi. Ostatní alkalické kovy se vyskytují jen v malém až v mizivém množství. Francium je radioaktivní.

ZISK A VÝROBA Většina alkalických kovů se získává především z mořské vody. Pouze lithium se ve větším množství získává ze svých minerálů. U ostatních alkalických kovů se nejdříve odpaří mořská voda a nechají se zkrystalizovat minerály rozpuštěné ve vodě. Jednotlivé sloučeniny alkalických kovů se od sebe oddělí a poté se získávají elektrolýzou jejich taveniny nebo se rovnou elektrolyzují a jednotlivé kovy se oddělí na základě různých teplot tání a varu.

základní sloučeniny obsahující tyto kovy kamenná sůl NaCl Glauberova sůl Na2SO4 . 10 H2O chilský ledek NaNO3 sylvín KCl karnalit KCl . MgCl2 . 6 H2O

vlastnosti měkké, lehké a stříbrolesklé kovy, které lze krájet nožem v Mohrově stupnici tvrdosti mají hodnoty menší než 1 dobře vedou elektrický proud i teplo Li, Na, K jsou lehčí než voda a plavou na ní , Rb, Cs, Fr jsou těžší než voda a klesají ke dnu dlouhodobě se uchovávají v petroleji nebo naftě, s nimiž nereagují

Kationty alkalických kovů barví plamen : Li – červená Na - světlá oranž./žlutá K - tmavě oranžová Rb – růžová Cs - fialová

reaktivita Jejich velká chemická reaktivita je dána jejich schopnosti snadno odštípit jeden elektron. Mají nejnižší ionizační energii (energie potřebná k odtržení jednoho elektronu z izolovaného, plynného atomu nebo iontu). Reaktivita alkalických kovů stoupá s protonovým číslem prvku. (Lithium je nejméně reaktivní a francium je nejreaktivnější). Alkalické kovy reagují přímo s většinou nekovových prvků - reagují přímo s halogeny za vzniku iontových solí a s vodou za vzniku silných hydroxidů.

REAKCE ALKALICKÝCH KOVŮ s kyslíkem – vznik oxidů, peroxidů nebo hyperoxidů za mírného zahřátí - s vodíkem a dusíkem i když je lithium nejméně reaktivní, tak jako jediné reaguje s dusíkem za normální teploty a při zahřátí také dokonce s uhlíkem a křemíkem bouřlivá reakce s vodou - vzniká hydroxid, uvolňuje se plynný vodík a velké množství tepla. 2 Na + 2 H2O → 2 NaOH + H2